Nyhed
24. sep. 2013 | 22:30

Dansk-palæstinenser vinder New Nordic Voice

Foto | Mahdi Fleifel
A World Not Ours skildrer Mahdi Fleifel sin egen familie i flygtningelejren. I midten troner instruktørens far.

Mahdi Fleifels humoristiske og hjerteskærende A World Not Ours om en palæstinensisk flygtningelejr i Libanon vinder New Nordic Voice-prisen ved årets Nordisk Panorama.

Af Jacob Ludvigsen

Femten film fra hele Norden har de seneste dage dystet om Best New Nordic Voice-prisen under det årlige Nordisk Panorama, der sætter fokus på de bedste nordiske kort- og dokumentarfilm.

Marie Grahtø Sørensens Daimi – der kan ses på Ekko Shortlist – var en af de danske kombattanter. Men det var en anden (halvt) dansk film, der her til aften tog stikket hjem.

Dybt personlig
Årets vinder blev A World Not Ours, en dansk-engelsk-libanesisk produktion instrueret af Mahdi Fleifel. Han er dansk-palæstinenser, og hans første lange dokumentar er en så personlig og original film, at den overvældede juryen.

”Én film hæver sig over alt andet. Den er dybt personlig, men samtidig meget universel. Den er politisk, men samtidig poetisk. Den er hjerteskærende og tragisk, men samtidig morsom og inspirerende,” lød det i pristalen fra juryen.

Her var Ekko repræsenteret ved chefredaktør Claus Christensen, der fik følgeskab af indehaveren af Islands eneste arthouse-biograf, Ása Baldursdóttir, og den norske dokumentarfilminstruktør Karen Winther, der vandt sidste års New Nordic Voices med The Betrayal.

Et folks historie
I A World Not Ours beskriver Mahdi Fleifel livet i den palæstinensiske flygtningelejr Ain al-Helweh i Sydlibanon.

Her bor 75.000 mennesker på én kvadratkilometer, blandt andre instruktørens egen familie. Fleifel kom selv til Danmark med sine forældre i 1988, men hans bedstefar har siddet i lejren i 65 år, og som barn holdt Feifel sommerferie i lejren.

Med sprælsk humor skildrer instruktøren beboerne – heriblandt hans jævnaldrende barndomsven og onkel – der hverken har rettigheder eller mulighed for at arbejde i Libanon. Fleifel tager os også tilbage i tiden via enestående arkivoptagelser – både offentlige og private – hvorved hele den nyere palæstinensiske historie udfoldes i al dens tragik.

”Instruktøren fokuserer på enkeltpersoner og udvider perspektivet ved at fortælle en historie om deres fælles skæbne. Filmen handler om et vigtigt spørgsmål, nemlig hvilken effekt det har på folk ikke at have et land, hvor de hører til. Svaret er nedslående, men det er filmen ikke,” som det blev sagt i pristalen.

Tyske medier i kog
A World Not Ours vandt i februar Fredsprisen på Berlin-festivalen, hvor instruktør Mahdi Fleifel dog også kom i unåde.

Efter en pressekonference blev han citeret for at have sagt, at Israel ikke har noget retsligt grundlag for at eksistere, og siden blev han i Die Welt citeret for at sige, at ”det bedste ville være, hvis Israel ophørte med at eksistere som nationalt hjemsted for den jødiske religion”.

Det bragte de tyske medier i kog, og Fleifel har siden erklæret, at udtalelserne blev taget ud af en sammenhæng.

”Jeg vil bare have, at hver flygtning opnår de rettigheder, som den internationale lov tildeler dem – retten til at vende tilbage,” udtalte han.

I aften blev to andre priser også uddelt under Nordisk Panorama. The Act of Killing vandt prisen i serien Nordic Documentaries, mens svenske Jenifer Malmqvist vandt i serien Nordic Short Films for den syv minutter lange On Suffocation, der uden dialog skildrer en henrettelse. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko