Snigpremiere
29. juli 2013 | 00:05

Snigpremiere: Vor tids store kærlighedshistorie

Foto | Despina Spyrou
Det er ni år siden, vi sidst fulgte Celine og Jesse, spillet af Julie Delpy og Ethan Hawke. Nu vender de tilbage i Before Midnight.

Bliv forelsket med Ekko, når filmmagasinet på søndag i Grand Teatret holder snigpremiere på Before Midnight med Ethan Hawke og Julie Delpy, som har fået anmelderne til at falde i svime.

Af Claus Christensen

Det hører til sjældenhederne, at en anmelder får lyst til at kramme sidemanden eller ringer hjem til konen og udbryder: ”Jeg elsker dig!” 

Men DR Filmlands Per Juul Carlsen var nærmest i ekstase, da han så Before Midnight på Berlin-festivalen i februar. Og det gjaldt også mange af hans kritikerkolleger. 

Richard Linklaters film med Ethan Hawke og Julie Delpy er ikke bare årets store, fortryllende romance, men også en enestående filmhistorisk begivenhed. 

Bedre og bedre med tiden
I Before Sunrise fra 1995 faldt amerikanske Jesse (Hawke) og franske Celine (Delpy) tilfældigt i snak på vej til Paris i et tog. De enedes om at stå af i Wien og tilbringe én nat i byen sammen.

Ni år senere, i Before Sunset fra 2004, genser de hinanden i Paris, hvor Jesse skal præsentere sin debutroman – om to mennesker, der mødes i et tog. De fordriver dagen sammen med samtaler om livet, kærligheden og tidens gang. Og det hele munder ud i en af de mest magiske – og åbne – filmslutninger nogensinde. 

Nu er der gået yderligere ni år, og endelig får vi med Before Midnight svaret på, hvad der er sket med Jesse og Celine. Har de fået hinanden, eller er deres kærlighed stadig uforløst? 

”Som enhver kærlighedsaffære bliver historien bare mere og mere interessant og kompliceret med tiden,” skriver Ekkos anmelder Leslie Felperin og kvitterer med de maksimale – og meget sjældne – seks stjerner. 

Kristian Ditlev introducerer
Before Midnight
har dansk premiere 22. august, men allerede på søndag 4. august kl. 21.30 i Grand Teatret kan filmen opleves til den første snigpremiere herhjemme.

Og selvom det varmt kan anbefales, behøver man ikke at have set de to forrige film. Forfatter Kristian Ditlev Jensen – der har interviewet Linklater, Hawke og Delpy i Ekko #61 – vil nemlig introducere filmserien og føre alle up to date. 

Efter filmen byder Ekko og Grand på en forfriskning og en masse filmsnak. Og hvem ved, måske møder du den eneste ene? Billetter koster 95 kr. og kan købes her.

Se traileren til Before Midnight

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko