Interview
14. nov. 2019 | 00:14

Instruktør udfordret af verdensstjerne

Foto | Eirik Evjen
Max Isaksen (Nikolaj Coster-Waldau) er dødssyg, så han bliver tvunget til at se sig selv dybt i øjnene og finde livsglæden igen.

”Nikolaj Coster-Waldau gjorde ikke noget tilfældigt,” fortæller instruktør Jonas Alexander Arnby om Selvmordsturisten, hvor skuespilleren har rollen som en dødsmærket mand.

Af Astrid Maan Thomsen

På festivalen Sitges i Barcelona forstod instruktør Jonas Alexander Arnby virkelig, hvor berømt Nikolaj Coster-Waldau er.

Mennesker i hobetal råbte skuespillerens navn og bad om autografer. Og selv om Arnby naturligvis godt vidste, at Coster-Waldau var kendt på grund af Game of Thrones, overraskede reaktionerne ham alligevel.

”Jeg anede ikke, at han var så stor en stjerne. For mig er han jo Nikolaj – en glad dreng fra Danmark, som er dygtig til sit arbejde. Men i Barcelona gik det pludselig op for mig, hvor stor han egentlig er.”

Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i Jonas Alexander Arnbys anden spillefilm Selvmordsturisten, der har premiere 21. november.

Det er et mystisk kærlighedsdrama om en alvorligt syg mand, som beslutter sig for at tage sit liv. Det kontroversielle emne aktiv dødshjælp spøger, men det er ikke i centrum for filmen, understreger Jonas Alexander Arnby.

”Jeg bruger det mere som en katalysator. Vi har en hovedperson, som prøver at kontrollere alt omkring sig, og som er bange for at miste sig selv. I forbindelse med hans sygdom vælger han døden for at undgå dette,” siger den 45-årige instruktør.

”Der er ikke en politisk kommentar til aktiv dødshjælp, og det er ikke for at skabe en debat om det. For mig er det mere en film, der handler om, hvad meningen med livet er.”

Filmkunst i en coladåse
Jonas Alexander Arnby blev uddannet instruktør fra den alternative filmuddannelse Super16 i 2004. Han spillefilmdebuterede i 2014 med Når dyrene drømmer, der blev udtaget til en prestigefuld sidekonkurrence på Cannes-festivalen.

Det var en avisartikel, som gav instruktøren og manuskriptforfatteren Rasmus Birch idéen til Selvmordsturisten.

”Det er en film om at genfinde kærligheden til livet, når man er ved at miste det. Det håber jeg folk vil tænke over med denne film,” fortæller Jonas Alexander Arnby.

Instruktøren har vidst, at han ville være filmskaber, siden han som tiårig begyndte at tage billeder. Men drømmen blev vanskeliggjort efter afslag fra både den danske, svenske, norske og engelske filmskole.

En anderledes form for filmskole ændrede alt for Jonas Alexander Arnby.

”Super16 var virkelig vigtig for mig. Her fandt jeg ud af, at der var en gruppe outsidere, som ikke var kommet ind på de fine statsskoler, men som stadig havde lyst til at lave film.”

Efter Super16 begyndte Jonas Alexander Arnby at lave reklamefilm og musikvideoer, og det har været med til at udvikle ham som instruktør.

”Film er ikke at sidde på en skolebænk. Det er at være ude og skabe et samarbejde med andre mennesker. Man skal finde sine muligheder, kunne tænke og eksekvere hele tiden. Du lærer hele tiden om kommunikation, og man skal kunne videregive det. Så er det ligegyldigt, om du er på en stor filmoptagelse eller sælger coladåser.”

Skibskaptajn med mandskab
Jonas Alexander Arnby ser ikke sig selv som en fanebærer for dansk film. Han er stolt, når dansk film klarer sig godt nationalt og internationalt, men det er ikke hans primære mål at gøre noget for dansk film.

”Det er ikke på dansk films vegne, at jeg laver film. Jeg laver film, fordi jeg vil noget med publikum, men jeg håber selvfølgelig at få en plads i dansk film,” fortæller instruktøren.

”Det, jeg brænder for, er at stå midt i processen og have en historie at fortælle. At snakke og skabe – dét er mit behov.”

Selv om han som instruktør har det sidste ord under en optagelse, er han meget bevidst om, at man ikke kan skabe film uden hjælp fra andre.

”At være instruktør er som at være en skibskaptajn. Du har brug for en masse mennesker, som du stoler på, og som du skal navigere med ombord,” siger Jonas Alexander Arnby.

”Jeg prøver virkelig at skabe et fedt miljø under optagelserne. Jeg gider ikke have idioter på min film. Vi er ved at skabe noget sammen, og det skal selvfølgelig bedømmes på et tidspunkt af anmeldere og publikum, men jeg vil have, at folk har det pissesjovt og får en fantastisk og lærerig oplevelse.”

Anderledes kreativitet
Takket være Nikolaj Coster-Waldau fik Jonas Alexander Arnby en oplevelse for livet under optagelserne af Selvmordsturisten.

Men det var også en stor udfordring at arbejde sammen med den professionelle skuespiller.

”Nikolaj var dedikeret og meget inde i historien og hans karakter. Han gjorde ikke noget tilfældigt,” siger Jonas Alexander Arnby. ”Det betød, at jeg som instruktør virkelig blev tvunget til at kende historien til bunds. Han udfordrede mig, og det skulle jeg vænne mig til, men det var fedt.”

”Det skabte en anderledes form for kreativitet og improvisation, som fødes ud af en samtale, og det er en spændende måde at lave film og skuespil på.”

Trailer: Selvmordsturisten

Kommentarer

Jonas Alexander Arnby

Født 1974 i Hellerup.

Uddannet på den alternative filmuddannelse Super16 i 2004.

Spillefilmdebuterede med Når dyrene drømmer, der var udtaget til Cannes-festivalen i 2014.

Har lavet reklamefilm og musikvideoer.

Selvmordsturisten har biografpremiere 21. november. 

Ekko #83

Stort interview med Nikolaj Coster-Waldau i Ekkos aktuelle nummer.

Abonnenter kan læse det digitalt.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Bestil årsabonnement som julegave og få tolv biografbilletter til halv pris.

© Filmmagasinet Ekko