Nyhed
22. jan. 2013 | 10:30

Pressenævnet giver BT medhold

Foto | Zentropa
Peter Aalbæk sendte i december en alternativ julehilsen til BT. Nu har Pressenævnet afvist hans anklage mod avisen.

Pressenævnet afviser Peter Aalbæk Jensens klage over BT, som han beskyldte for at gøre ham mere forarmet, end han er.

Af Jacob Ludvigsen

I november sidste år skrev BT, at Peter Aalbæk Jensen og Zentropas selskaber har erhvervet sig en hel stribe ejendomme, som bliver brugt til private formål. Avisen antydede, at købene blev gjort mulige af den statsstøtte, filmselskabet modtager til sin filmproduktion. 

BT havde dog ikke nævnt, at Zentropas bygninger i Filmbyen i Avedøre er ejet af Peter Aalbæk Jensens selskab Himmerrig. 

”Artiklerne fremstiller mig dermed væsentligt mere forarmet, end jeg er, og det kræver jeg en berigtigelse af opsat på forsiden og på to helsider som den første artikel,” skrev Peter Aalbæk dengang i en mail til Politiken – uden at nogen helt kunne blive kloge på, hvor meget alvor der var bag anklagen. 

Samfundsmæssig interesse
Alligevel udmøntede det sig i en klage til Pressenævnet, som nu har taget stilling til, om producenten har noget at have sin utilfredshed i. Og svaret blev et nej. 

Pressenævnet skriver, at det var ”i orden ikke at medregne Filmbyen til ejendomsopgørelse”, og at de ”ikke finder grundlag for at kritisere BT for at udelade omtale af ejendomme, der alene kan anvendes til erhvervsmæssige formål”. 

”Artiklerne beskriver således navnlig ejendomme, der kan anvendes privat. Nævnet har ved vurderingen også tillagt det betydning, at anvendelsen af offentlig støtte har samfundsmæssig interesse,” fortsætter nævnet. 

Kom efter injuriesag
Anklagerne mod BT kom kort tid efter Peter Aalbæk Jensens udfald mod Filmmagasinet Ekko. Aalbæk Jensen indledte en boykot af magasinet og en injuriesag mod chefredaktøren og en Ekko-journalist, som han mente havde beskyldt Zentropa for at inkassere en kvart million fra folk, der kom til casting på filmprojektet Klar til optagelse

Som et privat søgsmål kan en injuriesag i modsætning til en klage i Pressenævnet få økonomiske og strafferetslige konsekvenser. 

Det kom siden frem, at det var en Ritzau-opstramning af Ekkos artikel, som Peter Aalbæks kritik i virkeligheden rettede sig mod. Forløbet endte med en aftale mellem Zentropa og Ekko, hvor Peter Aalbæk Jensen og Zentropa droppede både boykot og injuriesag.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko