Top 10
03. feb. 2015 | 11:54

Top 10: Anders Thomas Jensen-replikker

Foto | Rolf Konow
Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark og Mads Mikkelsen leverer alle replikker, der ryger lige ind på vores Anders Thomas Jensen-top 10.

Danmarks skarpeste replikforfatter er klar med Mænd & høns. Vi kårer de ti sjoveste bemærkninger, som er kommet ud af Anders Thomas Jensens krøllede hjerne.

Af Casper Hindse

Der er udtryk, vi alle bruger i tide og utide. Flere af dem er (selvom vi måske ikke er helt klar over det) skabt af én mand: Anders Thomas Jensen. ”Det ska’ jeg da ha’!” (Blinkende lygter), ”den her lille egern” (De grønne slagtere), ”krafthelvede” (Adams æbler) eller ”lortespasserbus” (Blinkende lygter).

Her følger en Top 10 over de mest legendariske oneliners eller replikskifter i film, som Anders Thomas Jensen selv har tilrettelagt og eksekveret.

Kom gerne med dine egne bud i kommentarfeltet nedenfor, hvis du mener, der mangler et guldkorn eller to:


10. Ole Thestrup i Adams æbler

En neo-nazist er blevet idømt samfundstjeneste og er tjekket ind i et mærkværdigt fællesskab omkring en kirke langt ude på bøhlandet. Her besøger han lægen (Ole Thestrup), som på en grotesk morsom måde forklarer om den lokale præsts far:

”Han kneppede jo de unger sønder og sammen, og de ku’ jo knapt nok køre på cykel uden at stå op i pedalerne, så meget pik fik de.”

 

9. Mads Mikkelsen i Blinkende lygter

Den legendariske, voksne møgunge Arne (Mads Mikkelsen) har forladt sine forbryderkammerater og kommer på et tidspunkt forbi en indhegning med køer, hvor særligt én irriterer Arne. Derfor må han naturligvis – på vaskeægte deadpan-vis – finde ét af sine automatiske håndvåben frem med ordene:

”Din store fede ko… (skud)… Bæ-ko!”

 

8. Nikolaj Lie Kaas i De grønne slagtere

Den skaldede del af slagtermakkerparret (Kaas/Mikkelsen) bliver bedt om at lugte til dagens marinade, og med en vaskeægte slapsticklevering svarer Bjarne:

”Jeg ryger mellem femten og tyve joints om dagen. Jeg ville ikke kunne lugte, hvis der var ild i mit hår.”

 

7. Søren Pilmark i Blinkende lygter

Den mest joviale af psykopaterne i venneflokken (Søren Pilmark) vil lære de andre gutter noget om dansk kulturhistorie, og da en bog, hvor mus har ædt et ”T”, findes frem, falder følgende konstatering, som udstiller kredsens manglende kulturelle referenceramme:

”Faktisk så er Ove Ditlevsen én af vores største digtere.”

 

6. Nikolaj Lie Kaas i De grønne slagtere

Den tidligere omtalte skaldede slagter fanger sin kollega i ikke helt at have følesans i hovedbunden, da han har stillet sig under de ophængte kødvarer. Med en fuldstændigt nøgtern konstatering lyder det:

”Svend, nu har du pølse på hovedet igen.”

 

5. Ali Kazim i Adams æbler

En af de specielle eksistenser (Ali Kazim) ved den lille landsbykirke kommer til at plaffe neo-nazistens tidligere allierede i knæet med et håndvåben, fordi han konfronteres med sin hudfarve. På denne måde kommenterer filmen direkte på, at der ikke er langt fra ord til handling, når det kommer til religion og race:

”Jeg fik stress. Du kigger selv, han kommer med den knæ. Den psykopat-knæ.”

 

4. Ole Thestrup i Valgaften

En idealistisk dansker forsøger at nå frem til stemmeboksen, inden valgurnerne klapper i, men ender uheldigvis i en racistisk taxachaufførs bil, og på den måde opdager vi filmen igennem, at racisme kan gå begge veje, og at tale kan være alt andet end sølv. Særlig markant er denne dialog, hvor taxachaufføren forsøger sig med en vittighed:

”Araberne – ved du, hvorfor de lugter?”
”Jeg synes ikke, de lugter …”
”Ja, gu’ gør de da så. De stinker jo alle sammen langt væk af gammel kjole, du, men ved du hvorfor? Det er for, at de blinde også kan hade dem.” (2.41 minutter inde)

 

3. Mads Mikkelsen i Blinkende lygter

Den snitsårede kammerat i venneflokken (Ulrich Thomsen) er desperat efter såvel coke som behandling, og han beklager sig også straks over de småkolde fryse-pizzaer, der bliver serveret. Deadpan-Arne (Mads Mikkelsen) skaber herefter et lille håb i en ellers bitter verden, da han begynder at fjerne det meste af pizzaens indhold med en kniv og siger:

”Der er kraftedeme grøntsager og alt muligt lækkert på.”

 

2. Ole Thestrup i De grønne slagtere

Den konkurrerende slagter forklarer en kunde om det smukke ved slagterfaget med en tragikomisk passion:

”Man kan vel nærmest sige, at der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm bagefter. Kunne De forestille Dem noget mere ydmygende end at blive proppet op i røven på Dem selv?”

 

1. Jens Jørn Spottag i Ernst og lyset

Ernst sælger rengøringsartikler, og på en tur hjem fra lufthavnen en sen aften samler han en pendler op. Pendleren viser sig at være Jesus, men med en sætning serveres en samfundssatire over både religion og den moderne verdens tankegang. Ernst forklarer Jesus, hvorfor han ikke længere er populær:

”Verden har ændret sig, du. Ja, det er sgu da jeres egen skyld. 2000 år, det er lang tid! Jeg er sælger, ikke? Jeg følger altid op på en ordre inden for den første uge, ikke? Ellers smutter kunden. Ja, hvis jeg ventede 2000 år, så ville jeg sgu stadig køre Fiat … Forstår du, hvad jeg mener?” (7.29 minutter inde)

Kommentarer

Anders Thomas Jensen

Født 1972 i Frederiksværk.

Vandt i 1999 en Oscar for bedste kortfilm med Valgaften.

Modtog i 2003 en æres-Bodil for sit manuskriptarbejde og Nordisk Film Prisen i 2005.

Skrev manuskriptet til Susanne Biers Hævnen, der i 2011 vandt en Oscar for bedste udenlandske film.

Filmografi

Mænd & høns, 2015

Adams æbler, 2005

De grønne slagtere, 2003

Blinkende lygter, 2000

Valgaften, 1998

Wolfgang, 1997

Ernst og lyset, 1996

© Filmmagasinet Ekko