Nyhed
21. mar. 2005 | 18:41

Barometer for ondskab

Amerikansk retsmediciner forsøger at lave en skala, så ondskab kan måles og vejes. Men hverken dansk retspraksis eller psykiatri vil bruge begrebet, skriver Politiken.
Af Claus Christensen

 
Det er ikke bare EKKO, der med sit seneste nummer 27 sætter fokus på ondskaben. Søndag den 20. marts havde Politiken flere artikler om ondskabens renæssance — i politik, filosofi og kulturlivet.
 
Tidligere, skriver Politikens journalist Morten Jastrup, "forklarede man det, der nu omtales som ondsindede gerninger, med sociologiske og psykologiske argumenter. Man forsøgte at forstå dem og deres handlinger ... Men nu er det igen blevet almindeligt at betragte eksistensen af ondskab som en forklaring i sig selv."
 
Morten Jastrup nævner to årsager til, at vi i disse år taler så meget om ondskab. Den ene er politisk: "Ondskab" er en bevidst retorik, der især benyttes af den religiøse højrefløj i USA. Når George W. Bush bruger udtryk som "ondskabens akse", så dæmoniserer han sine modstandere og giver dermed sig selv ret til at forfølge og udslette dem. "Onde mennesker" kan man nemlig hverken forstå eller forhandle med.
 
En anden forklaring er ifølge Politiken, at ondskaben altid har været der — vi har bare ikke villet erkende det og i stedet brugt udtryk som "bestialsk" og "uhyrligt". Det mener den amerikanske retsmediciner Michael Welner, som med en spørgeskema-undersøgelse på nettet har taget initiativ til at lave et barometer for ondskab.

"Er det ikke ondt, lidt ondt eller særligt ondt, når du udfører en kriminel handling for spændingens skyld alene?" lyder et af de mange spørgsmål, som de frivillige deltagere skal besvare. Målet er finde et redskab til at vurdere, hvor ond en forbrydelse er. Det kan have betydning for strafudmålingen, ikke mindst i USA, hvor jurymedlemmer i flere stater har mulighed for at idømme en tiltalt dødsstraf.      

Hverken i dansk retspraksis eller retspsykiatri bruger man imidlertid begrebet "ond". Her taler man om en "grov" eller "bestialsk" forbrydelse. "Bestialsk henviser til handlingen, hvor et offer måske er blevet udsat for en torturlignende afstraffelse," siger professor i strafferet, Gorm Toftegaard Nielsen. "Vi vurderer handlingen, mens ordet 'ondskab' refererer til gerningsmandens sjæl. Nærmest som om man forestiller sig, at der bor en djævel inden i ham. Så frelste er vi ikke."

 

 

 

 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko