Nyhed
05. mar. 2013 | 18:08

Lindhardt får ros som Kampuschs kidnapper

Foto | UIP
"Den danske skuespiller Thure Lindhardt portrætterer sin karakter upåvirket, næsten som et spørgsmålstegn," skriver tyske Der Spiegel.

Tyske medier er begejstrede for Thure Lindhardts præstation som Wolfgang Priklopil, men går dog mest op i filmens fremstilling af Priklopil og Kampuschs seksuelle forhold.

Af Samina Jakobsen

Wolfgang Priklopil er i offentligheden kendt som monsteret over dem alle, kidnapperen, som holdt sin fange indespærret i otte år og begik selvmord, da hun slap løs.

I 3096 dage bliver han spillet af danske Thure Lindhardt, hvis præstation er blevet bemærket i de tysktalende lande, hvor filmen fik premiere i sidste uge.

”Danske Thure Lindhardt udtrykker med bevidst apati en uigennemskuelig blanding af irriterende normalitet og underliggende grusomhed,” skriver tyske Filmstarts.de.

Tog kagen fra Lindhardt
Også Der Spiegel fremhæver Lindhardts begavede skuespil:

”Den danske skuespiller Thure Lindhardt portrætterer sin karakter upåvirket, næsten som et spørgsmålstegn. Han er ude af stand til at føle glæde, og enhver antydning af et smil bliver til en hæslig grimasse,” skriver avisens anmelder og fortsætter:

”Han kan kun udtrykke sig gennem vrede, volden er hans medie, og når han tæsker løs på Natascha, ryger hans omhyggeligt pomadesatte lokker symbolsk ned i panden på ham.”

Det tyske anmeldere giver generelt filmen en blandet modtagelse. Nogle er særdeles begejstrede, mens andre påpeger, at filmen har for meget tv-præg.

Kampusch selv er dog glad for filmen, og Der Spiegel fortæller, at hun under dens tilblivelse mødte den danske skuespiller:

”Det var sjovt, fordi jeg tog hans kage fra ham og spiste den selv. I virkeligheden var det altid den anden vej rundt,” fortæller Kampusch med henvisning til, at Priklopil udsultede hende under indespærringen.

Larmende bifald
De tyske medier har i deres anmeldelser især lagt vægt på forholdet mellem filmen og den selvbiografiske bog, den bygger på – og ikke mindst hvor meget man ser af Natascha Kampusch og Wolfgang Priklopils seksuelle forhold.

Kampusch har tidligere afvist et manuskript baseret på sin bog, fordi det fokuserede for meget på voldelige sexscener.

Til gengæld var hun positivt stemt over for manuskriptet til 3096 dage, der modsat bogen dog har en scene, hvor Priklopil måske, måske ikke har sex med sit offer.

”Den scene overraskede mig. Men det er okay, fordi den hverken fremstiller det positivt eller ydmygende. Folk, som fantaserer om sexlege og den slags, vil blive skuffede,” udtaler Kampusch til Der Spiegel.

I Østrig tog publikum godt imod filmen på premieredagen, skriver Austriantimes.at:

”Siden sin løsladelse er Natascha Kampusch ofte blevet kritiseret i medierne og offentligheden. I går viste publikum hende respekt: Der var en lang stilhed efter rulleteksterne, efterfulgt af et larmende bifald.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko