Nyhed
31. okt. 2014 | 20:58 - Opdateret 01. nov. 2014 | 16:16

Triers nymfoman kommer ikke på Blu-ray

Foto | Christian Geisnæs
De trofaste, danske Lars von Trier-fans skal til udlandet, hvis de vil have alle de slibrige detaljer med fra hans Nymphomaniac - Director's Cut i fuld opløsning.

”Det er endnu et tegn på, at folk er ligeglade med, hvad Lars mener,” siger Trier-fotografen Manuel Claro, der er vred over, at den ucensurerede Nymphomaniac ikke udkommer på Blu-ray i Danmark.

Af Morten Scriver Andersen

Overraskelsen var stor, da Ekko sidste år kunne afsløre, at Lars von Trier slet ikke ville stå inde for den forkortede og censurerede version af Nymphomaniac, der fik biografpremiere i 2013.

”Den er imod hans vilje, men han accepterer den,” sagde hans faste kompagnon, Peter Aalbæk Jensen dengang, mens Trier holdt sit tavshedsløfte.

10. september i år fik han så sin vilje: Nymphomaniac – Director’s Cut fik endelig dansk premiere.

Men nu er den gal igen.

De danskere, som gik glip af Triers version af filmen på det store lærred må tage til takke med en dvd-version, da Nymphomaniac – Directors Cut ikke får nogen Blu-ray-udgivelse i Danmark.

Med et yderst beskedent biografsalg på 3.494 billetter er der potentielt tale om mange mennesker, der går glip af filmen i dens optimale opløsning.

Endnu et spark i bollerne
Manuel Claro, der har fotograferet Nymphomaniac, er vred over den behandlingen, Lars von Triers version har fået.

”Det er endnu et spark i bollerne og et tegn på, at folk er ligeglade med, hvad Lars mener,” siger Manuel Claro.

”Det er super ærgerligt. Min vrede bunder i, at Lars’ version er en formidabel film, og det her er jo desværre fint i tråd med historien om de to versioner,” siger fotografen, der også har stået for billedsiden til Melancholia.

Markedet er mættet
Nordisk Film distribuerer Nymphomaniac, der har fået 9,75 millioner kroner i statsstøtte fra den kunstneriske konsulentordning.

Selvom man her har truffet beslutningen om ikke at udgive Director’s Cut-versionen, er der fuld forståelse for Claros frustration.

”Det ærgrer også mig, men vi har jo en forretning at tage hensyn til. Det her er udelukkende en kommerciel beslutning, og vi har vurderet, at salgspotentialet ikke er stort nok for en Blu-ray-udgivelse,” forklarer Paw Borregaard, kommerciel direktør på Nordisk Film.

”Jeg er sikker på, at vi også havde lavet en Blu-ray-udgivelse af Nymphomaniac – Director’s Cut, hvis ikke det var, fordi markedet allerede er blevet mættet af den første version,” siger han og tilføjer: ”Beslutningen er taget i dialog med Lars von Trier.”

USA eller streaming
Selvom det ærgrer Paw Borregaard med den manglende Blu-ray-udgivelse, mener han ikke, at alternativet er så slemt.

”Vi henviser i stedet til digital download, hvor man kan finde filmen i HD, hvilket er lige så godt som Blu-ray.”

Zentropa oplyser noget misvisende på deres Facebook-side, at Nymphomaniac – Director’s Cut slet ikke udkommer på Blu-ray. Men heldigvis for de inkarnerede Trier-fans er der hjælp at hente i udlandet.

Den amerikanske distributør Magnolia Pictures udsender nemlig 25. november en dobbelt Blu-ray-udgivelse med engelske og spanske undertekster. Det er dog en såkaldt region 1, der kræver særlige kodefri afspillere.

I Tyskland udsender Concorde Home Entertainment filmen med både engelsk og tysk tale på en Blu-ray, som kan afspilles uden problemer. I England står det anerkendte selskab Artificial Eye for Blu-ray-udgivelsen af Triers version. Det sker til januar 2015.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Zentropa.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko