Serieanmeldelse
06. nov. 2019 | 10:02

Our Boys

Foto | Ran Mendelson
Den israelske politimand Simon (Shlomi Elkabetz, th.) bliver sat på efterforskningen, da en gruppe jødiske drenge bliver fundet dræbt.

Israelsk drama om en af vor tids mest tragiske konflikter er en mavepuster, man hverken kan stoppe med at se eller glemme igen.

Af Mikkel Krebs Behnke

”I har staten og magten. Hvad har vi?” spørger den knuste, palæstinensiske far den israelske statsanklager. Han får intet svar. For hvordan skal man svare på det, der er indlysende rigtigt?

Den israelsk-palæstinensiske konflikt er en af vor tids største katastrofer – og en af de længst verserende konflikter, der stadig er højaktuel.

Den israelske serie Our Boys, der kan streames på HBO Nordic, skildrer, hvorfor de to folk den dag i dag stadig befinder sig i en letantændelig krudttønde.

Gennem ti afsnit sidder man konstant med en klump i halsen. Den smerte og sorg, som både israelere og palæstinensere føler, er umulig ikke at blive påvirket af.

De billeder og den historie vil være svær at glemme igen. Det er både en stor filmisk oplevelse og en vigtig oplysende fortælling om, hvordan sorg kan føre til had og hævn.

Our Boys handler om en række kidnapninger, der fandt sted i Israel i 2014 og førte til voldsomme kampe mellem Israel og Hamas i Gaza.

12. juni 2014 bortføres tre jødiske teenagere. Israel går i stå og nationen efterlades i sorg og gråd. Alt sættes ind for at finde deres forsvundne drenge. Uger senere finder man tre døde kroppe, der passer på beskrivelsen.

Blot dage efter fundet af de døde drenge bortføres en palæstinensisk dreng, som overfaldsmændene banker og brænder. Var det en hævnaktion? Og var det jøder? Kan de overhovedet finde på sådan en handling?

Det er disse begivenheder og den efterfølgende efterforskning, som serien skildrer.

Med udgangspunkt i den israelske politimand Simon, tre jødiske mistænkte og den dræbte palæstinensiske drengs familie får vi et forfærdende indblik i sorgen, vreden og ikke mindst konfliktens kerne.

Our Boys gør sig både på hebraisk og arabisk. Ikke bare står der hele tre mænd bag serien – israelske Joseph Cedar og Hagai Levi (The Affair) og palæstinensiske Tawfik Abu Wael – men de tre herrer har også på fornem vis formået at navigere nuanceret og upartisk gennem en kompleks konflikt.

Almindeligvis falder sympatien til den ene eller anden side, men i dette tilfælde er det langt fra sort-hvidt. Forfærdelsen ligger hos begge parter, og Our Boys viser, at både palæstinensere og israelere evner mordet og hævnen.

Det bør derfor ikke overraske, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har været yderst kritisk over for produktionen og mener, at den tilsøler Israel. Ifølge premierministeren kalder den på en boykot.

Serien giver således et spændende og sprængfarligt indblik i hadets anatomi, og det gælder vel at mærke alle mennesker alle steder.

I stedet for at dømme eller udskamme de involverede inviteres man som seer til at forstå de to forskellige miljøer og ikke mindst personerne.

Det gælder især den dræbte, palæstinensiske drengs far, Hussein (Johnny Arbid), et menneske, der brænder sig fast. Det er overvældende at se Husseins samvittighedsprægede, hårde ydre, der nedbrydes af omstændighedernes brutalitet, så der til sidst kun er smerten i øjnene tilbage.

Arbid veksler overbevisende mellem vrede, fortvivlelse og sorg – en præstation, der må åbne døre for en international karriere.

Our Boys er en mavepuster, der gør ondt længe efter, at det sidste billede er rullet over skærmen.

Trailer: Our Boys

Kommentarer

Titel:
Our Boys

Land:
Israel, USA

År:
2019

Serieskaber:
Joseph Cedar, Hagai Levi, Tawfik Abu Wael

Medvirkende:
Shlomi Elkabetz, Johnny Arbid, Adam Gabay, Ruba Blal, Rabbi Shalom Ben-David, Eyal Shikratzi

Spilletid:
Ti afsnit af cirka 55 minutter

Anmeldelse:
Ti afsnit

Premiere:
13. august på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko