Nyhed
09. dec. 2004 | 11:42

Omfattende kulturkanon på vej

Den kan gøre os klogere på os selv og på den nation, som vi er en del af, siger
Af Annemarie Hørsman
Kulturminister Brian Mikkelsen om den nye nationale kulturkanon, som han vil have lavet i 2005. I #25 har EKKO allerede lavet sit eget bud på en dansk filmkanon.

Brian Mikkelsen vil i løbet af 2005 have udarbejdet en dansk kulturkanon med værker fra de syv kunstområder billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndværk, musik, scenekunst, film og litteratur. Projektet skal munde ud i en bog med tilhørende cd og dvd.  

Der skal vælges omkring tolv værker inden for hver af kunstområderne, og værkerne skal afspejle kernen i vores danske kulturarv — umistelige og uomgængelige kunstneriske ikoner, der skal give en bedre forståelse for vores værdier og fælles historie, lyder det fra Kulturministeren.  

Kanondebatten har været i gang det meste af 2004 og fik i september sit første konkrete resultat med udarbejdelsen af en litterær kanon med danske forfattere på initiativ fra Undervisningsminister Ulla Tørnæs. I november lavede EKKO sin egen uofficielle filmkanon og skabte debat om, hvorfor kun litteraturen var kanon-værdig. Nu foreligger Kulturministerens projekt om en bred kulturkanon, der skal foreslå konkrete værker inden for alle de syv kunstområder.

Om nogle af listerne, for eksempel inden for film og litteratur, skal være obligatorisk pensum i skolerne, er der ikke taget stilling til: "Det vigtigste for mig er, at man får en debat om vores kulturarv og det samfund, vi lever i." Den nye kulturkanon "behøver ikke være obligatorisk, men jeg er sikker på, at mange skoler vil tage den til sig. Og meningen er da også, at den skal være så økonomisk attraktiv, at det ikke er noget problem for skolerne at få fat i den," siger Brian Mikkelsen til Berlingske Tidende.

EKKOs filmkanon (#25) spænder lige fra Dreyer til Olsen-banden. Listen er sammensat af 44 film fordelt på de fire genrer spillefilm, novellefilm, børne- og ungdomsfilm samt dokumentarfilm, og den er udarbejdet af Peter Schepelern (Københanvns Universitet), Thomas Frandsen (Dansklærerforeningen), Flemming Kaspersen (Det Danske Filminstitut) og Claus Christensen (EKKO).

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko