Nyhed
17. apr. 2012 | 13:24

Dansk animationsfilm skal til Cannes

Foto | The Animation Workshop
Slug Invasion

Animationsskolen i Viborg har fået sin første film udtaget til Cannes. Filmens instruktør ved dog ikke, om han vil forfølge en instruktørkarriere.

Af Jacob Ludvigsen og Claus Christensen

25-årige Morten Helgeland er norsk, men blev i januar færdig fra The Animation Workshop i Viborg.

Her lavede han sammen med otte medstuderende den seks minutter lange animationsfilm Slug Invasion, der netop er blevet udtaget til Cannes-festivalens program for filmskolekortfilm, The Cinéfondation Selection.

Femten film er valgt til serien ud af mere end 1700 indsendte film fra 320 filmskoler verden over.

”Jeg fik det at vide for en måned siden, men har ikke måttet sige det til nogen, før det kom ud i dag,” fortæller Morten Helgeland.

Det er første gang, Viborgs animationsskole – The Animation Workshop – har en film med på Cannes-festivalen.

Skolen har tidligere stået en anelse i skyggen af Filmskolens animationslinje og har haft ry for at fokusere mere på teknikken end på historierne. Men i år tager skolen altså stikket hjem på verdens mest prestigefyldte festival.

Studerende blevet dygtigere
The Animation Workshop udklækker elever fra to linjer. Dels en linje for karakteranimatorer, der populært sagt får de animerede figurer til at leve, dels en linje for computer graphic arts, hvor man lærer at bygge hele verdener op, primært i 3D-programmer.

”Vi har haft film med på mange festivaler, og sidste år blev vores film set over to millioner gange online. Men Cannes er noget særligt,” siger Peter Dyring-Olsen, projektleder fra The Animation Workshop.

”Det afspejler, at vi har haft et stigende niveau. Det er sjette årgang, vi udklækker, og arbejdet med historierne er blevet mere professionelt, ligesom de studerende er blevet dygtigere og dygtigere,” fortsætter han.

Dramatisk krigsfilm
Slug Invasion er en humoristisk historie om en hær af dræbersnegle, der invaderer en gammel dames have for at få fingrene i en lækkerbisken af en blomst, som kan stille deres sult. Men den gamle haveejer overgiver sig ikke uden kamp, og et større slag kan begynde.

Filmen udvikler sig til en dramatisk krigsfilm med haven som helvedes forgård, og det var da også genrens klassikere, der var holdets forbilleder.

”Vi kiggede på Dommedag nu, Band of Brothers og Saving Private Ryan, som blandt andet inspirerede os til at bruge håndholdt kamera. I animationen har jeg været inspireret af alt fra Pixar til Nickelodeoen,” siger Morten Helgeland, der blev inspireret til historien af sin bedstemors hyppige og opfindsomme likvideringer af dræbersnegle.

Trives som animator
Morten Helgelands gik på karakteranimationslinjen og søgte ind på skolen i Viborg, efter han fik afslag fra animationsskolen i Volda i Norge. Held i uheld, mener han.

”The Animation Workshop er en fantastisk skole med en masse folk, der er passionerede omkring animation. Og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg trivedes rigtigt godt i Danmark,” siger han,

I dag arbejder Morten Helgeland som animator på den kommende udgave af computerspillet Hitman hos det verdensberømte danske firma IO Interactive.

Om han vil forfølge en karriere som instruktør, ved han endnu ikke.

”Jeg har ikke instrueret tidligere, og det var udfordrende og spændende. Cannes kan jo åbne døre til instruktørmuligheder, men jeg trives godt som animator, så jeg ved ikke, om jeg vil bevæge mig i den retning. Nu må vi se, hvad fremtiden bringer. Jeg tager det stille og roligt.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko