Nyhed
05. aug. 2020 | 09:34

Chernobyl sætter BAFTA-rekord

Foto | Liam Daniel
Den idealistiske kemiker Valery Legasov (Jared Harris) får sit at se til, da atomkatastrofen indtræffer for fuld udblæsning i Chernobyl.

Den kritikerroste miniserie skovler statuetter ind ved den britiske prisuddeling, hvor der var overraskelser i flere andre kategorier.

Af Lasse Torp Hansen og Marcus Uhre

Før coronakrisen lukkede det meste af verden ned, blev sidste års bedste film hyldet ved den britiske BAFTA-uddeling i februar. 

I weekenden var det tid til at hædre tv-serierne i BAFTA-regi. Denne gang måtte prisuddelingen ligesom mange andre begivenheder blive afholdt digitalt, men det var ikke det eneste historiske på aftenen. 

Den store vinder Chernobyl fik hele ni priser, heriblandt statuetten for bedste miniserie. 

Det er ny BAFTA-rekord og tre gange så mange som årets næstmest vindende serie, den britiske sitcom Stath Lets Flats, der overraskende vandt prisen for bedste komedieserie foran fænomenet Fleabag

Chernobyl blev ved premieren – i Danmark kan den ses på HBO Nordic – overstrøet med ros af anmelderne. Serien udforsker i fem afsnit den katastrofale begivenhed i den sovjetiske by af samme navn, der for alvor satte ny gang i atomfrygten. 

Global katastrofe
I Chernobyl medvirker flere skandinaviske skuespillere i nøgleroller, blandt andre Stellan Skarsgård, Fares Fares og dansk-svenske David Dencik, som spiller præsident Gorbatjov.

Skarsgård blev nomineret for bedste mandlige birolle som Boris Shcherbina, en partisoldat med ansvaret for at løse, hvad de endnu ikke ved er en global katastrofe.

Han måtte se sig slået af Will Sharpe fra krimiserien Giri/Haji. Til gengæld vandt Jared Harris prisen for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i Chernobyl, hvor han spiller den idealistiske kemiker Valery Legasov.

Serien vandt desuden for bedste originale musik, der er komponeret af islandske Hildur Guðnadóttir, som modtog en Oscar i år for sin musik i Joker.

Hård konkurrence
Nogle af de andre hovedpriser var noget overraskende.

Eksempelvis blev det stort anlagte Netflix-periodedrama The Crown i dramakategorien overhalet af det sorthumoristiske ungdomsdrama The End of the F***ing World.

Den kan i Danmark også ses på Netflix, som havde en god aften ved BAFTA-uddelingen. Streamingtjenesten vandt også i kategorien for bedste internationale – altså ikke-britiske – serie, hvor konkurrencen var hård.

I et felt med HBO-serierne Succession og Euphoria gik sejren til racedramaet When They See Us. Serien fortæller den virkelige historie om unge, afroamerikanske mænd, der blev fængslet, mistænkt for en voldtægt, de senere blev kendt uskyldige i.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko