Nyhed
12. feb. 2016 | 19:53

Nu kritiserer Spielberg også Oscar

Foto | Universal Home Video, Inc.
Steven Spielberg har vundet Oscars som bedste instruktør for Schindlers liste og Saving Private Ryan. Nu kritiserer Hollywood-legenden prisuddelingen.

Hollywood-legenden langer ud efter årets ”hvide” Oscar-nomineringer, men mener, at de amerikanske filmselskaber bærer ansvaret.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Siden dette års Oscar-nomineringer blev offentliggjort i midten af januar, er kritikken haglet ned over prisuddelingen for at være ”for hvid”.

Og nu melder den tredobbelte Oscar-vinder Steven Spielberg sig i koret af prominente filmnavne, der har udtalt sig kritisk om årets Oscar og Akademiet, der står for nomineringerne.

I en længere interview med The Hollywood Reporter fortæller instruktøren åbenhjertigt om sin utilfredshed med årets nomineringer og de tiltag, Oscar-komitéen har sat i søen som svar på den massive kritik.

”Jeg er en stor tilhænger af Oscar, men jeg var overrasket over nogle af dem, der ikke blev nomineret. Det overraskede mig, at Idris Elba ikke fik en nominering. Jeg synes Idris’ præstation var en af de bedste i birolle-kategorien,” fortæller Spielberg med henvisning til Idris Elbas rolle i Beast of No Nation.

”Min kone og jeg så Straight Outta Compton, da den havde premiere, og den rockede. Den var fantastisk, så jeg var også overrasket over at se den blive udeladt.”

Ingen iboende racisme
Markante navne som Spike Lee, Michael Moore og George Clooney har åbent kritiseret, at samtlige tyve skuespiller-nominerede i år var hvide.

Det er en af grundene til, at komitéen bag Oscar-uddelingen har iværksat nye tiltag, der skal sikre større diversitet og spredning blandt de nominerede. Et af tiltagene består i, at Akademiets medlemmer ikke længere kan have livslang stemmerret.

Men det er Spielberg ikke sikker på, er den rigtige løsning. Han peger på 2014-vinderen 12 Years a Slave som bevis på, at Oscar-Akademiet ikke favoriserer hvide.

”Hvis du kigger et par år tilbage, vandt Lupita Nyong’o (bedste birolle, red.) og 12 Years a Slave for bedste film. Jeg tror ikke, der er en iboende racisme i Akademiet på grund af det hvide flertal. Jeg er heller ikke 100 procent bag tiltaget om at tage stemmerne fra medlemmer af Akademiet, som har ydet deres bidrag.”

Gavekurve som lokkemad
I interviewet fortæller Spielberg, at problemet ikke ligger hos Oscar-Akademiet alene.

”At Akademiet aktivt åbner for en større diversitet blandt medlemmerne, synes jeg, er utrolig vigtigt. Men det er ikke kun Akademiets skyld, og jeg mener, at vi skal stoppe med et pege fingre.”

Roden til problemerne ligger derimod mere bredt i filmbranchen.

”Det er hos selskaberne, der ansætter og hyrer skuespillere. Det er i historierne, der bliver fortalt. Det er dér, forskelligheden bliver skrevet, og det er dér, det starter. Vi skal alle blive bedre til at gå ud og finde talenterne.”

Spielberg er også utilfreds med de kampagner, der skal få Akademiets medlemmer til at stemme på bestemte film.

”Der bliver smidt en masse penge i kampagnerne, og jeg sidder ikke her og taler om finansielle begrænsninger for kampagner. Men jeg synes, at mængden af gaver og lokkemad skal reduceres til nul. Det, jeg er mest imod, er brochurer og gavekurve som lokkemad. Jeg synes kun, man burde sende en dvd rundt med sin film og ikke mere end det.”

I år er Steven Spielbergs Spionernes bro Oscar-nomineret for bedste film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko