Nyhed
28. juni 2010 | 15:01

Blade Runner genopført i varehus

I kampen mod illegale downloads har en engelsk undergrundsbiograf taget et nyt våben i brug.
Af Andreas Ebbesen Jensen

Chinatown anno 2019 i Los Angeles. Futuristisk politi patruljerer gaderne, kæmpe billboards toner frem i horisonten, og på hvert gadehjørne står der skumle typer i mørke jakkesæ. Regnen siler ned i baggrunden.

De fleste filmelskere kender til Ridley Scotts dystopiske fremtidsunivers fra science fiction-filmen Blade Runner fra 1982, men aldrig før har de haft muligheden for at komme så tæt på kultklassikeren som nu.

Den engelske undergrundsbiograf Secret Cinema har specialiseret sig i at genopføre filmklassikere under hemmelige visninger i London og omegn, og senest var det altså Blade Runner, der blev taget under kærlig behandling.

Dystert storbymiljø

Arrangementet, der bliver afholdt en gang om måneden, fandt sted i et varehus i London, og i det øjeblik publikum trådte ind i bygningen, befandt de sig ikke længere i London, men i Blade Runners dystre storbymiljø.

Mens filmen blev vist på det store lærrede gjorde frivillige skuespillerne og opsatte kulisser deres til, at publikum følte sig som en del af filmen.

”Sådan får man folk til at droppe ulovlige downloads og tage i biografen i stedet”, skriver journalisten Nate Lanxon i det amerikanske magasin Wired.

”Det kan godt være, at det hedder Secret Cinema, men det fortjener absolut ikke at være nogen hemmelighed,” mener han.

40.000 medlemmer
Secret Cinema blev startet af Fabian Regall i 2009 og har i dag over 40.000 medlemmer på Facebook. En billet til den unikke forevisning koster 170 kroner, og man skal melde sig til på hjemmesiden for at få de nødvendige informationer om arrangementet.

På den måde skabes der et fællesskab og en kult omkring Secret Cinemas filmvisninger, og Regall håber og tror, at det kan være med til at ændre måden, vi ser film på.

”Forhåbentligt vil det være med til at bringe magien tilbage til filmen,” siger han til Wired.

Oplev de swingende 60'ere
I USA har de åbenbart også hørt om hemmeligheden. På onsdag kan man i New York nemlig træde ind i de swingende 1960’ere, når undergrundsbiografen Future Cinema genopfører Antonionis Blow-Up fra 1966.

Næste arrangement med Secret Cinema bliver afholdt den 15. august et endnu ukendt sted i London.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko