Nyhed
27. aug. 2010 | 13:03

Nomineringer til nordisk filmpris

Dagur Káris The Good Heart og Thomas Vinterbergs Submarino er blandt andet oppe imod svensk sci-fi i kampen om Nordisk Råds Filmpris.
Af Andreas Straarup

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for syvende gang, og nomineringerne til den prestigefyldte pris er netop blevet offentliggjort.

Tidligere vindere inkluderer prominente navne som finske Aki Kaurismäki, svenske Roy Andersson og danske Lars von Trier, som sidste år vandt med Antichrist.

Prisen på 350.000 kroner tildeles den af de nominerede film, som i højeste grad kendetegner sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af en høj kunstnerisk kvalitet.

Bookmaker-favorit

Hvorvidt det islandske bidrag opfylder kriteriet om at være forankret i nordisk kultur, kan diskuteres.

Instruktør Dagur Kári er ganske vist både islænding og uddannet på Den Danske Filmskole, og hans spillefilmdebut Nói Albínói og afgangsfilm Lost Weekend har Ekko udgivet på dvd’en Filmpoeter fra Island.

Men hans nye film The Good Heart er engelsksproget og foregår i New York. Den handler om en hjemløs dreng, der lever under Brooklyn Bridge, indtil han en dag kommer på hospitalet efter et mislykket selvmord. Det vender op og ned på hans tilværelse.

At Island aldrig har modtaget Nordisk Råds Filmpris, og at prisen i år uddeles i Reykjavik, kan måske være med til at gøre The Good Heart til en bookmaker-favorit.

Vinterbergs socialrealisme

Men ser man på, hvem der har vundet flest gange i årenes løb, så må Danmark være favorit.

Ikke mindre end tre gange har Danmark vundet prisen, som ud over Antichrist er gået til Per Flys Drabet og Peter Schønau Fogs Kunsten at græde i kor.

Årets danske bidrag er Thomas Vinterbergs socialrealistiske Submarino, der handler om to brødre med en dyster barndom i Københavns Nordvestkvarter.

Filmen fik premiere på Berlinalen og markerede for mange anmeldere et kunstnerisk comeback for Vinterberg, der ikke har haft den store succes, siden han lavede Festen i 1998.

Svensk dystopi

Fra Sverige er Tarik Salehs animationsfilm Metropia nomineret. Med sin dystopiske vision om en nær fremtid, hvor verden er ved at løbe tør for olie, understreger filmen forskelligheden i feltet af nominerede.

I Metropia er hele Europa forbundet af en stor undergrundsbane, og hver gang Roger fra Stockholm stiger på toget, hører han en fremmed stemme i sit hoved.

Metropia
deltog på Venedig-festivalen i 2009, hvor den vandt en Future Film Digital Award.

Finske mænd i saunaer

Dokumentarfilmen Steam of Life fra Finland er ikke mindre usædvanlig. Den er instrueret af Joonas Berghäll og handler om finske mænd i saunaer.

Under optagelserne måtte filmholdet selv være nøgne for at klare varmen, og der var i det hele taget et hav af tekniske vanskeligheder, som skulle overvindes for at få filmen i hus.

Til gengæld gjorde det intime saunamiljø det muligt at komme helt om bag facaden på de finske mænd, der traditionelt bliver opfattet som barske og fåmælte.

Norsk adoptiv-drama

Norge kandiderer til Nordisk Råds Filmpris med dramaet Upperdog af Sara Johnsen.

Filmen er instruktørens anden spillefilm og foregår i nutidens Oslo, som to asiatiske halvsøskende kommer til, da de bliver adopteret. De havner hos hver sin familie, men en polsk pige opdager forbindelsen mellem dem og forsøger at føre dem sammen igen.

Ligesom Island har Norge aldrig modtaget Nordisk Råds Filmpris. Om det lykkes i år, får vi svar på den 20. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko