Nyhed
04. sep. 2009 | 18:47

Animationsfilm bliver verdenskulturarv

Norman McLarens livsværk er blevet optaget i UNESCO’s register over bevaringsværdige dokumenter.
Af Niels Petersen

I 1992 blev UNESCO’s Memory of the World Program oprettet med det formål at udvælge verdens bevaringsværdige dokumenter. Registeret inkluderer både Gutenbergs Bibel og Beethovens 9. Symfoni.

Kun fire filmiske værker har hidtil opnået at blive optaget. Det drejer sig om den første film i spillefilmlængde, The Story of the Kelly Gang, den første lange dokumentarfilm Battle of the Somme, Fritz Langs Metropolis og musicalen Wizard of Oz.

Men den 4. august kunne UNESCO oplyse, at der er blevet tilføjet et femte filmværk til det fine selskab.

Social kommentar
Det drejer sig ikke blot om én film, men om den canadiske animationsinstruktør Norman McLarens samlede filmproduktion. I alt 130 film!

”Norman McLaren viste verden, hvilken magt animation kan have som social kommentar, og han har dermed ydet et bidrag til kunstverdenen, der ikke kan overvurderes,” udtaler Tom Perlmutter fra National Film Board of Canada i en pressemeddelelse.

Antikrigsbudskab
Norman McLaren (1914-1987) er især berømt for hovedværket Neighbours, en kort animationsfilm, som skaffede ham en Oscar i 1953.

I en brilliant kombination af lyd og billede fortæller Neighbours historien om to mænds eskalerende kamp om en lille blomst. En kamp med dødeligt udfald.

”Budskabet i Neighbours er lige så gyldigt i dag, som det var i 1952,” siger Præsidenten for Memory of the World Program, Jean-Pierre Wallot.

Han tilføjer, at Norman McLarens universelle antikrigsbudskab spillede en væsentlig rolle i udvælgelsen.

En stor del af Norman McLarens animationsfilm er allerede blevet gjort tilgængelige på National Film Board of Canadas hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko