Anderledes streamingtjeneste for dokumentarer
Cph:Dox har som en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler siden grundlæggelsen i 2002 slået et slag for dokumentarismen som kunstform.
En gang om året er København blevet til en pulserende metropol for verdens bedste dokumentarfilmskabere. De senere år har festivalen i en kortere periode vist nogle af filmene online. Men nu er der kommet en platform, hvor man hver dag året rundt kan dykke ned i dokumentarismens univers.
Streamingtjenesten Para:Dox gik i luften 7. december med over hundrede af verdens bedste dokumentarfilm. Der kommer nye til hver uge, og ambitionen er at skabe et sted, der kan udvide horisonten.
”Dokumentarfilmens særlige force er, at den søger nuancerne og vender vores forestillinger om verden på hovedet. Vi ved fra de seneste års corona-nedlukninger, at der er et stort og dedikeret publikum i Danmark, som gerne vil opleve dokumentarfilm i hjemmebiografen – og ikke kun på det store lærred,” udtaler Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for Cph:Dox.
”Et både nysgerrigt og videbegærligt publikum, der gerne vil have en større indsigt i verden omkring os – og det skal Para:Dox være leveringsdygtig i. Både gennem et kurateret program med verdens bedste dokumentarfilm og med et vidensunivers, der skal sætte yderligere perspektiv på filmoplevelserne.”
Mere end film
Para:Dox er nemlig ikke en streamingtjeneste i stil med Netflix, og hvad vi ellers kender af steder med et enormt og uoverskueligt arkiv.
Platformen, der er støttet af Novo Nordisk Fonden og Det Danske Filminstitut, er først og fremmest ikke en abonnementstjeneste med fast månedlig betaling.
For mellem 19 og 49 kroner kan man se filmene, der tæller danske perler som de internationalt anerkendte Flugt og Joshua Oppenheimers skelsættende The Act of Killing og The Look of Silence.
Men det er alt det ud over filmene – som er delt op i de tre hovedtemaer ”videnskab”, ”samfund” og ”kultur” – der gør Para:Dox til et særligt spændende initiativ.
Som følgeskab til filmene er der nemlig et hav af frit tilgængelige podcasts, artikler og talks, hvor man kan blive endnu klogere på en lang række emner.
Der er eksempelvis en artikel, hvor Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix anbefaler Ulrich Seidls dokumentar Safari, der handler om europæiske storvildtjægere i Afrika.
Også den danske dokumentarist Janus Metz er på banen med en anbefaling af Michael Glawoggers Workingman’s Death, der i 2005 vandt hovedprisen Dox:Award på Cph:Dox.
Der er til mange timers fordybelse og underholdning i dokumentarens verden!
Kommentarer