Nyhed
12. juni 2014 | 00:26

Streaming vil overhale biografsalg

Foto | Netflix
Netflix-serien Orange is the New Black, som lige har fået sin anden sæson, har en betydelig del af æren for streamingtjenestens stigende succes.

I 2017 vil streaming og downloads udgøre filmbranchens primære omsætning, forudser ny rapport af revisionsfirmaet PwC. Dvd-salget vil fortsat styrtdykke.

Af Jesper Olsen

”Nu går det fremad,” skrev formand for Danske Biografer og Ekko-blogger Kim Pedersen forleden efter at have læst en spritny undersøgelse fra analyseinstituttet IHS. 

Efter flere års lavkonjunktur i dansk film er billedet begyndt at vende, blandt andet fordi streaming og download via tjenester som Netflix er begyndt at give omsætning. 

Branchen har ellers haft svært ved at tjene penge på de nye Video on Demand-tjenester, der har sendt dvd-salget i frit fald.

Den udvikling fortsætte de næste år, hvis man skal tro en nylig rapport fra et af verdens førende revisionsselskaber PwC.

Netflix og co. overhaler biograferne
Ifølge branchebladet Variety vil både biograferne og de digitale tjenester globalt set opleve stigende indtægter de næste fem år, mens dvd-skiven vil snurre rundt med stadigt sværere kraft og dalende indtægter fra salg og leje.

Rapporten forudser, at den globale omsætning på dvd- og bluray-området i 2018 vil være 47,6 milliarder kroner – et fald på 28 procent fra sidste års 66,7 milliarder kroner. 

Den mest bemærkelsesværdige spådom er, at streaming- og downloadtjenester som Netflix til den tid vil udgøre filmbranchens primære omsætning med 93 milliarder kroner – en fordobling af de nuværende 46,5 milliarder.

I 2017 vil de digitale tjenester ifølge rapporten overhale biograferne på omsætning. 

Folk vil stadig i biografen
Fremtiden er dog ikke dyster for biograferne, som vil opleve stigende billetsalg over de næste fem år og en omsætning, der vil stige 15,9 procent til 68,4 milliarder kroner.

Der er også godt nyt for biografgængerne, idet den globale gennemsnitspris for en billet kun vil stige med en flad femkrone indtil 2018 fra de nuværende 48,63 kroner til 53,66.

”Sektoren har været meget modstandsdygtig. Folk vil stadig gerne i biografen, især til de store blockbustere,” siger Cindy McKenzie fra PwC til Variety.

Hun ser økonomisk potentiale i streamingtjenester, som flere i branchen ellers har været pessimistiske over for på grund af de lave royalties. Tallene peger også på, at brugerne i stigende grad er villige til at købe film digitalt.

”Man tjener muligvis ikke lige så mange penge pr. transaktion, men til gengæld er det langt billigere at distribuere digitalt,” siger hun.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko