Nyhed
24. nov. 2012 | 14:48

Beduinkvinder uddanner sig ud af fattigdom

Foto | Mona Eldaief
Beduinkvinden Rafea forlod sin familie for at få en uddannelse som solingeniør i Indien. Hendes mand truede flere gange med at forlade hende.

Film kan ikke ændre verden, men det kan de folk, der ser dem. Sådan lyder det fra instruktørerne bag Kvinder med Power, der sætter fokus på kvindernes potentiale i fattigdomsbekæmpelsen.

Af Anne-Sophie Thostrup

Rafea er indbundet i tørklæder fra top til tå og vasker op i en gammel gryde i sit telt, mens hendes fire døtre løber rundt omkring hende. Hun bor i en primitiv og patriarkalsk landsby, der hovedsagelig består af telte i det lyse ørkensand. Hun lever som beduinkone nummer to i et flerkoneforhold.

Men Rafeas liv forandres for altid, da hun bliver udvalgt til et uddannelsesprojekt, hvor kvinder fra lande som Kenya, Burkina Faso og Jordan uddannes som solingeniører.

Rafea trodser sin mands forbud, forlader sit beduintelt i Jordan og rejser til Indien for at blive uddannet på Barefoot College. Og dokumentaristerne Jehane Noujaim og Mona Eldaief følger i hælene på hende.

Det er blevet til dokumentarfilmen Kvinder med Power, produceret af danske Mette Heide. Filmen er lavet i forbindelse med det globale tv-initiativ Hvorfor fattigdom? som med otte dokumentarfilm sætter fokus på verdens dårligst stillede. 

DR’s dokumentarchef Mette Hoffman Meyer er initiativtager, Det Danske Filminstitut og BBC er med som samarbejdspartnere, og filmene vises på intet mindre end 70 tv-stationer over hele verden.

Til landsbyen i Jordan
Kvinder med Power vises på DR2 tirsdag den 27. november. I filmen, som er udtaget til den prestigefyldte dokumentarfestival i Amsterdam, IDFA, er temaet kvindernes uudnyttede potentiale i bekæmpelsen af fattigdom. Og filmen udsprang af instruktørernes egen indignation.

Jehane Noujaim og Mona Eldaief er begge vokset op i Egypten, hvor de så med foragt på det konservative og patriarkalske beduinsamfund. Så da de hørte, at et uddannelsesprojekt af beduinkvinder var under opsejling, blev de nysgerrige.

”Da lederen af Barefoot College Bunker Roy fortalte, at han ville tage ud til landsbyen i Jordan og overtale kvinder til at forlade deres børn og hjem for at blive uddannet i Indien, var jeg med det samme sikker på, at det ville blive en meget interessant samtale,” siger Jehane Noujaim til Ekko over Skype. 

Forlod sine børn
Bunker Roy fortalte instruktørerne, at han ville uddanne fattige kvinder fra hele verden, fordi netop kvinderne er nøglen til at bekæmpe fattigdom. De har et stærkere netværk end mændene og er mere bundet til landsbyen på grund af deres børn.

De færdigheder, de lærer på Barefoot College, bringer de med sig tilbage til deres landsbyer.

De bliver på den måde forbilleder for de andre kvinder, men det er en sej kamp at trodse den stærke modvilje fra en mandsdomineret kultur.

”Rafea kæmpede virkelig. Det var hårdt for hende at forlade børnene, og hendes mand truede flere gange med at tage dem fra hende,” fortæller Jehane Noujaim, der i dag er bosiddende i New York. 

Et kæmpe knus
Kvinder med Power vidner om stor undertrykkelse af kvinder i et fattigt og uoplyst samfund. Men den fortæller også en livsbekræftende historie om en kvinde, der overvinder familiens modstand og til sidst opnår en vis accept.

”Vi elsker den scene, hvor hendes far siger: ’Rejs og lov os, at du vil få succes og klare den.’ Det viser, at selvom det er en konservativ landsby, hun kommer fra, er det ikke alle mænd, der er ligesom hendes mand,” siger Mona Eldaief og fortsætter:

”Vi kommer begge fra et arabisk land, så vi var ikke så overraskede over forholdene mellem mænd og kvinder. Men det sammenhold, der opstod mellem kvinderne under uddannelsen, var fantastisk. På trods af sprogbarrierer og vidt forskellige kulturelle baggrunde skabte de et tæt fællesskab. Da Rafea kom tilbage til skolen, fik hun et kæmpe knus af en af de andre kvinder.”

Jehane Noujaim supplerer:

”Kvinderne gik virkelig igennem en transformation sammen. De opbyggede en stærk tillid og kommunikerede, selvom de ikke talte det samme sprog. Det var helt utroligt at overvære.” 

Humor til danskerne
Filmen er fuld af små humoristiske elementer, som når Rafea tænder et bål af gamle brædder under teltdugen og konstaterer: ”Det her er vores centralvarmesystem!”

Og humoren er faktisk ikke mindst rettet mod det danske publikum.

”Vi ved, at danskere virkelig godt kan lide humor. Vi havde jo en dansk producer, og man siger, at danskerne er det mest lykkelige folk i verden,” griner Jehane Noujaim.

”Men generelt er det bare vigtigt, at en film som denne har humor,” siger Mona Eldaief. ”Den skal både have en vigtig historie at fortælle, men også være underholdende. Ellers gider folk ikke at se den.”

Men kan man ændre verden gennem film? 

”Jeg siger altid, at film ikke kan ændre verden, men det kan de folk, der ser dem. Og i det hele taget er det bare vigtigt at vise, at der findes personer som Rafea, som har trodset sin mand og sin familie og fået en uddannelse,” siger Jehane Noujaim.

Kommentarer

Hvorfor fattigdom?

Kvinder med Power vises på DR2 tirsdag den 27. november.

Filmen er en del af et internationalt cross-media-event, Hvorfor fattigdom?, som består af otte dokumentarfilm af hver en times varighed. De sætter fokus på forskellige aspekter af fattigdom i lande som Zambia, Kina, USA, Jordan og Sierra Leone.

Filmene når ud til mere end 500 millioner mennesker gennem mere end 70 tv-stationer, radio, internet og live-events i november 2012.

Hvorfor fattigdom? produceres af Steps International, der har hovedsæde i Danmark.

Læs mere på www.whypoverty.net og www.dr.dk/hvorfor

© Filmmagasinet Ekko