Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

17. juni 2016 | 21:34

Ti bedste film om invasion fra rummet

Foto | 20th Century Fox
Fra Roland Emmerichs Independence Day: Resurgence.

Et tilbagekig på de ti bedste film om invasion fra rummet. De fjendtlige vel at mærke. 

Men inden jeg kaster mig over nedtællingen til den bedste film nogensinde om invasion fra rummet, er her et klip fra den seneste i rækken: Roland Emmerichs Independence Day: Resurgence, som er en opfølger på hans hit fra 1996. Filmen får premiere 23. juni.

Som man kan se af klippet, er der gået tyve år siden vi sidst fik besøg af de genstridige væsener, som Will Smith gav klaps. Men nu er de lede satan’er altså tilbage, i større antal og med fornyet styrke.

Gengangere fra den originale film er Jeff Goldblum, Bill Pullman og Judd Hirsch, mens Maika Monroe, Joye King, Charlotte Gainsbourg og Liam Hemsworth er friske kræfter.

Når man skal tælle ned til de ti bedste film om invasion fra rummet, er det i overvejende grad udelukkelsesmetoden, der må tages i brug. For Gud fader, hvor er der mange møgfilm inden for denne genre. Og det er da heller ikke i denne genre man ser Oscar stå i kø, bortset fra de tekniske kategorier. Men der er nu alligevel enkelte film, som kandiderer til betegnelsen mesterværk.

Utroligt mange film i genren er blevet genindspillet, efterhånden som man mente, at ny teknologi kunne gøre filmene bedre. Sjældent med noget godt resultat, men der dog nogle få lysende undtagelser!

 

10. Men in Black, 1997

Tommy Lee Jones og Will Smith spiller hemmelige agenter for en tophemmelig organisation, der kontrollerer ind- og udvandring i New York. Vi taler dog til og fra verdensrummet! Og det er ikke altid, at indvandrerne er menneskeheden lige venligt stemt.

Barry Sonnenfeld instruerede løjerne baseret på Lowell Cunninghams tegneserie.

For at understrege filmens generelle magt, kan det afsløres at solbrillerne Jones og Smith bærer i filmen er Ray-Ban. Efter filmens udsendelse eksploderede salget af præcis den solbrille.

Er til tider for pjattet, men jævnt underholdende. Vandt en Oscar for bedste makeup.


 

9. Edge of Tomorrow, 2014

Tom Cruise spiller soldaten William Cage, som sendes til frontlinjen, da Europa angribes af dræberuhyrer fra rummet. Cage dør efter få minutters kamp, men vågner frisk og rørig op igen næste morgen og er tilsyneladende fanget i en tidslomme, som tvinger ham til at gentage sin selvmordsmission igen og igen.

Doug Liman stod for instruktionen af en historie, som er baseret på Hiroshi Sakurazakas roman.

Filmen har et handlingsskelet som giver mindelser om den langt mere fredelige Bill Murray-film, En ny dag truer (1993).

Yderst underholdende og byder, til trods for sit velkendte handlingskoncept, på et par overraskelser.

 


8. Independence Day, 1994

Store flyvende tallerkner begynder at pulverisere den ene storby efter den anden. Men Will Smith (jagerpilot), Jeff Goldblum (computernørd) og Bill Pullman (præsident) sørger for, at de formastelige rumvæsener får smæk.

Roland Emmerich, mesteren i ødelæggelser af kloden, står bag denne film, som er baseret på en original historie.

I scenen, hvor Will Smith slæber et af rumvæsenerne gennem ørkenen, er dialogen ”And what the hell is that smell?” improviseret.

Ser man bort fra det overdrevent patriotiske, er det en bragende flot film. Vandt en Oscar for bedste special effects.

 


7. Attack the Block, 2012

Eksempel på, hvordan udefrakommende trusler kan bringe alliancer mellem selv de mest uenige. I denne lowbudget-film er et socialt boligbyggeri i Sydlondon centrum for invasion af fjendtlige rumvæsener.

John Boyega og Jodie Whitaker spiller hovedrollerne i denne originale historie, instrueret af Joe Cornich.

Filmens instruktør interviewede rigtige bander i London for at finde ud af, hvilke våben de ville bruge i tilfælde af en invasion fra rummet.

Da næsten alle øvrige invasioner fra rummet har haft brohoved i ”en lille by i Californien”, er det befriende, at det i denne film sker i et yderst begrænset område i London. Gode skuespilpræstationer, et intelligent manuskript og gedigen action.

 

 

6. Invaders from Mars, 1953

En tolvårig rumnørd ser en flyvende tallerken lande tæt på, hvor han bor. Hans far og politiet bliver sendt ud for at bekæmpe de fremmede, kun for at vende tilbage som skygger af sig selv, efter at være blevet besat af marsmændene. Det er nu op til den tolvårige at klare ærterne på hele klodens vegne.

Hovedrollen spilles af Jimmy Hunt´, og blandt de øvrige medvirkede møder vi Helena Carter og Arthur Franz. Filmen er baseret på en original historie, og den er instrueret af William Cameron Menzies.

For at holde udgifterne nede blev hovedpersonens hund skrevet ud af manuskriptet. Dyr er et kostbart led i en filmproduktion, da de iblandt opfører sig utilregneligt.

En af de mindste af 1950’ernes mange film om invasion fra rummet, men også en af de bedste og sjoveste.

 

 

5. The Thing, 1982

John Carpenters klassiker handler om beboerne på en lille amerikansk forsøgsstation i den antarktiske ødemark. De får snart forstyrret deres frysende stilhed af et fjendtligt væsen, som ikke er af denne jord. Væsenet kan nemlig tage form alt efter, hvad det slår ihjel.

Kurt Russell, Wilford Brimley. T.K. Carter og Keith David spiller hovedrollerne.

John Carpenter har udtalt, at denne fim er hans personlige favorit ud af alle dem, han har instrueret.

Og det er et sjældent eksempel på en genindspilning, som er bedre end originalen. Noget nær den perfekte øvelse i at lave en thriller. Filmen er senere blevet genindspillet endnu engang, desværre med sørgeligt resultat.

 

4. The War of the Worlds, 1953

Fjerdepladsen indtages af Byron Haskins filmatisering af H.G. Wells berømte roman, som handler om nogle videnskabsfolk, der under en ferie opdager en meteor. Men en meteor er det så sandelig ikke. Det er derimod en enorm flåde af invaderende rumskibe fra Mars.

I hovedrollerne møder vi Gene Barry, Ann Robinson og Les Tremayne.

Optagelserne blev sat i bero et par dage, da studiet bag, Paramount Pictures, til deres rædsel opdagede kun at have filmrettighederne til en stumfilm-version. Problemet blev dog forholdsvis hurtigt løst.

En klassiker med fantastiske special effects, som først med opfindelsen af computeranimation er begyndt at blegne. Filmen vandt selvfølgelig en Oscar for bedste special effects.

 

3. Invasion of the Body Snatchers, 1978

Ondsindede sporer fra rummet daler ned over en intetanende befolkning i San Francisco. Kort efter begynder storbyens befolkning af blive erstattet af følelseskolde rumvæsener. Kun to står i vejen for rumvæsenernes endelig sejr: ægen Matthew Bennell (Donald Sutherland) og biologen Elizabeth Driscoll (Brooke Adams).

Philip Kaufman står bag denne genindspilning af Jack Finneys roman.

Instruktøren af den originale film, Don Siegel, har en cameo-rolle som taxachauffør i filmen. Så den nervøsitet der stråler ud af øjnene på Sutherland og Brooks på bagsædet er ægte nok. Den aldrene Siegel havde nemlig stærkt nedsat syn og kørte selv gennem de mørke gader i San Francisco.

Absolut en af de bedste film om invasion fra rummet og samtidig en af de mest vellykkede genindspilninger i det hele taget.

 

 

2. The Day the Earth Stood Still, 1951

Et rumvæsen lander på Jorden og fortæller klodens befolkning at de må lære at leve i fred og fordragelighed, eller blive udslettet for at være en trussel mod andet intelligent liv i verdensrummet.

Robert Wise sidder i instruktørstolen af denne filmatisering af Harry Bates’ roman. I hovedrollerne ses Michael Rennie, Patricia Neal og Hugh Marlowe.

For at hylde denne film navngav George Lucas de to dusørjægere i Star Wars-trilogien ”Klaatu” og ”Barada Nikto”.

En klassisk film med et sympatisk budskab, som stadig holder. Det gjorde genindspilningen fra 2008 til gengæld ikke.

 

 

1. Invasion of the Body Snatchers, 1956

I en lille by i Californien begynder folk at opføre sig mærkeligt. Lægen Bennell begynder begynder at undersøge sagen og opdager, at rumvæsener forpupper sig, og overtager befolkningens kroppen én efter én. Rædslen breder sig, for hvordan kan man skelne de rigtige mennesker fra rumvæsenerne?

Don Siegel har lavet den bedste film nogensinde om invasion fra rummet. Filmen er baseret på Jack Finneys roman. Hovedrollerne spilles af Kevin McCarthy, Dana Wynter og Larry Gates.

Det håb, som udtrykkes i romanen, kom ikke med i filmen. Klogeligt.

Selv film lavet i vore dage kan ikke opvise en så skræmmende paranoia, som præsenteres i denne film. Det er muligt Dødens gab fik dig op af vandet, men denne film giver dig søvnløse nætter.

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko