Nyhed
28. sep. 2010 | 14:54

Arcel: ”Vi gør mest grin med os selv”

Sandheden er ikke altid ilde hørt. Både kvinderne i salen og sociologen Henrik Dahl følte sig truffet til snigpremieren på den nye komedie Sandheden om mænd.
Af Malene Sofia Skov og Kasper Lundberg

”Mænd tænker mest på sig selv når de boller,” lyder åbningsreplikken i den anti-romantiske komedie og sædeskildring Sandheden om mænd, som Ekko holdt snigpremiere på i aftes i Empire Bio.

Hovedpersonen Mads bliver af sin sexologmor som barn sat til at se en instruktionsvideo i, hvordan man tilfredsstiller kvinder seksuelt. Eksemplet er ikke grebet ud af den blå luft.

”Jeg fik Kvinde kend din krop af min mor, da jeg var ti år gammel. ’Her, læs den!’ sagde hun,” fortalte filmens instruktør Nikolaj Arcel de godt 100 tilskuere efter visningen, hvor han talte om projektet sammen med manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Dyrekøbte erfaringer
Sandheden om mænd er et portræt af en generation af unge mænd, der er vokset op med stærke mødre og stille fædre.

I filmen er resultatet, at den unge manuskriptforfatter Mads (Thure Lindhardt) pludselig føler sig fanget i sit eget liv - med familietræf og sære porcelænsgenstande, han egentlig ikke kan lide, når han tænker over det.

Og det gør han pludselig. Alt for meget.

Mads er ingen fjern figur for makkerparret Arcel og Heisterberg, der er kendt for deres samarbejde om den skoledannende politiske thriller Kongekabale, fantasyfilmen De fortabte sjæles ø og manuskriptet til verdenshittet Mænd der hader kvinder .

Mads er nærmest et opkog af deres egne dyrekøbte erfaringer, fortalte Nikolaj Arcel.

”Vi gør jo mest grin med os selv. Det har været lidt af en renselse, og mange gange føltes det som at instruere sig selv for ti år siden. Det har også været lidt problematisk indimellem. På et tidspunkt besøgte en ekskæreste settet, og hun udbrød: ’Nå, så det var sådan, du så mig dengang!’”

Tilskuere takker
Selvransagelsen er der kommet en fantastisk morsom film ud af. Den rører ved noget ømt i tiden. Efter visningen kom flere tilskuere således hen til Arcel og Heisterberg og sagde tak.

Filmen har også ramt Ekkos anmelder Jesper Bo Petersen, der giver den fem stjerner i seneste nummer af magasinet og skriver:

Sandheden om mænd er en perlerække af højdepunkter fra et absurd dannelsesridt, som vil få koldsveden til at pible frem hos den mand, der har taget kæresten med i biografen.”

Mænd får depressioner
Tilsyneladende rammer filmen dog ikke kun mænd omkring de tredive. De kvindelige publikummer i Empire Bio nikkede også genkendende til Mads’ krise, og sociologen Henrik Dahl, der interviewede Arcel og Heisterberg efter filmen, var heller ikke upåvirket.

”Er sandheden om mænd, at de får depressioner?” spurgte han lettere bekymret.

”Det er i hvert fald én af dem,” sagde Rasmus Heisterberg.

”Mange mænd har en passiv-aggressiv tendens til — i ren konfliktskyhed — at blive suget ned i den småborgerlige dynd. Så mister de kontakten til sig selv og går og drømmer om frihed. Det giver depressioner,” fortsatte han.

”Det har vi bare ikke lagt så meget vægt på i PR-kampagnen,” grinede Arcel.

Sandheden om mennesker
Henrik Dahl mente, at komedien har en meget alvorlig klangbund.

”Jeg er fyldt 50, og jeg kan genkende alt. Måske er filmen snarere sandheden om mennesker?”

”Ja, eller sandheden om alt!” foreslog Nikolaj Arcel ironisk og påpegede, at titlen var voldsom nok i forvejen.

Smågeniale parodier på dansk film
Sandheden om mænd er også en harsk kritik af tv-dramaernes religiøse forhold til berettermodellens regler for, hvordan en historie skal fortælles.

Den kritik giver anledning til en række smågeniale parodier på dansk film- og seriekultur. Men også her er der tale om en selvparodi, understregede makkkerparret.

”Alle vores film følger jo berettermodellen til punkt og prikke,” sagde Nikolaj Arcel.

”Jeg kan godt lide trygheden ved modellen, det er jo den struktur, der adskiller film og liv, ikke? Man må bare godt tage lidt pis på den engang imellem.”

Sandheden om mænd er den første film, Nikolaj Arcel er rigtig tilfreds med.

Stringens og nerve
”Der er sikkert mange, der vil synes, at Kongekabale stadig er min bedste film. Men jeg kan bedre lide Sandheden om mænd. Den er mere ærlig og modig,” sagde han.

Makkerparret Arcel og Heisterberg er igang med forberedelserne til en episk storfilm om 1700-tallets danske dronning Caroline Mathilde, der forelskede sig i kongens livlæge. Filmen skal optages til vinter.

Arcel håber, at det næste projekt kan blive en kombination af de to tidligere film.

”Jeg tror, at Caroline Mathildes år får Kongekabales hårde stringens og nerven og ærligheden fra Sandheden om mænd.”

Sandheden om mænd får premiere den 7. oktober. I det aktuelle nummer af Ekko har Arcel og Heisterberg lavet en e-mailkorrespondance om tilblivelsen af filmen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko