Nyhed
30. dec. 2013 | 13:52

Shortlist: Alle gode gange tre for Aske Bang

Foto | Jan Pallesen
Jakob (Dan Jacobsen) får ubehagelig tilråb af gadens bøller i Dværgen og luderen, som Aske Bang instruerede i 2008 og viser hans interesse for de marginaliserede.

Aske Bang sætter en tyk streg under, at 2013 blev hans gennembrudsår. Ugens nye boblere bringer os til en prærieby i Canada, en flække i Østjylland og tilbage til depressionens Amerika i 30’erne.

Af Claus Christensen

Kampen om, hvilken film der går ind i det nye år på toppen af Ekko Shortlist, er afgjort.

Fra fjerdepladsen overhaler Aske Bangs Dværgen og luderen noget overraskende forhåndsfavoritterne Reception, Skrå brædder og Dirtbusters indenom og sætter sig på denne uges førsteplads.

Dermed fuldender Aske Bang sit forrygende år på Ekko Shortlist, hvor han som den eneste instruktør har ligget nummer et med forskellige titler – oven i købet med hele tre.

Det startede med seks førstepladser i træk til Ladyboy, blev fulgt op af den Facebook-censurerede musikvideo The Timber Will Fall, og nu sætter han trumf på med Dværgen og luderen.

Effektfulde titler
Aske Bang var blot 20 år, da han i 2008 instruerede det seks minutter lange drama om dværgen, som bliver nedstirret på gaden og mobbet af kvarterets lømler, men til sidst finder varme hos opgangens letlevende dame.

En mildt sagt rå og upoleret film, men den viser allerede Bangs auteurtræk – kærligheden til marginaliserede eksistenser – og hans evne til at fortælle i billeder.

Den viser også et andet talent, man ikke skal undervurdere: sansen for effektfulde titler, som Aske uden tvivl har lært af onklen Kim Kastrup, Ekstra Bladets mangeårige filmjournalist, der i øvrigt i filmen spiller kunden, som bestiller ”en omgang fransk for 300” hos luderen.

Gamle makkere side om side
Nils Holst-Jensen og Kristian Sejrbo Lidegaard instruerede sammen komedien Mit blødende hjerte, som kan ses på All Time Shortlist. Nu ligger de næsten side om side på top 10 med hver sin film,  Henry ser universet og  Millennium.

På sjettepladsen ligger Jesper Isaksens rå indvandrergangsterfilm No Exit, og næste mandag har vi fornøjelsen af at kunne holde online-premiere på fortsættelsen, No Exit 2 – Rise Against. Isaksen er ved at skrive 3’eren, så No Exit kan blive den første trilogi på Ekko Shortlist.

På ottendepladsen finder vi Ulaano Salims scener-fra-et-forhold, Ung for evigt, som med tretten uger på top 10 er gået tiden ud og fremover kan ses på All Time Shortlist, en rangering af filmenes samlede popularitet i al den tid, de har ligget på Ekko Shortlist.

Komedier er populære på listen, og på niendepladsen finder vi Søren Balles urkomiske Tomatprincippet, som er gefundenes Fressen for landets hårdtprøvede arbejdsløse.

På tiendepladsen lever 9 meter stadig livet farligt, mens vi krydser fingre for instruktøren Anders Walter, der igen i år er med i Oscar-ræset og forhåbentlig bliver nomineret for Helium, som er en perle i Brødrene løvehjerte-stilen.

Sidste udkald for Metz
Den Europæiske Filmhøjskoles sci-fi-drama First Man af den blot 20-årige Niels Martin Triff var tæt på at komme ind på top 10, og den får en ny chance i denne uge.

Men husk, at vi nulstiller pointene for top 10-film og boblere, så hvis du vil hjælpe din yndlingsfilm, skal du se den igen og give den stjerner på ny.

En film kan maksimalt boble i tre uger, og for David Metz’ Attention Kasimir er det sidste udkald.

Skulle det ikke lykkes at komme på top 10, kan Metz til gengæld glæde sig over, at hans romantiske ungdomskupfilm, In absentia, har overhalet Aske Bangs Ladyboy som den næstmest populære film på All Time Shortlist efter den suveræne etter, voksdukke-swingerfilmen Venus.

Den Store Depression
Det betyder, at vi har hele fire nye boblere i denne uge.

Fra den fremragende Animation Workshop-uddannelse i Viborg kommer Bo Juhl Nielsens afgangsfilm Under the Fold, der tager os tilbage til 30’ernes store depression i USA med lange arbejdsløshedskøer, upersonlige madkøkkener og jazz-musik.

Den arbejdsløse Frank er ved at miste håbet, indtil hans søn forvandler en sammenkrøllet avisside til blåt fantasivæsen, der tager dem med på en farvemættet himmelfart.

”Det var vigtigt at gøre opmærksom på, at de positive aspekter i livet stadigvæk eksisterer i svære tider, og at man ikke skal basere hele sin lykke på én ting,” skriver Bo Juhl Nielsen til Ekko og tilføjer, at redningen kommer fra et overraskende sted: sønnens barnlige fantasi.

Hvordan far og søn bliver reddet i den slidsomme hverdag, står måske ikke helt klart, men Under the Fold er utrolig flot lavet med et gennemført farveunivers, New Orleans-jazz og en arkitektur, der tager 20’ernes industrisamfund på kornet.

Hemmeligheder bag lukkede døre
Waiting for Phil er Jeanette Nordahls afgangsfilm fra Super16-uddannelsen. Det er historien om den indesluttede bedemand Phil, der selv konfronteres med sorgen, da hans livlige kone uventet dør.

”Filmen handler om alt det, vi ikke ser. Den er et ønske om at åbne en træmand og se, hvad han gemmer på – et menneske under overfladen,” skriver instruktøren til Ekko.

Phil bliver fint underspillet af Kent Allen, og i rollen som hans datter, der til sidst er ved at eksplodere over sin stivstikkerfar, er Sharon Bakker et spændende bekendtskab.

Humoren er knastør.

Der går således længe, før Phil opdager, at hans kone ikke bare sover i lænestolen, men rent faktisk er død. Og da han foreslår en mindre ceremoni, svarer hans datter sarkastisk: ”Vi gemmer den store begravelse til næste gang, mor dør. Vi kan kalde det her for en prøve.”

Waiting for Phil er optaget i en lille prærieby i Canada, hvor Jeanette Nordahl har tilbragt en stor del af sit liv.

”Det var uden tvivl et vanvittigt projekt at optage filmen på den anden side af Atlanten, men det var dér, Phil hørte til. Det klassiske surburbia understregede det ensformige og konforme – og hermed alle hemmelighederne bag de lukkede døre,” skriver hun.

Gennem flugtbilistens øjne
Jesper Vidkjær Rasmussen har også fulgt den fornuftige regel om, at man skal lave film i et miljø, man kender. Tonny foregår i hans barndomsby Harlev, en østjysk flække ved Aarhus.

Titelpersonen er et godt menneske, men han kæmper for at få sin ansvarsløse storebror på ret køl, mens han drømmer om at begynde forfra sammen med sin kæreste. Og så sker det frygtelige: Han kører et andet menneske ned og flygter.

”Jeg vil fortælle om en mand, der er tynget af skyld, men som er bange for at gå til bekendelse over for dem, han har gjort skade på,” skriver Jesper Vidkjær Rasmussen og fortsætter:

”Jeg har valgt at formidle historien gennem flugtbilistens øjne. Det har pirret min nysgerrighed at finde ud af, hvad der sker oven i hovedet på et menneske, når han vælger at forlade et uskyldigt menneske i livsfare.”

Stilen er håndholdt, og Mads Koudal inkarnerer den lille mand, der bliver mere og mere presset, indtil han til sidst mister besindelsen. Kristian Ibler er hans storebror, og Pernille Vallentin leverer endnu en karismatisk præstation som Tonnys kæreste.

Det er et drama med moralske implikationer, som ikke er lydefrit, men byder på masser af talent.

En kikset butikstyv
Efter død og ulykke har vi vist behov for at røre lattermusklerne, og det hjælper ugens fjerde nye bobler os med: Anhold mig.

Mark er kommet i pengekneb, og der er ingen hjælp at hente hos hans mor. Så den raske fyr ser sit snit til at løse problemet med et spontant butikstyveri. Men han gør ikke det store indtryk på ekspedienten med sin Deerhunter-kniv, og det afstedkommer grotesk situationskomik, som faktisk er inspireret af en autentisk historie.

”Jeg læste for nogle år siden en artikel i BT om en fyr, der gør samme forsøg som Mark. Udfaldet er ens, men jeg har dog skruet lidt på knapperne for at få dramaturgien til at passe og komedien helt i front,” fortæller instruktør Michael Torp.

Han er uddannet som grafiker, og hans formål med filmen har været at udvikle sig som manuskriptforfatter.

”Jeg lavede nogle dogmer: tre skuespillere, tre locations og maksimum fem minutter. Dermed var jeg sikker på, at projektet ikke blev så tungt som de tidligere film, jeg har lavet,” fortsætter Torp og tilføjer, at han har slået sine folder på Aarhus Filmværksted.

Det var ugens boblere.

Der er som altid seks i alt, og maksimum to kan komme ind på top 10 i næste uge. Se filmene, giv dem stjerner og skriv din holdning i kommentarfeltet under filmene. På her & nu-listen kan du indtil på fredag middag time for time se, hvordan filmen bevæger sig. Herefter fryser vi her & nu, så der er spænding om resultatet på mandag 6. januar klokken 12.

Top 10

1. Dværgen og luderen (instr. Aske Bang)

2. Reception (instr. Kristian Håskjold)

3. Skrå brædder (instr. Anton Breum)

4. Dirtbusters (instr. René Odgaard)

5. Henry ser universet (instr. Nils Holst-Jensen)

6. No Exit (instr. Jesper Isaksen)

7. Millennium (instr. Kristian Sejrbo Lidegaard)

8. Ung for evigt (instr. Ulaano Salim)

9. Tomatprincippet (instr. Søren Balle)

10. 9 meter (instr. Anders Walter)

Boblere

First Man (instr. Niels Martin Träff)

Attention Kasimir (instr. David Metz)

Under the Fold (instr. Bo Juhl Nielsen)

Waiting for Phil (instr. Jeanette Nordahl)

Tonny (instr. Jesper Vidkjær Rasmussen)

Anhold mig (instr. Michael Torp)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko