Nyhed
29. juni 2018 | 09:49 - Opdateret 29. juni 2018 | 11:42

Millionbeskæring på medieområdet

Foto | Bjarke Ørsted
Regeringen har med kulturminister Mette Bock i spidsen i nat indgået aftale med Dansk Folkeparti om et nyt medieforlig de næste fem år.

Regeringen og DF indgår femårig medieaftale, hvor 378 millioner kroner føres ud af medieområdet gennem besparelse på DR og tv-kanalernes filmforpligtelse.

Af Nicki Bruun

Efter måneders forhandlinger, som alle partier på venstrefløjen meldte sig ud af, har regeringen og Dansk Folkeparti i nat indgået et femårig medieforlig gældende 2019-23.

Det er dermed et smalt flertal i Folketinget, der er blevet enig om aftalen, hvor medieområdet samlet vil blive beskåret 378 millioner frem mod 2023, skriver Mediawatch.

Regeringen og DF aftalte fra starten af forhandlingerne, at DR skulle skæres med tyve procent. Det er nu blevet aftalt, og dermed skal DR spare 700 millioner kroner frem mod 2023.

DR og TV 2’s filmforpligtelse på samlet 130 millioner kroner om året bliver droppet, selv om DF ellers havde sat sig imod det indgreb.

Radio24syv bliver skåret i budgettet med tre procent om året, og radiokanalen skal i fremtiden have hovedsæde i Vestdanmark.

Penge til provinsen
Kulturministeriet skriver på sin hjemmeside, at den nye medieaftale ”styrker mangfoldigheden i det danske medielandskab og giver kultur en mere fremtrædende plads”.

Nogle af de penge, der tages ud af blandt andet DR, bliver ført over i Public Service Puljen, som øges fra 35 millioner til lidt over 100 millioner kroner i 2023. Det bliver først afgjort i de nærmere forhandlinger, om Det Danske Filminstitut fortsat skal administrere puljen, eller om den skal lægges i et andet regi.

Derudover øges filmstøtten med 120 millioner kroner, hvoraf 35 millioner årligt skal gå til regionale filmfonde uden for hovedstaden.

”Vi er meget tilfredse med, at aftalen styrker de regionale og lokale medier, at der bliver skabt nye medier vest for Storebælt, at TV 2 ikke sælges, at FM bevares og at de regionale filmfonde får markant flere midler,” udtaler Dansk Folkeparti i en pressemeddelelse.

Desuden kommer en ny tv-kanal og en radiokanal til, begge med fokus på kultur. Kanalerne kommer i udbud i 2019, og vil ifølge Kulturministeriet give private aktører mulighed for at levere nyskabende indhold og afprøve nye formater.

Vakkelvornt forlig
Blandt de trykte medier sker der også en omfordeling af midlerne fra de store til de mindre. Dagblade som Politiken og Berlingske kan i fremtiden højst få elleve millioner kroner i distributionsstøtte, hvor det tal tidligere var 17,5 millioner, skriver Politiken.

Regionale og lokale medier kan til gengæld fremover få op til 17,5 millioner kroner i støtte, mens digitale medier kan blive fritaget for at betale moms.

Streamingtjenester som Netflix er i det nye medieforlig blevet forpligtet til at investere mindst to procent af deres omsætning i Danmark i dansksproget indhold.

Det stod i løbet af forhandlingerne klart, at regeringens ønske om et salg af 40 procent af TV 2 ikke havde opbakning fra DF, som dog har slugt en kamel ved at droppe DR og TV 2’s filmforpligtelse til dansk film.

Det smalle medieforlig kan ende med at blive genforhandlet, hvis magten skifter, når Danmark næste gang går til valg. Medieordfører for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, siger til Mediawatch, at partiet er imod nedskæringen på public service:

”Vi vil søge flertallet for at styrke public service, hvis vi måtte blive betroet regeringsmagten.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko