Cannes 2018
19. apr. 2018 | 06:56

Kvindedomineret jury i Cannes

Foto | Carole Bethuel
Skuespilleren Kristen Stewart sidder i hovedjuryen på årets festival i Cannes, hvor hun selv deltog med den spirituelle Personal Shopper i 2016.

Cannes-festivalen har i år flere kvinder end mænd i juryen, der skal uddele Guldpalmen, men har sendt nyheden om det ud på en uheldig måde.

Af Nicki Bruun

Det vakte jubel i filmbranchen, da Cannes-festivalen i starten af året annoncerede, at superstjernen Cate Blanchett skal stå i spidsen for juryen, som skal uddele Guldpalmen og de andre priser i maj måned. 

Den australske skuespiller er blot den fjerde kvinde siden 2000, som har indtaget det ærefulde hverv. Nu er resten af juryen blevet offentliggjort og byder på en række interessante navne. 

Mest kendt er nok skuespillerne Kristen Stewart og Léa Seydoux, der tidligere har været i Cannes med blandt andet henholdsvis Personal Shopper  og Adèles liv

Fra instruktørsiden sidder canadiske Denis Villeneuve, manden bag Blade Runner 2049 og Arrival, i juryen med russiske Andrey Zvyagintsev, der sidste år viste sin fremragende Loveless på festivalen. Og så er den amerikanske instruktør Ava DuVernay også del af den ni mand og kvinder store jury. 

De resterende jurymedlemmer er den franske instruktør Robert Guédiguian, den kinesiske skuespiller Chang Chen og den burundiske musiker Khadja Nin. 

Mandlige priser
Festivalleder Thierry Frémaux har i et interview med branchemagasinet Variety tidligere fortalt, at man i år har været særligt opmærksom på kønsfordelingen i juryen. 

Det blev han, efter at sidste års jurymedlem Jessica Chastain gjorde det klart for ham, hvor vigtigt det er at tænke på kvinder som en del af ligestilling i filmbranchen. 

Derfor er det ironisk, at nyheden om kvindelig overvægt i juryen blev sendt ud af Cannes-festivalen i en pressemeddelelse, som på engelsk lyder: ”The Jury will reveal his prize list on Saturday, May 19 during the Closing Ceremony.” 

Altså ”hans” priser. 

Om formuleringen blot skyldes franskmændenes (m/k) notorisk dårlige engelskkundskaber eller er et tegn på fortsat forskelsbehandling, skal forblive usagt. 

Men det er ikke den heldigste måde at kaste sig ind i kønskampen på. Til gengæld er det nok glemt, når filmfestlighederne løber af stablen fra 8. til 19. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko