Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

06. jan. 2014 | 10:25

Ti film jeg glæder mig til i 2014

2014 kommer til at byde på store skuespilpræstationer af blandt andre Leonardo DiCaprio, Oscar Isaac, Christian Bale, Tom Hanks, Emma Thompson og Chiwetel Ejiofor.

Det er svært at begrænse sig til kun at fremhæve ti film i 2014. Der er nemlig så mange lovende film at vælge imellem.

Men okay, det er et luksusproblem.

Enkelte instruktører står dog som lysende neon for mig og ryger pr. automatik direkte ind blandt de ti. Her taler vi i 2014 om Scorsese, Coen-brødrene, Anderson og Nolan.

Nedenstående er de ti film, jeg glæder mig mest til i 2014. I parentes premieredatoen.


The Wolf of Wall Street
(9. januar)

 

Når der står Martin Scorsese på plakaten, kan man være sikker på at møde mig til første premiereforestilling, med mindre jeg fanger filmen tidligere på et af de talrige arrangementer for filmbranchen, jeg deltager i.

Hvis jeg skal kåre den bedste Scorsese-film, bliver det Raging Bull, men selv hans mindre vellykkede, som King of Comedy, fandt jeg stor fornøjelse i at se.

Denne gang har Scorsese kastet sig over filmatiseringen af Jordan Belforts selvbiografiske bog, der handler om en børsmægler, som stiger til ufattelig rigdom i 90’erne. Han ender dog i et morads af kriminalitet, der involverede både Wall Street, bankverdenen og mafiaen.

I filmens hovedrolle finder man Scorseses pt. foretrukne: Leonardo DiCaprio, efter De Niro er blevet for gammel. Der er dog stadig et stykke op til De Niros otte roller i en Scorsese-film, mod DiCaprios foreløbige fem. Blandt de øvrige medvirkende finder vi Matthew McConaughey, Cristin Milioti, Jonah Hill, Jean Dujardin og Jon Favreau.

Filmen har fået en 77 % rating på Rotten Tomatoes.


American Hustle
(23. januar)

 

En anden instruktør, der efter film som Three Kings, The Fighter og Silver Linings Playbook har fået min bevågenhed, er David O. Russell.

American Hustle er en fiktionsfilm, som beskriver en af de mest rystende skandaler i den amerikanske historie. Filmen fortæller historien om den geniale svindler, Irving Rosenfeld, der sammen med hans lige så snu britiske partner, Sydney Prosser, bliver tvunget til at samarbejde med FBI-agenten Richie DiMaso.

DiMaso skubber dem ind i en verden af korrupte politikere og mafiaen, der er lige så farlig, som den er fortryllende.

Russell har fået samlet en imponerende samling skuespillere til denne film, hvoraf flere er blandt mine absolutte favoritskuespillere: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Robert De Niro, Amy Adams, Jeremy Renner og Michael Peña.

Filmen har fået en 94 % rating på Rotten Tomatoes


Nebraska
(13. februar)

 

Lige siden Bruce Dern vandt prisen som bedste mandlige skuespiller i Cannes i år, har jeg glædet mig til denne film.

Hvad der ikke gør forventningerne mindre er, at filmen samtidig er instrueret af Alexander Payne, hvis film Rundt om Schmidt (2002) og The Descendants (2011), jeg var meget begejstret for.

At anmeldelserne, som er kommet denne film i forkøbet, har været overstrømmende, gør denne film til en absolut ”must see” i 2014.

Handlingen er forholdsvis simpel: Sammen med sin søn tager en aldrende, alkoholiseret far turen fra Montana til Nebraska for at gøre krav på en stor lotto-gevinst.

Filmen er 77-åriges Bruce Derns endelige gennembrud, efter han i hele sin karriere har været ren box-office poison på de film, han har medvirket i, til trods for stort talent. Skuespilleren kan godt begynde at skrive takketalen til Oscar-uddelingen i 2014.

I øvrigt medvirker Will Forte og June Squibb.

Filmen har fået en 90 % rating på Rotten Tomatoes.


Twelve Year a Slave
(20. februar)

 

Filmen som efter al sandsynlighed kommer til at vælte Oscar-uddelingen i 2014, er instrueret af en af USA’s mest lovende instruktører, Steve McQueen. Det var ham med Hunger og Shame.

Twelve Years a Slave er en filmatisering af Solomon Northups selvbiografiske roman og handler om en fri sort amerikaner, der lever i New York i midten af 1800-tallet, men som bliver kidnappet og solgt som slave i Louisiana.

I de væsentligste roller møder vi Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Paul Dano, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti og Quvenzhané Wallis – sidstnævnte er den lille pige fra Hushpuppy.

Filmen har fået en 97 % rating på Rotten Tomatoes.


Inside Llewyn Davis
(6. marts)

Coen-brødrene – Ethan og Joel – ja, hvad kan man sige andet end: afsted til biografernes magelige stole!

Jeg husker tydeligt min reaktion på deres første film Blood Simple (1984), nemlig at her var tale om noget meget usædvanligt. Få instruktører har været i stand til at bevæge sig mellem så forskellige typer film, som Coen-brødrene og alligevel alle med det umiskendelige ”Coen-touch”. Eneste film fra brødrene, jeg ikke bryder mig specielt meget om, er deres hidtil største kommercielle succes: Intolerable Cruelty fra 2003.

Filmen fortæller historien om en musiker fra Queens, der på trods af at være meget talentfuld, ikke rigtig kan bryde igennem.

Hovedpersonen er løst baseret på Dave Van Ronk, en tresser Greenwich Village-kunstner og ven af berømte musikere, såsom Bob Dylan, Joni Mitchell, Phil Ochs og Ramblin’ Jack Elliott.

Som sædvanlig har Coen-brødrene et fantastisk cast: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Garrett Hedlund, Adam Driver, John Goodman og F. Murray Abraham.

Filmen har fået en 95 % rating på Rotten Tomatoes.


The Grand Budapest Hotel
(13. marts)

 

En ny film fra Wes Andersons forunderlige univers og hidtil mest ambitiøse værk. Filmen markerer ligeledes instruktørens syvende samarbejde med Bill Murray.

Alene Andersons valg af dekorationer og farver på samme er altid et gennemsyn værd.

Filmen foregår i Mellemkrigstiden og handler om den legendariske concierge Monsieur Gustave H, der arbejder på det berømte europæiske hotel, The Grand Budapest Hotel, hvor han er ombejlet af klientellet.

Gustave bliver mentor for den unge lobby-dreng, Zero Moustafa, og snart bliver de to fortrolige venner. Da den ellers så vellidte concierge kommer i problemer, efter en ældre hotelgæst bliver fundet død og det viser sig, at hun har efterladt ham et værdifuldt maleri, træder Zero til som Gustaves protegé.

Fortællingen involverer yderligere nogle af de omvæltninger, der forandrede Europa i den første halvdel af det 20. århundrede.

Som sædvanlig er Andersons ensemble imponerende: Saoirse Ronan, Edward Norton, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Owen Wilson, Bill Murray, Jude Law, Willem Dafoe, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum, Harvey Keitel og F. Murray Abraham.


Saving Mr. Banks
(13. marts)

 

Sidste år havde vi Hitchcock og selvfølgelig byder 2014 også på en film-om-film. En genre jeg værdsætter umådeligt.

Om end jeg har mine tvivl om instruktøren John Lee Hancocks talent, skal tvivlen dog komme ham til gode. Ingen af hans tidligere film har dog begejstret mig i synderlig grad: The Rookie, The Alamo eller The Blind Side.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder og fortæller den ekstraordinære, hidtil ufortalte historie om, hvordan Disneys klassiske film Mary Poppins (1964) kom til verden. Filmen fokuserer på forholdet mellem Walt Disney og forfatteren P.L. Travers, hvis bog filmen var baseret på. Forholdet mellem de to var så ømtåleligt, at det flere gange truede med at afspore filmen.

