Kommentar
10. mar. 2021 | 18:34

Royalt drama overgår fantasien

Foto | CBS
Prinsesse Meghan ser hengivent på husbonden Prins Harry, mens parret i et eksplosivt interview med Oprah Winfrey taler ud om racisme i kongehuset.

Det engelske kongehus har været i vælten i populære Netflix-serier som The Crown og Bridgerton, men virkelighedens beskyldninger afslører et monarki ude af trit med tiden.

Af Kjartan Hansen

I januar 2020 krakelerede glansbilledet om Prins Harry og hans hustru, tidligere skuespiller og nu grevinde, Meghan Markles eventyrlige ægteskab.

De ønskede mere selvstændighed og flyttede til USA.

Siden har mange spekuleret om årsagerne, der nu endelig bekræftes i et afslørende interview – som herhjemme kan ses på tjenesten Viafree – med den folkekære talkshow-vært Oprah Winfrey.

Parret stråler af glæde, når Oprah ønsker dem tillykke med deres anden graviditet, og de taler muntert sammen, mens de fodrer nogle høns, de har anskaffet for at underholde sønnen Archie.

Men det er parrets afsløringer om racisme og den kongelige Windsor-slægts blanke afvisning af psykologhjælp til Meghan, der ryster både medier og kongehuset i disse dage.

”Der var bekymring om, hvor mørk hud barnet ville få,” fortæller Meghan til en måbende Oprah.

Hun har ellers hørt lidt af hvert i sin snart 40 år lange karriere som tv-vært og forkæmper for både sorte og kvinders rettigheder i USA.

Hverken Meghan eller Harry vil afsløre, hvem der er fremkommet med den uhyrlige bekymring. Alligevel fremstår interviewet troværdigt og naturligt.

Med blanke øjne og anspændt kropsholdning gør parret nemlig alt i deres magt for ikke at gå til direkte angreb på bestemte personer i Buckingham Palace, der har gjort tilværelsen ved hoffet uudholdelig for dem.

Derfor er interviewet særdeles medrivende. Man forstår, hvorfor det har affødt voldsomme reaktioner, når det viser sig, at kongehusets koloniale fortid stadig spøger.

I brechen for kongehuset
Som konsekvens af interviewet er den kontroversielle engelske tv-vært Piers Morgan stoppet på kanalen ITV. Det skete tirsdag, da han blev stillet til ansvar for at sige, at han ikke troede på afsløringerne.

Senere greb han til tasterne på Twitter for at erklære, at han står ved sin udtalelse.

Imens har både Meghans far og søster udtalt til medier, at de anser det som en misforståelse fra Harry og Meghans side, at nogen skulle have bekymret sig om barnets hudfarve.

De britiske medier er i stort omgang gået i brechen for kongehuset.

Den velrenommerede avis The Guardian bringer reaktioner fra læsere, der stiller spørgsmålstegn ved interviewets autenticitet og kalder det for en ensidig fortælling om et privat familieanliggende.

Anderledes roses parret for deres mod i amerikanske medier.

New York Times sammenligner Meghans situation med det svigt, som Prinsesse Diana i sin tid oplevede.

Og nyhedsmediet Insider udstiller de britiske medier for at så tvivl om, hvorvidt grevinden blev nægtet hjælp. Undervejs fremhæves det, at 800.000 mennesker hvert år begår selvmord, navnlig fordi de ikke får hjælp.

Kolonial fortid
Meghan Markle er det første medlem af kongefamilien i nyere tid med blandet herkomst. Men hun er ikke den første nogensinde.

Det vakte øjensynligt ikke den samme bekymring, da Kong Georg III i 1761 giftede sig med Dronning Charlotte, der aldrig skammede sig over sin blandede europæiske og afrikanske herkomst igennem den portugisiske Sousa-slægt.

Det inspirerede skaberne bag kostumedramaet Bridgerton – der iscenesætter et billede af den engelske adel med underholdende anakronismer – til at lade den dekadente dronning blive spillet af en sort skuespiller.

Siden Charlottes død i 1818 er meget forandret.

Det britiske imperium voksede sig større og berigede både nationen og kongeslægten ved at erobre store dele af det afrikanske kontinent.

Det er derfor en paradoksal rest af kolonitiden, at mennesker med blandet herkomst i Windsor-slægten i dag kan skabe sådan en skandale.

”Som farvet ved jeg, hvor vigtig inklusion er,” siger Meghan Marke i interviewet.

Her fortæller hun også, hvor psykisk slidsomt det var, at kongehuset reagerede med tavshed, når medierne udstillede hendes herkomst med racistiske undertoner.

Klædt i sort
Mandag udtalte Dronning Elizabeth kort, men alvorstungt, at især beskyldninger om racisme er bekymrende. Men de skal ifølge hende håndteres privat.

I interviewet er Meghan Markle klædt i sort. En farve, som i Netflix-serien The Crown fremhæves som særligt kontroversiel i Windsor-slægten.

Historisk er det en farve, familien kun bruger til begravelser, indtil Prinsesse Diana insisterede på at klæde sig i sort til dagligt, fordi det var en flatterende farve.

Oprah Winfrey fremhæver, at den seneste sæson af The Crown viste, hvad Diana blev udsat for. Kongefamilien har med store konsekvenser ignoreret tydelige tegn på både hendes og Meghans mentale helbred samt begrænset deres adgang til hjælp.

”Jeg var bange for, at historien ville gentage sig,” siger Harry i interviewet, hvor han udtrykker skuffelse over sin far Prins Charles og hans håndtering af situationen. Han så jo, hvad der skete med Diana.

Af hensyn til en familie, de endnu tilhører, holder Meghan og Harry personlige anklager tilbage. Men de siger nok til at afsløre kolonitidens dystre arv, og hvor lidt både medier og Buckingham Palace har lært, siden Prinsesse Dianas død i 1997.

Video: Meghan Markle og prins Harry anklager kongehuset

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko