Nyhed
09. aug. 2019 | 10:58

Overgrebsanklaget instruktør vækker forargelse

Foto | Bron Studios
Slaven Nat Turner (Nate Parker) bliver i The Birth of a Nation frontfigur for et oprør, hvor de sorte amerikanere forsøger at gøre sig fri af deres hvide ejere.

Nate Parker brød stort igennem med The Birth of a Nation, men blev fældet af en voldtægtssag. Hans nye film er blevet udtaget til Venedig-festivalen, der møder kritik for valget.

Af Nicki Bruun

Nate Parker blev et brandvarmt navn i den amerikanske filmbranche, da hans racedrama The Birth of a Nation i 2016 blev modtaget som en sensation på Sundance-festivalen.

Filmen om en oprørsk slave i 1800-tallets USA vandt flere priser og blev købt af distributøren Fox Searchlight for et rekordstort beløb på næsten 120 millioner kroner.

Men derefter blev filmen ramt af dårlig omtale og efterfølgende skuffende billetsag på grund af instruktørens fortid. Parker blev i 1999 anklaget for en voldtægt, som han dog blev frifundet for i 2001. Hans angivelige offer begik selvmord i 2012.

Flere havde spået, at Nate Parker var færdig i filmbranchen, men nu er han overraskende tilbage med American Skin, der er blevet udtaget til Venedig-festivalens Sconfini-program, hvor film bliver vist uden for konkurrence.

Forfærdelig beslutning
American Skin handler om en mand – spillet af Parker selv – der efter sønnen bliver dræbt af politiet, tager gidsler på en politistation for at få hævn.

Det er efter alt at dømme endnu en højpolitisk film af instruktøren. Men hans udtagelse til Venedig vækker forargelse i foreningen Women and Hollywood, der kæmper for kvinders sag i den amerikanske filmbranche.

”Hvorfor sætter vi de her festivaler så højt, når de bliver ved med at træffe forfærdelige beslutninger?” siger grundlægger Melissa Silverstein til branchebladet Variety.

”Folk giver åbenlyst penge, så den her mand kan fortælle sine historier, mens mange andre mennesker ikke kan få penge til at fortælle deres historier.”

Døren åben for Polanski
Da Venedig-festivalen for nogle uger siden offentliggjorde programmet, var det med dansk deltagelse i form af Ekko Shortlist-instruktøren Marie Grahtø og hendes debutspillefilm Psykosia.

Den bliver vist i festivalens parallelle kritikerkonkurrence, men det skabte mere opmærksomhed internationalt, at Roman Polanski blev udtaget til hovedkonkurrencen med An Officer and a Spy.

Polanski er siden #MeToo blevet en paria særligt i USA, hvor han i 1978 blev dømt for sex med en mindreårig, men forlod landet inden domsafsigelsen.

Festivaldirektøren i Venedig, Alberto Barbera, har udtalt, at instruktøren har udstået sin straf og lavet en forrygende film.

Støttes af Spike Lee
Mens både Roman Polanski og Nate Parkers comeback bliver mødt med kritik fra dele af filmbranchen, har de to instruktører altså stadig godt med støtter.

En af dem er Spike Lee, der selv fik et kunstnerisk comeback med BlacKkKlansman, som vandt en Oscar for bedste manuskript tidligere i år. Lee præsenterer American Skin og afholder en Q&A med Nate Parker i Venedig.

”Min bror, Nate Parker, har skabt en modig tour de force,” siger Spike Lee i en officiel udtalelse.

”Jeg er ikke blevet påvirket af en film på så mange planer i virkelig lang tid. Jeg håber og beder til, at filmens publikum vil forstå denne kamp mellem kærlighed og had, som har splittet vores verden i to.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko