Interview
22. sep. 2020 | 07:53 - Opdateret 23. sep. 2020 | 11:56

Martin de Thurah er klar til drama

Foto | Kasper Tuxen
Martin de Thurah er verdensberømt for sine poetiske musikvideoer, men har i mange år ønsket at tage springet til spillefilm. Med ny kortfilm og erfaring fra DR-serien Fred til lands er han kommet et skridt tættere på.

Et af dansk films største talenter arbejder på en spillefilm om Downs syndrom og er aktuel med en magisk musikfilm om at finde ro i angsten.

Af Frederik Hoff

Få danske filmmagere er nået så langt som Martin de Thurah.

Han har haft kortfilm udtaget til Cannes, vundet en Director’s guild of America Award for reklamefilm og lavet succesfulde musikvideoer for internationale stjerner som Kanye West, James Blake, Feist og St. Vincent.

Alligevel har han aldrig lavet en spillefilm.

Men nu kan det travle talent løfte sløret for, at en film ved navn Down Oracle endelig er på vej.

”Den handler om to søstre, hvor den ene har Downs syndrom og samtidig kan se ind i fremtiden. Det er en historie om trangen til at være en del af noget og blive set som den, man er, frem for bare at blive set på. Tanken er, at det skal være en mørk, men også naiv film,” siger Martin de Thurah.

Projektet nåede allerede i 2017 op på 770.461 kroner i manus- og udviklingsstøtte fra Filminstituttet. Det var planen at optage filmen i udlandet, men filmaftalen, der blev vedtaget i 2018, har ifølge Thurah gjort det sværere at filme i udlandet.

Derfor er han og manuskriptforfatter Rasmus Birch (Når dyrene drømmer) i gang med en intensiv omskrivning for at modtage produktionsstøtte og forhåbentlig optage filmen i 2021.

”Jeg glæder mig virkelig til at lave den, for det bliver første gang, jeg kaster mig ud i et så direkte dramatisk projekt, der er mit eget. Jeg instruerede de sidste to afsnit af DR’s dramaserie Fred til lands for at øve mig i at lave totalt straight drama. Nu føler jeg mig helt klar!”

Mareridt med rolige øjne
Den 46-årige instruktør har siden sin afgang fra Den Danske Filmskoles animationslinje i 2002 haft en konsekvent abstrakt og mørk stil i både sine kortfilm og musikvideoer. Meget langt fra den typiske danske spillefilm eller tv-serie.

Et eksempel på kunstnerens særlige stil er hans aktuelle kortfilm Color Me, der er produceret af Bacon.


I Martin de Thurahs Color Me forsvinder en kvinde ind i et landskab af rolig angst.

Det er en abstrakt sort-hvid fortælling, hvor en kvindes angstfulde mareridt folder sig ud i en skål suppe. Kortfilmen er fyldt med surrealistiske skulpturer og monstre, mens sangen Color Me af amerikanske Active Child spiller skrøbeligt i baggrunden og fuldender det uhyggelige, men rolige univers.

”Jeg har altid været fascineret af angstens rum. Da jeg var teenager, havde jeg dødsangst og en tilbagevendende drøm, som har inspireret mig meget,” fortæller Martin de Thurah.

”Jeg lå i et blåt rum ved siden af min ven Lars, som lå helt livløs på gulvet. Svampe voksede ud af ham og ind i mig. Det var skræmmende, men nogle gange kunne jeg standse op og se skønheden i det.”

Støtte til Psykiatrifonden
Det er en skønhed, Martin de Thurah har været i stand til at overføre til levende billeder.

”Film har for mig altid været den bedste måde at formulere de svære aspekter af psykologien. Med Color Me har jeg villet lave et meget åbent univers, som publikum kan læse deres egne følelser ind i og på en måde selv skabe filmen. En måde at kigge roligt og fattet på den angst, der ellers kan være så overvældende.”

Color Me kan ses på Ekko Shortlist. Den er også udgivet på sin egen hjemmeside, der virker som en interaktiv udgave af filmens univers. Her kan brugere dele og læse fortællinger fra deres drømme og købe plakater og t-shirts med motiver fra filmen.

”Mange mennesker, der har oplevet svære ting og ser filmen, bliver vildt rørt og græder, fordi den på en måde kan beskrive de følelser, de ikke selv kan forklare. Derfor virkede det passende at lave en shop, hvor overskuddet går til Psykiatrifonden.”

Færdig med musikvideoer
Martin de Thurahs karriere prydes især af hans musikvideoer, som Ekko udgav et udvalg af og udgav på dvd i 2009 sammen med to kortfilm. Human med Carpark North blev et gennembrud for ham i 2005. Men i dag understreger instruktøren, at Color Me er en kortfilm og ikke en musikvideo.

”Det var vigtigt for mig, at det var mit eget projekt, selv om den bruger Active Childs fremragende sang. Filmen kunne også have fungeret for sig selv, men da han sendte mig sangen, var den så smuk, at jeg måtte bruge den.”


En foruroligende spiral i en skål suppe bliver til en gigantisk tornado i mareridtsagtige Color Me.

Faktisk har Martin de Thurah ikke lavet en musikvideo, siden han i 2014 filmede Do It Again for norske Röyksopp og svenske Robyn.

”Det er et overstået kapitel. Nu føler jeg, at jeg har prøvet det. Det er de længere fortællinger, der tiltrækker mig nu. Jeg vil ikke udelukke, at jeg kommer til at lave en enkelt video igen, men der skal noget helt særligt til.”

”Så selv hvis en af mine heltemusikere skulle ringe, så tror jeg hellere, jeg vil lave noget andet med dem. En dokumentar eller noget mere udfordrende. Som Color Me. Film, der rent faktisk bidrager til noget i verden.”

Kommentarer

Martin De Thurah

Født 1974 i København.

Uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2002.

Har instrueret kortfilmene Vi der blev tilbage (2008) og Ung mand falder (2007).

Står bag musikvideoer for danske og internationale kunstnere, blandt andre Feist, James Blake og Kanye West.

Kortfilmene og et udvalg af musikvideoerne har Ekko udgivet på dvd’en #9.

Har udstillet malerier og anden kunst på Århus Kunstmuseum, Arken og Charlottenborg.

© Filmmagasinet Ekko