Interview
13. mar. 2015 | 17:46

”Putin er mindre end mig”

Foto | Netflix
Lars Mikkelsen giver Francis Underwood (Kevin Spacey) kamp til hans hår som den russiske præsident Viktor Petrov.

Lars Mikkelsen spiller en benhård russisk præsident i tredje sæson af House of Cards. Han er blevet rost til skyerne for at gestalte Vladimir Putin, men i virkeligheden har han haft andre inspirationskilder.

Af Nicki Bruun

I Netflix-serien House of Cards er politik et farligt spil, der ofte koster menneskeliv. Da Lars Mikkelsen som passager i en bil snakker med Ekko fra de danske motorveje, er det dog en fasan, som må lade livet.

”Shit en impact! Var det en fasan?”

Samtalen med Lars Mikkelsen har kun varet et minuts tid, og jeg har netop spurgt ham, om han fik rollen som den russiske præsident Petrov, fordi producerne havde set ham som politiker i Forbrydelsen og Borgen.

Efter en afbrydelse som følge af chokket fortæller den 50-årige skuespiller, at de roller ikke var blevet nævnt. Til gengæld havde de amerikanske producere set den høje danskers præstation som skurken Charles Magnussen i den engelske serie Sherlock, hvor han spiller over for Benedict Cumberbatch og Martin Freeman.

Den præstation åbnede døren til rollen som Francis Underwoods hidtil mest ligeværdige modstander.

– Hvordan var det at spille over for Kevin Spacey?

”Fantastisk, sikke en spiller. Han er ekstremt generøs, og der var på intet tidspunkt noget nej, vi spillede bare sammen. Jeg tror måske, at fordi vi begge to – og nu vil jeg ikke sammenligne mig med ham – har en streng i teatret, har vi noget af den samme tilgang, vi kan aflæse situationer og ved, hvilken historie vi skal fortælle.”

– Er der forskel på at stå over for en dansk skuespiller og en international superstjerne?

”Det er der jo, selvfølgelig er der det. Jeg synes nu, at vi er gode herhjemme, men det er da klart, at alt, hvad Spacey bidrager med, kan bruges til noget, og det kan man lære enormt meget af som dansker.”

Ligheder med russiske ministre
– Var du nervøs for at spille en karakter, der ligner en af verdens mægtigste mænd – præsident Vladimir Putin – til en forveksling?

”Nej, det var jeg egentlig ikke. Jeg kunne godt se parallellerne, men der var meget dialog om, at det ikke var ham, vi skulle imitere. Vi skulle skabe en hovedmodstander, Petrov, og hans dagsorden er ikke den samme som Putins. Der er flere forskelle end ligheder, vil jeg sige, men det er klart, at man kan drage paralleller.”

– Lod du dig inspirere af Putin?

”Han er jo mindre end mig, så kropssprogsmæssigt ville det være svært. Men der er selvfølgelig noget imposant over ham i et rum, som er lidt det samme som Petrov. Jeg kiggede dog mere på Ruslands udenrigsminister Lavrov og premiereminister Medvedev, også fordi deres engelsk er noget bedre.”

– Hvad har du fået af respons på dit russiske?

”Jeg brugte simpelthen så meget tid på det. Jeg gik i gang med at øve med det samme, for det er et meget svært sprog. Men jeg synes, at jeg kom godt ud af det. Jeg kommer ikke til at snyde en russer, men jeg har hørt, at den engelske accent er ret perfekt. Den er anderledes end den tykke gangster-accent, man tit hører. Det er mere nedtonet.”

Gjorde plads i kalenderen
– Hvad er den største forskel i at arbejde på en amerikansk og en dansk serie?

”Den største forskel er, at der er showrunners, som man hele tiden kan kontakte og som har fuldstændigt styr på, hvor historien skal hen. Herhjemme skal vi tit ringe til en forfatter, der ikke altid tager telefonen. Det er en væsentlig forskel, som kunne være skøn at få ind på de danske sets, så man ikke står derude og er i tvivl.”

– Hvordan kan det være, at der er så mange danske skuespillere i udenlandske serier for tiden?

”Jeg tror, vi er gode, hvis jeg skal være helt ærlig. For hvis vi ikke var det, blev vi jo ikke brugt. Der er mange ting, der har skabt en interesse. Det går helt tilbage til dogme og DR’s opgradering af tv-serier.”

– Du veksler mellem små danske film og internationale tv-serier i stort format. Hvordan udvælger du roller?

”Herhjemme vælger jeg ikke. Jeg tager dem, der bliver tilbudt, men selvfølgelig kan jeg også se noget i dem. Det er mere i udlandet, at jeg får lov at vælge.”

– Er House of Cards og Sherlock resultatet af målrettet arbejde for at få roller i udlandet?

”Det eneste, der har været målrettet, er, at for to et halvt år siden gjorde jeg plads i kalenderen ved at lade være med at lave teater et stykke tid. Og så har jeg været heldig, at de her ting er kommet.”

– Hvad er du i gang med nu?

”Vi er i gang med en spillefilm, der hedder Der kommer en dag, som Søren Sveistrup skriver. Den handler om et børnehjem i 1960’erne og er den lille mands kamp mod systemet. Den kom vi lige i gang med i går.”

Trailer: House of Cards – sæson 3

Kommentarer

Lars Mikkelsen

 

Født 1964 i København.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1995.

Var inden da medlem af en omrejsende gøgler-trio.

Har spillet meget teater og var 1997-2000 tilknyttet Det Kongelige Teater.

Havde sin første større rolle på tv i Strisser på Samsø i 1997.

Vandt i 2010 Robert-prisen for sin hovedrolle i Headhunter.

Udvalgt filmografi

House of Cards, 2015, tv-serie

Mord uden grænser, 2015, tv-serie

Når dyrene drømmer, 2014

Sherlock, 2014, tv-serie

Viceværten, 2012

Headhunter, 2009

Forbrydelsen, 2007, tv-serie

Kongekabale, 2004

Edderkoppen, 2000, tv-serie

© Filmmagasinet Ekko