Interview
28. maj 2009 | 08:00

Hyde prøver lykken i USA

Foto | Jens Juncker-Jensen
Allan Hyde i En forelskelse

Den nittenårige danske skuespiller, Allan Hyde, har en hovedrolle i den amerikanske kultserie True Blood. Han håber, at det vil fører til flere internationale roller.

Af Line Bitsch Herdel

En synligt træt, men glad Allan Hyde toner frem på skærmen. Han vinker.

Ekko skyper til ham i Hollywood, hvor han netop er kommet hjem fra optagelse på vampyr-tv-serien True Blood, en serie af manusskriptforfatteren Alan Ball, der før har ført pennen på succeser som American Beauty og kultserien Six Feet Under.

”Alan Ball er fantastisk. Meget imødekommende og rigtig cool. Han har været på settet tre-fire gange, og det virker, som om han virkelig elsker og brænder for True Blood. Han er et af de der mennesker, hvor man tænker: ’Er det virkelig dig, der er sådan et lille geni?’ Fordi han bare er så meget nede på jorden,” siger Allan Hyde.

På trods af sine kun nitten år er Allan Hyde ikke uerfaren. Tværtimod har han siden de tidlige teenageår lagt stemme til de danske versioner af et hav af internationale animations- og børnefilm.

Det er for eksempel Allan Hyde, der kommer ud af munden på Ron, Harry Potters rødhårede ven, der altid kommer galt af sted.

Det er også blevet til flere teaterstykker, og i 2008 fik han i Hella Joofs tv-serie Album rollen som den følsomme punkdreng, der forelsker sig i klassens smukkeste pige.

Og sidste år leverede han en pragtpræstation i Christian Tafdrups kortfilm En forelskelse, hvor han spiller den sekstenårige Carsten, der forelsker sig i sin kærestes far.

Tatoveret vampyr

Men nu er Allan Hyde altså i Hollywood, hvor han spiller den tatoverede vampyr Godric, en af hovedrollerne i den kommende sæson af True Blood.

Hans dage er nærmere nætter. For vampyrer kommer som bekendt kun ud om natten, og mange af scenerne bliver derfor også optaget om natten. Allan Hyde er den første af skuespillerne, der møder på settet.

”Min karakter har en hel masse tatoveringer, og det tager en helvedes tid at få på,” siger han.

HBO-produktionen True Blood er af en langt større kaliber, end Allan Hyde har været vant til. Og det har været en omvæltning for ham at opleve, hvor mange mennesker der er på sådan en produktion.

”Hvis jeg står på settet, kommer der gerne ti mennesker over med jakker og det ene og det andet. Okay, jeg skal jo ikke fryse, men så begynder de at råbe: ’Hey, kom med Allans stol,’ og så har man bare at sætte sig ned for ikke at fornærme nogen.”

Sprogbarrieren

Første gang Allan Hyde skulle optage en scene, var han meget nervøs, og hjertet bankede heftigt i brystet på ham. Men det er han kommet over. Når han først står foran kameraet, er det ikke anderledes end i Danmark.

Lige med en enkelt undtagelse. Sproget. Hans rolle er fra Skandinavien, og Allan Hyde skal derfor ikke lave om på sin accent. Alligevel er det en faktor, han skal koncentrere sig om.

”Jeg er nødt til at have læst mine replikker igennem mindst to gange, ellers snubler jeg i ordene,” siger Allan Hyde.

Selvom accenten er fin til vampyrserien, så begrænser den hans muligheder for at få andre roller i USA. Derfor har han hyret en dialekt-coach.

”Jeg har lige bestemt mig i dag. Jeg er selvfølgelig stadig interesseret i danske roller, men nu vil jeg også satse internationalt. De episoder, jeg er med i, bliver vist herover i juli og august. Jeg har fået en agent, og jeg vil være klar til de auditions, der kommer til den tid,” siger den nittenårige skuespiller.

True Blood er en kultserie

I True Blood-universet er vampyrerne en del af samfundet, og de fungerer som en allegori for undertrykte samfundsgrupper. De natlige blodsugere er utroligt populære i USA, og True Blood er ingen undtagelse.

800 fans fra hele USA mødte op til en spørgerunde med skuespillerne i en biograf. De havde hver lagt 1000 dollars i entre.

Allan Hyde har endnu ikke mærket meget til den enorme hype, der er om serien: ”Jeg må ikke fortælle om min rolle, så derfor ved folk ikke, hvem jeg er endnu.”

Luksussuite og egen bil

Det hele begyndte for tre måneder siden. Allan Hyde var på skiferie i Frankrig, da han blev ringet op af agentbureauet, Team Players.

Da Laura Faurschou og Sten Hassing Møller fra bureauet i foråret var til filmfestival i Berlin, fik de en opringning fra en caster i USA. Man kunne ikke finde en skuespiller til rollen som den skandinaviske vampyr Godric.

Oprindelig blev der spurgt til en ældre skuespiller, men de mente ikke, at han passede på rollen som 3000 år gammel teenager. De havde set Allan Hyde i En forelskelse og syntes, at han var perfekt til rollen.

En prøveoptagelse blev sat i stand og sendt af sted til USA. Efter få dage modtog Allan et nyt opkald.

”Jeg var i skole, da Sten ringede til mig. Han sagde: ’Allan, hvor langt er du fra vores kontor? Du bliver nok nødt til at komme herind nu, de mener sgu business.’ Og derefter er alting gået utrolig hurtigt,” forklarer Allan Hyde.

Selvom Allan Hyde kun havde et par måneder tilbage i 3.g, blev gymnasiet droppet, og han fløj til Los Angeles. Her er han blevet sat op i en luksussuite og har egen bil.

”De sørger for alt. Vi har fået en virkelig god deal. Men det føles lidt underligt, at der ingen jantelov er i USA,” siger han.

Til gallafest som papfigur

Midt i al luksussen kan Allan Hyde godt få lidt hjemve, for han kender jo ikke ret mange mennesker i L.A. Han savner familien og vennerne fra gymnasiet, som pukler med eksamener hjemme i Danmark.

”De forstod mig godt. Folk har været meget utrolig glade på mine vegne,” siger Allan Hyde.

Han er gået glip af gallafesten i 3.g, som ellers var noget, han og kammeraterne havde planlagt siden de begyndte i gymnasiet.

”Jeg havde allerede været ude og købe jakkesæt og alt var klart. Så inden jeg tog af sted, dressede jeg mig helt op i det der tøj og gjorde mig lækker. Så holdt jeg et stort, tomt lærred foran mig, og så tog min far et billede af mig. Mine klassekammerater fik så lavet en 1:1 figur af mig i pap, hvor de på lærredet havde skrevet: ’Allan ville hellere til Hollywood og være star’,” fortæller Allan Hyde og fortsætter:

”Tine gik til bal med en papfigur, og jeg fik en beskrivelse af min aften på Facebook: ’Du ankom i en sæbekassevogn, og inden middagen var du allerede gået død på sofaen, men du kom igen og dansede vildt hele aftenen’,” siger Allan Hyde.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko