Nyhed
10. sep. 2009 | 17:42

Michael Moore giver Hollywood fingeren

Samfundsrevseren retter på Venedig-festivalen skytset imod sine egne chefer. Fremover vil han selv finansiere sine film.
Af Henrik Østergaard

I sin nye film Kapitalismen – En kærlighedshistorie endevender Michael Moore finanskrisen og langer skånselsløst ud efter Wall Streets børsmæglere, som han kalder for ”gamblere” i et samfund plaget af ”undergravende kapitalisme”.

Filmen er blevet begejstret modtaget af anmelderne på Venedig Film Festival, hvor den netop har fået sin verdenspremiere og er med i hovedkonkurrencen om Den Gyldne Løve.

”Lige så intelligent og underholdende som hans tidligere film,” skriver det internationale brancheblad Screen.

Offentlig latterliggørelse
På det efterfølgende pressemøde rettede Michael Moore det kritiske skyts imod filmselskabet, der har finansieret hans seneste film.

Lokalet var fyldt med chefer fra filmselskabet Paramount, da han latterliggjorde dem for ikke at være et hak bedre end de kapitalistiske selskaber, han kritiserer i sin nye film.

”Jeg fik fornemmelsen af, at de (Hollywoods producenter, red.) er ligeglade med, hvad jeg mener eller føler. Jeg tænkte: ’Hvorfor ikke lave en film, der vil sikre, at jeg aldrig får en øre fra dem igen?’”

Hellere penge end ære
”Hvorfor ville de her selskaber give penge til mig, en fyr som er den diametrale modsætning til alt, hvad de står for,” spurgte han de tilhørende journalister og kom selv med svaret: Penge.

”En af de smukke svagheder ved kapitalismen er, at de vil bruge det reb, som du giver dem, til at hænge sig selv, hvis bare de kan tjene penge,” sagde Moore, der er den suverænt mest indtjenende dokumentarfilmsinstruktør nogensinde.

Hans anti-Bush-film Fahrenheit 9/11 var lavet for kun ti millioner kroner, men indtjente på verdensplan over en halv milliard kroner. Sicko fra 2007 indtjente over 125 millioner kroner. Også i Danmark er hans film populære. Herhjemme solgte Fahrenheit 9/11 godt 157.000 billetter.

”Hver eneste film, jeg har lavet i de sidste tyve år, har givet profit. Det er der ikke tolv mennesker, der kan sige. Jeg er i en meget eftertragtet klub.”

Hollywood lig med Wall Street
Igennem arbejdet med sin nye film har han fået et bedre indblik i, hvordan Wall Street-bankerne opererer. Nu vil han måske aldrig lave en Hollywood-finansieret film igen.

”De har ikke en ideologi. For dem handler det kun om penge. Jeg kan forestille mig samtalen: ’Se, hvad han har sagt om os,’ siger den ene mand, og den anden siger: ’Men se, hvor mange penge han har tjent til os.’”

Michael Moore tager konsekvensen af sine kritiske holdninger. ”Jeg har sparet op siden Sicko for at nå frem til denne dag. Jeg vil altid lave mine egne film. Nu har jeg mine egne penge til at lave dem.”

Kapitalismen – En kærlighedshistorie får dansk biografpremiere 20. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko