Nyhed
10. feb. 2011 | 13:26

Defamation er ikke antisemitisk

Politiken og Information er enige. Defamation, som Ekko udgiver med det nye nummer, er en interessant film, som godt kan tale for sig selv.
Af Helene Withington

”Arne Notkin er i sin gode ret til at træffe sine egne redaktionelle beslutninger, men Defamation er på alle mulige måder en interessant og tankevækkende dokumentarfilm,” skriver Politikens filmredaktør Kim Skotte i sin anmeldelse onsdag.

Defamation har samlet støv i to år hos DR2.

Dokumentarfilmen er en undersøgelse af, hvad antisemitisme er i dag, og den fremfører både kritik af og forståelse for fænomenet. Det fremhæver Karsten Fledelius, filmlektor og historiker, i sin anmeldelse i Information:

”Mest slående er det at opleve ortodokse jøders afstandtagen fra det, de opfatter som en dyrkelse af antisemitismen som fjendebillede - en rabbiner tolker det som sekulære jøders erstatning for religiøs praksis.”

Forstår ikke Notkins forbehold

Filmen er lavet af den israelske instruktør Yoav Shamir og støttet med 600.00 kroner af Det Danske Filminstitut og DR2. Men selvom DR2 har kunnet vise filmen gratis, har man først i går, efter Ekkos udgivelse, besluttet sig for at give den en tv-visning i april.

DR2-chefen Arne Notkin mener, at filmen er problematisk og skal vises i ”den rette sammenhæng” og med et advarselsskilt.

Kim Skotte har svært ved at forstå Arne Notkins forbehold.

”Yoav Shamirs film er en både personlig og yderst relevant dokumentarfilm, som stiller nogle svære og vigtige spørgsmål og prøver at komme med nogle svar, man kun kan blive klogere af, uanset om man er enig eller ej. Kontroversiel, men på ingen måde for langt ude eller for mærkelig til en public service-kanal.”

Er
jøde et bandeord?
Kim Skottes anmeldelse diskuterer filmen i forhold til den verserende debat om, hvorvidt antisemitisme eksisterer i den grad, som nogle jøder mener. Filmen er en del af en trilogi om unge israelere før, under og efter den fire-årige værnepligt.

De to anmeldere lægger særlig vægt på filmens sidste del, hvor Yoav Shamir følger en skoleklasse, der skal på udflugt til Auschwitz.

”Man skal være sin fortid bevidst, men det kan også udvikle sig til en dødekult med den problematiske sideeffekt, at man relativerer lidelse. Fordi jøderne har lidt mere i koncentrationslejrene, må palæstinenserne finde sig i lidt af hvert,” skriver Kim Skotte og tilføjer, at det er et forkert signal at sende til unge mennesker, der står over for at skulle aftjene deres værnepligt.

Holocaust-turisme

Karsten Fledelius er enig med Politikens filmredaktør.

”Filmen stiller sig kritisk til den stærke fokusering på fortiden, hvad også nogle af eleverne gør, de erkender, at oplevelserne på turen er med til at gøre dem ufølsomme over for tilintetgørelse af arabiske hjem på Vestbredden.”

”Holocaust-turisme bliver brugt til oplysning, men også som et redskab til beredskab,” mener Kim Skotte. ”Men Yoav Shamirs pointe er, at man leger med ilden, hvis man automatisk påberåber sig antisemitisme, hver gang man bliver kritiseret. Peter og ulven er ikke velvalgte i rollen som lobbyister.”

”Det er svært at se andet, end at DR2 med fordel ville kunne vise den. Nu bliver Defamation i hvert fald tilgængelig via Ekko,” fremhæver Kim Skotte.

Defamation
kan købes sammen med Ekko #52.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko