Prima Ballerina
10. apr. 2024 | 16:21

Ballerina-filmarbejdere mangler stadig løn

Foto | DR

Valerie Edwina Saunders, som er medinstruktør og producent af Prima Ballerina, har flere gange arbejdet med film om ballet og kan ses i baggrunden af DR-dokumentaren Hübbe har magten om balletmesteren Nikolaj Hübbe. Bag hende sidder Hagen Bogdanski, som er fotograf og medinstruktør på Prima Ballerina. 

Endnu et af Valerie Edwina Saunders’ selskaber begæres konkurs. Producenten påstår at have midlerne, men nægter at oplyse retten om, hvor pengene kommer fra.

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

23. januar blev filmselskabet JFX Aps, som stod bag den forliste filmproduktion Prima Ballerina, erklæret konkurs i Sø- og Handelsretten efter en begæring fra Film- og tv-arbejderforeningen FAF.

Det så ud til, at de 44 filmarbejdere, som manglede at få løn for arbejdet på filmen, nu endelig kunne betales gennem Lønmodtagernes Garantifond.

Det skulle fonden have 35 arbejdsdage til. Forventningen var derfor, at alle medlemmer ville få betaling inden slutningen af februar.

Men kun et fåtal er blevet betalt.

Det viser sig nemlig, at selv om JFX ApS stod for udbetalingerne af løn til filmarbejderne, var de fleste formelt ansat af producenten Valerie Edwina Saunders’ andet selskab, The Metropolitan Film Corp.

Så for at få garantifonden til at betale løn til FAF’s medlemmer har FAF nu også begæret The Metropolitan Film Corp konkurs.

Kuratoren for konkursboet JFX, Teis Gullitz-Wormslev, siger til Ekko, at han efter to en halv måned stadig ikke ved, hvor Valerie Edwina Saunders’ midler kommer fra.

”Der er efter det oplyste kommet nogle støttepenge og midler fra investorer, men det er ikke noget, vi har nærmere indblik i. Det bliver besværliggjort af, at forretningen drives via flere koncernselskaber, så får vi ikke meget ud af at kigge isoleret på JFX. Saunders har ikke oplyst, hvor pengene kommer fra,” siger han.

Ned ad bagtrappen
I dag klokken 11:30 mødte Valerie Edwina Saunders endnu engang op i Sø- og Handelsrettens skifteret til retsmøde med en dommer, kurator Teis Gullitz-Wormslev og FAF.

Denne gang blev producenten også ledsaget af advokaten Kristoffer Dystev Bjarkov fra DLA Piper, som ifølge sin hjemmeside er et multinationalt, amerikansk-ejet advokatselskab med over 4.000 jurister ansat.

Mødet tog lige knap en time og endte med, at dommeren udskød afgørelsen til et nyt retsmøde den 25. april.

Efter mødet gelejdede dommeren Valerie Edwina Saunders og hendes advokat ned ad bagtrappen, så de kunne undgå at få spørgsmål fra Filmmagasinet Ekko.

Advokaten kom kort tid efter tilbage til retten, men han ønskede ikke at udtale sig om sagen. Det vil kuratoren til gengæld gerne.

”Udsættelsen er med henblik på at få opgjort de udestående lønkrav, som begæringen mod The Metropolitan Film Corp er begrundet i,” siger Teis Gullitz-Wormslev til Ekko og fortsætter:

”Ledelsen satte spørgsmålstegn ved, om det rigtige beløb er opgjort, så nu skal FAF fremsende dokumentation for det, selv om foreningen mener, at de allerede har gjort det.”

Hemmelige långivere
Saunders påstod i retten at have långivere, der vil betale op til fem millioner kroner. Men långiverne har – hævder hun – brug for at se dokumentationen for lønkravet først. Producenten ville ikke oplyse over for retten, hvem långiverne er.

Ud over de omkring 4,4 millioner kroner til filmarbejderne skylder JFX ApS stadig lidt under én million kroner til andre kreditorer, heriblandt Skat, oplyser kurator.

Valerie Edwina Saunders er over en årrække gået konkurs med seks forskellige selskaber. Og derfor kan det ende med, at hun får en konkurskarantæne, som typisk er op til tre år, men i grelle tilfælde kan være helt op til ti år.

Konkurskarantænen indebærer et forbud mod at deltage i ledelsen af specifikke typer selskaber.

”Det er i hvert fald noget, vi skal kigge på. Men nu har vi jo været til retsmøde i dag om The Metropolitan Film Corp, som stadig er i drift. Og før det bliver erklæret konkurs, er det slet ikke aktuelt i regi af det selskab,” siger Teis Gullitz-Wormslev.

Meget umoralsk
FAF’s sekretariatschef René Høyer Jørgensen er ikke tilfreds med udsættelsen.

”Det er er en unødvendig forhaling, og det havde været mere naturligt, at Sø- og Handelsretten havde udsendt dekret om konkurs. Det er nu engang arbejdsgiverens pligt at betale løn til de ansatte, og er der tvivl om afregningen, skal det ordnes omgående og ikke efter seks måneder. Ifølge FAF’s overenskomst skal lønnen udbetales hver fjortende dag,” siger René Høyer Jørgensen.

”Valerie Edwina Saunders sætter spørgsmålstegn ved, om vores medlemmer skal have sammenlagt 4,4 millioner kroner, selv om hun har haft et halvt år til at vurdere beløbets størrelse. Andre arbejdsgivere kan nå det inden for to uger.”

”Det er urimeligt over for vores medlemmer, der længe har haft penge til gode. Hvis selskabet virkelig har fem millioner kroner til rådighed, er det bare at få dem udbetalt. Hvis Saunders nu endelig har fået adgang til de skyldige penge, er det uforståeligt, at hun ikke udbetaler dem omgående.”

– Kunne I have grebet sagen an på en anden måde, så den ikke havde trukket sådan i langdrag?

”Nej, vi har fremsendt al den fornødne dokumentation. Vi kan kun beklage over for medlemmerne og takke for deres tålmodighed og opbakning. Den her sag kan desværre godt komme til at blive langtrukken. Men vi må bare fortsætte med at presse på og se, hvilke selskaber der skal endevendes, indtil vi finder ud af, hvad der er op og ned. Vi holder ud, og medlemmerne skal nok få deres penge.”

– Har du oplevet en lignende sag?

”Vi har flere gange været i Sø- og Handelsretten, men det har ikke tidligere været så omfattende. I FAF-regi er den her sag oppe på den store klinge, og Saunders’ ageren er meget umoralsk over for FAF’s medlemmer.”

Ekko prøver fortsat at få en kommentar fra Valerie Edwina Saunders.

Valerie Edwina Saunders i skifteretten 2. november 2023

Kommentarer

Prima Ballerina-sagen

2019-20
Valerie Edwina Saunders ansætter filmfolk til ballet-filmen.

September 2023
Optagelser starter i København, men efter fem optagedage stopper de grundet manglende løn og husleje til locations.

9. oktober 2023
Film- og tv-arbejderforeningen (FAF) begærer Saunders’ selskab JFX ApS konkurs.

2. november 2023
Saunders får ved et møde i Sø- og Handelsretten tre uger til at skaffe de omkring fem millioner kroner, som hun skylder.

23. november 2023
Sagen bliver udskudt, da Saunders betaler cirka 100.000 kroner til ét af FAF-medlemmerne.

11. december 2023
Skattevæsnet begærer JFX ApS konkurs, da selskabet ikke har betalt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag af ansattes løn.

3. januar 2024
Valerie Edwina Saunders melder sig syg fra retsmødet. Skat og FAF kræver, at producenten bliver politifremstillet næste gang.

23. januar 2024
JFX ApS erklæres konkurs, men Saunders fortæller til Ekko, at hun fortsætter arbejdet med filmen.

Marts 2024
FAF begærer Saunders’ selskab The Metropolitan Film Corp konkursbegæres af FAF.

10. april 2024
Retsmøde om The Metropolitan Film Corp udsættes til 25. april, da Saunders kræver at se dokumentation for lønkravene.

© Filmmagasinet Ekko