Fem populære film baseret på bøger
I filmens verden har bøger altid været en stor inspirationskilde.
Fra episke fantasy-fortællinger til rørende dramaer – mange af vores favoritfilm startede som trykte ord på en side.
I takt med at teknologien udvikler sig, er det blevet muligt at høre lydbøger og derved få endnu en platform at nyde disse fortællinger på.
Her er fem populære film, der alle startede som bøger.
Harry Potter
Harry Potter-filmene er nogle, som de fleste af os har set.
Den unge Harry Potter opdager, efter at have levet elleve år med sine uvidende og ubehagelige plejeforældre, at han ikke er en almindelig dreng. Han er en troldmand, og han har en plads på Hogwarts Skole for Heksekunster og Troldmandskab.
Fra det øjeblik han træder ind på skolen, er han omgivet af magi, venner og farer, som han aldrig kunne have forestillet sig.
Bøgerne følger Harry og hans venner, mens de bliver ældre, lærer mere om magiens verden og den mørke fortid, som Harry bærer med sig. Med hvert år bliver udfordringerne farligere, og truslen fra den onde Lord Voldemort bliver mere nærværende.
Hvis du ikke har hørt Harry Potter-lydbog endnu, men kun har set filmene, har du timevis af magiske lytteoplevelser i vente!
Hvor flodkrebsene synger
Hvor flodkrebsene synger havde filmpremiere i Danmark i 2022 og tog de fleste af os med storm.
Det er en bevægende fortælling om Kya Clark, også kendt som marskpigen. Hun vokser op i 1950’ernes North Carolina og efterlades af sin familie til at klare sig selv i sumpen. Trods sin ensomhed bliver Kya stærk og selvstændig, men savner menneskelig kontakt.
Som hun vokser op, søger hun kærligheden, men da en tragedie rammer byen, bliver hun hurtigt hovedmistænkt.
Den, der lever stille
Filmatiseringen af Den, der lever stille havde premiere i foråret.
Leonora Christina Skovs autofiktive roman tager os med på en følelsesmæssig rejse gennem sit turbulente forhold til forældrene.
Vi starter med et besøg ved morens dødsleje, hvor gamle sår og konflikter genoplives. Historien dykker ned i Leonoras opvækst, hvor hun stræber efter forældrenes anerkendelse, men kun for at blive afvist, da hun åbner sig om sin seksualitet.
Med sårbarhed beskriver Leonora, hvordan det er at vokse op med følelsen af at være anderledes og den smerte, der følger med at blive afvist af ens egen familie. Men fortællingen handler også om heling, selvaccept og hvordan man finder sin egen vej i livet.
Ternet Ninja
Anders Ternet Ninja giver os et humoristisk og hjertevarmt kig ind i den trettenårige Askes liv.
Askes hverdag er fyldt med udfordringer fra mobning i skolen til spændinger i hjemme. Men alt ændrer sig, da han får en ternet ninjadukke i gave.
Dukken, der viser sig at være levende, indgår en pagt med Aske. Sammen navigerer de gennem skolelivets udfordringer og går på et episk eventyr for at gennemføre en gammel hævn.
Både Ternet Ninja 1 og Ternet Ninja 2 er blevet filmatiseret. Ungdomsbøgerne har opnået stor succes og viser Anders Matthesens formåen inden for comedy.
Sygeplejersken
Sygeplejersken havde premiere i foråret 2023 som en Netflix-serie.
I bogen, som serien er baseret på, dykker journalisten Kristian Corfixen ned i en af Danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige drabssager, som spændte sig over en årrække på Nykøbing Falster Sygehus.
Midt i begivenhedernes centrum står sygeplejersken Christina Aistrup Hansen, en respekteret fagperson, som uhyggeligt dog blev forbundet med mange hjertestop på afdelingen.
Mistanken hængte i luften, men det var først i 2015, at en anden sygeplejerske, Pernille, gjorde noget ved sin mistanke. Det endte med, at Christina blev idømt tolvs års fængsel for drabsforsøg.
Gennem en grundig rekonstruktion af den afgørende nattevagt og samtaler med nøglepersoner i sagen, herunder Christina selv og Pernille, belyser Corfixen sagen fra alle vinkler.
Bøger kan vække så mange følelser og skabe så levende verdener, at det kun er naturligt, at de ofte bliver omdannet til film og serier. Og med muligheden for at opleve disse historier som lydbøger, er der nu endnu flere måder at fordybe sig i disse utrolige fortællinger.