Biografanmeldelse
11. sep. 2019 | 13:32

Felix på vilde eventyr

Foto | Light Chaser Animation
Den lille kat Felix kommer ud for store oplevelser, da han vælger at skifte en kedelig hverdag i lejligheden ud med en rejse i den store verden.

Kinesisk animationsfilm om kattenes vilde liv er underholdende og dybsindigt guf for fans af Pixars eventyrlige universer.

Af Astrid Maan Thomsen

I 2012 er det kinesiske marked for film vokset enormt, og interessen er ikke til at tage fejl af.

Det har entreprenøren og filminstruktøren Gary Wang også indset. Derfor starter han tidligt i 2013 filmstudiet Light Chaser Animation Studios – et studie med fokus på blandt andet at lave ”animationsfilm i verdensklasse”.

Og det lever Gary Wang og hans filmhold i høj grad op til med Felix på vilde eventyr,som er den første film fra selskabet, der får skandinavisk biografpremiere.

Filmenfølger først Buller som ungkat og siden som voksen, da han er blevet far til Felix. De lever i sus og dus i en lejlighed i et højhus, men hvor Buller for længst er blevet vant til det dovne liv som huskat, er Felix lige modsat sin far.

Han er en aktiv, nysgerrig og opsøgende lille kat, der bestemmer sig for at rejse ud i verden til det berømte Kattopia og finde sin mor, som forsvandt ved et tragisk uheld år tidligere.

Mod sin fars vilje springer Felix ud i den store verden, men da faren opdager det, følger han og deres fælles ven – den storsnakkende papegøje Arald – efter for at redde sønnen fra alverdens farer.

Det er et hæsblæsende, farvestrålende eventyr med et smukt og sødt far/søn-forhold i centrum. På overfladen virker det som enhver Hollywood-børnefilm, hvor vi skal følge en række dyr på en livsforandrende rejse som set mange gange før.

Felix på vilde eventyr viser sig dog hurtig at være ganske anderledes end de animationsfilm, vi kender fra USA og England.

For selv om handlingen langt hen ad vejen følger samme rute som de store film, bliver indholdet leveret med overraskende dybde og en finurlig humor, der er forfriskende anderledes end den klassiske vestlige humor.

Det er i sig selv morsomt at få et indblik i komikken i en helt anden kultur end vores egen.

Det kommer blandt andet til udtryk i en scene med en iPad, en række lidt for nysgerrige fugle og Buller og Arald i nærheden af havet. Og det er bare en af mange scener, hvor det simpelthen er umuligt at holde latteren tilbage.

Men Gary Wang og hans filmhold er heller ikke bange for at gå spektret ud på den store følelsesklinge. Hen imod slutningen af filmen kommer en yderst sørgmodig scene, der minder om afslutningsscenen i Toy Story 3.

Så der er trods alt grænser for originaliteten.

Det ændrer dog ikke ved, at vi har at gøre med en familiefilm, der har fokus på børn, men samtidig har troværdige figurer.

Rejsen får dem til at tænke over deres liv og de valg, de skal træffe. Det er rart, at man godt kan arbejde eksistentielle problemstillinger i en børnefilm uden at pakke det ind i candyfloss.

Undervejs kommer der også en række musiknumre til at sikre underholdningen, men de føles velbegrundede og rammer tonen, ligesom historien har et højt niveau for en børnefilm.

Animationen er ypperlig.

Starten fra kattenes hjem i højhuset er til at blive svimmel af, mens dyrenes naturlige måde at bevæge sig på og lege også er gengivet til perfektion. Lys, farver og bevægelse er noget af det bedste, jeg har set i en animationsfilm.

Felix på vilde eventyr er ikke helt på niveau med Pixars brillante Toy Story 4, men hvis man er fan af det amerikanske animationsselskab, skal man bestemt holde øje med Gary Wang og Light Chaser Animation Studios.

Trailer: Felix på vilde eventyr

Kommentarer

Titel:
Felix på vilde eventyr

Originaltitel:
Cats and Peachtopia

Land:
Kina

Land:
2019

Instruktør:
Gary Wang

Medvirkende:
Lars Mikkelsen, Ole Boisen, Sigurd Philip Dalgas, Helene Wolhardt Moe, Oliver Berg, Jens Sætter-Lassen

Spilletid:
88 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
12. september

© Filmmagasinet Ekko