Tom Hanks er Disney´, og Emma Thompson er Travers.

Filmen har fået en 86 % rating på Rotten Tomatoes.


Lucy
(7. august)

 

Med Lucy vender Luc Besson tilbage til historien om den stærke kvinde, som også var i centrum i instruktørens 90’er-film: Nikita, Léon, Jeanne d’Arc samt, omend i mindre grad, Det femte element.

Jeg håber inderligt, denne film bringer instruktøren tilbage på sporet, efter sidste års skuffende Farvel til mafiaen.

Filmen er en action-thriller og handler om narkotika-kureren Lucy, som ved et uheld får en stor dosis af det, hun transporterer. Det giver hende øjeblikkeligt overmenneskelig styrke. Hun kan pludselig absorbere viden lynhurtigt, bliver ude af stand til at føle smerte og kan tilmed flytte objekter med sit sind. Kort sagt: Lucy bliver en umådelig stærk, sexet kampmaskine!

Scarlett Johansson spiller den altdominerende hovedrolle. En rolle hun iøvrigt fik efter afbud fra Angelina Jolie. Ikke ét ondt ord herfra i den anledning.

I øvrigt medvirker Morgan Freeman og vores egen Pilou Asbæk.


Idealisten
(28. august)

Christina Rosendahl har begået sin første spillefilm siden debuten Supervoksen fra 2006.

Denne gang er vi i en ganske, ganske anden boldgade.

Idealisten er nemlig en spændingsfilm om et af de mest hemmeligholdte kapitler i det 20. århundredes danmarkshistorie under Den Kolde Krig.

I 1968 styrter et amerikansk B-52 bombefly lastet med fire højeksplosive brintbomber ned på havisen nær den amerikanske militærbase Thule. Både den danske og amerikanske regering meddeler, at ulykken er under kontrol, og hundredvis af danske Thule-arbejdere bliver indsat i en gigantisk oprydningsaktion.

Atten år senere i 1986 bliver den unge radiojournalist Poul Brink opsøgt af den tidligere Thule-arbejder Marius Schmidt, der hævder, at en kollegas mystiske hudlidelser skyldes oprydningsarbejdet. Det viser sig, at Thule-arbejdere over hele landet kæmper med samme lidelser og er ved at dø af kræft.

Poul Brink bider sig fast i sagen, og da han og Marius Schmidt konfronterer de statslige instanser med deres mistanke, er tavsheden larmende. De forstår snart, at de sidder med en højeksplosiv sag, der trækker tråde til landets mest magtfulde mænd og helt op til toppen af den amerikanske regering.

Med min interesse for historie og ikke mindst koldkrigshistorie, er denne film et absolut must.

En flot rollebesætning følger da også den spændende historie til dørs: Peter Plaugborg, Søren Malling, Thomas Bo Larsen, Jens Albinus, Nikolaj Cederholm og Helle Hertz.


Interstellar
(6. november)

Og så kommer Christopher Nolans første film efter Batman-trilogien. Et projekt han overtog fra selveste Steven Spielberg.

Flere anmeldere har yndet at kalde Nolan ”den nye Stanley Kubrick”. Helt de højder kan jeg endnu ikke arbejde mig op på. Men selvføgelig er hans film must see

En gruppe opdagelsesrejsende i rummet gør brug af et nyopdaget ormehul til at omgå de hidtidige begrænsninger i menneskers rumrejser og nå ud til steder, de aldrig havde drømt om at skulle erobre. 

Skuespillerne står i kø for at medvirke i Nolans film, og han har udvalgt følgende til Interstellar: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Casey Affleck, John Lithgow, Ellen Burstyn – og Michael Caine, naturligvis. Caine har været fast inventar i instruktørens seneste fem film.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko