Nyhed
15. feb. 2018 | 15:10

Avis: Oscar-nomineret instruktør hacket

Foto | Larm Film
De syriske mænd i dokumentaren De sidste mænd i Aleppo kigger op mod himlen i evig frygt for pludselige bombeangreb.

Dansk-syrisk instruktør bag De sidste mænd i Aleppo er ifølge The Guardian mål for russiskstøttede hackere, der kører en smædekampagne mod ham.

Af Mikkel Krebs Behnke

I december sidste år afslørede den britiske avis The Guardian en russiskstøttet internetkampagne mod De Hvide Hjelme, der er en redningsorganisation i Syrien.

Organisationen spiller en central rolle i Feras Fayyads dokumentar De sidste mænd i Aleppo, som skildrer redningsarbejdet i det krigshærgede Syrien. Derfor er instruktøren nu også kommet i hackernes søgelys.

Feras Fayyad blev i sidste måned, kun tre dage før Oscar-nomineringerne, selv udsat for en internethetz og fik sine sociale medier hacket.

”Det er, som om Rusland vil hacke Oscar-uddelingen, ligesom de hackede det amerikanske valg”, fortæller instruktøren til The Guardian.

Forværrede Oscar-chancer
Det er Feras Fayyad og hans dokumentars omdømme, der er på spil.

Modkampagnen fremstiller De Hvide Hjelme som terror-sympatisører. Også russisk stats-tv er meget kritisk over for De Hvide Hjelme. Sputnik News kalder organisationen for ”propaganda støttet af vestlige regeringer”, og at de laver ”film, der promoverer Al-Qaida”, skriver The Guardian.

De sidste mænd i Aleppo er nomineret til en Oscar i kategorien bedste dokumentar, og chancerne for at vinde kan lide et knæk på grund af modkampagnen.

”Det kan i høj grad forværre et Oscar-nomineret værks kampagne, men endnu vigtigere er, at det kan forværre vigtige og nødvendige sandheders muligheder for at komme frem og blive fortalt,” siger producer Amy Ziering, der står bag dokumentarer som Cameraperson og The Hunting Ground, til The Guardian.

Kamp for overlevelse
De Hvide Hjelme hjælper med redningsaktioner og indsamler samtidig beviser for civile tab og krigsforbrydelser. Det er primært den anden rolle, som russerne er utilfredse med.

Feras Fayyad har til det amerikanske nyhedsmedie Deadline sidste år i november udtalt, at det russiske militær bevidst har gået efter at ramme De Hvide Hjelme.

Ifølge instruktøren har russerne ikke nøjedes med at dræbe redningsarbejderne, men har også forsøgt at orkestrere en kampagne mod dem.

”De kalder dem en terroristgruppe og CIA-spioner for at få resten af verden til at betragte dem som en efterretningstjeneste,” fortæller Feras Fayyad til Deadline og fortsætter:

”Det er en propagandakrig, som russerne bruger, en taktik fra Den Kolde Krig.”

At De Hvide Hjelmes motiver fremstilles som alt andet end altruistisk, chokerer instruktøren, der til en screening på World Economic Forum i Daavos tidligere i år forklarede, at filmens tema ikke er De Hvide Hjelme som organisation, men de civiles kamp for overlevelse.

Frygter at vinde
Den 33-årige Feras Fayyad bor i dag i Danmark med sin kone og datter. Det er nemlig ikke længere sikkert for ham i Syrien. Instruktøren har allerede to gange tidligere været fængslet med tortur som følge.

Selv om instruktøren er i sikkerhed i Danmark, frygter han for følgerne, hvis hans film skulle vinde for bedste dokumentar ved Oscar-uddelingen. Han er bange for, at chikanen vil eskalere, hvis De sidste mænd i Aleppo løber med sejren.

”Jeg frygter, hvad vi muligvis skal igennem,” siger han til The Guardian.

De sidste mænd i Aleppo har allerede høstet hæder mange steder. Den vandt hovedprisen på sidste års Cph:Dox og modtog juryens hovedpris på Sundance-festivalen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko