Årets bedste: Udenlandske serier
Serielandskabet har efterhånden overtaget filmens plads som det sted, hvor man virkelig diskuterer, hvad der rører sig i samfundet.
De seneste år er særligt streamingtjenester begyndt at sprøjte serier ud i en lind strøm. Man kan nemt får åndenød i forsøget på at følge med. Serierne er i sagens natur ikke afsluttet efter to timers tid, men fortsætter i mange sæsoner.
Donald Glovers Atlanta var også i sin tredje sæson et umådeligt godt og tankevækkende bekendtskab, mens anden sæson af The White Lotus efterhånden udviklede sig frem mod en eksplosiv finale.
Men det er nu engang sjovere at fremhæve det nye, som der endnu ikke er blevet talt stolpe op og ned om.
Derfor har vi ladet fire af pladserne på vores liste over årets bedste udenlandske serier gå til nye titler med kun en sæson på bagen. Vi har dog måttet gøre plads til en veteran, som landede helt perfekt og skrev sig ind i tv-historien.
Se de udvalgte fem herunder!
5. The Rehearsal
Den hjernevridende HBO-serie The Rehearsal står ikke bare tilbage som årets, men også et af de mest udfordrende tv-koncepter nogensinde!
I krydsfeltet mellem dokumentar og fiktion undersøger skaber og vært Nathan Fielder, om man ved at forberede sig grundigt kan perfektionere sociale interaktioner.
Nathan opbygger med store kulisser og hyrede skuespillere sin egen verden, hvor han kan afprøve, hvad der fungerer, før det står sin test i den virkelige verden.
Ofte kommer man i tvivl, om noget af det overhovedet er ægte, men faktisk har serien en helt enkel idé, der formuleret som en spørgsmål lyder: Kan man nogensinde komplet forstå et andet menneske?
Instruktør og manuskriptforfatter Nikolaj Feifer giver serien fem stjerner i Ekko #92. ”The Rehearsal udstiller reality-genrens konstruerede virkelighed, men den er også en tankevækkende serie om alle de små valg, vi træffer hver eneste dag,” skriver han, og vi er enige.
4. The Bear
Kokkelivets genvordigheder skildres i The Bear med fandenivoldsk intensitet.
Man sidder undervejs med hjertet oppe i halsen. Der er høj bølgegang i køkkenet på det spisested, som Carmy har overtaget fra sin bror, der tog livet af sig selv.
Jeremy Allen White bærer hele verden på sine skuldre i rollen som wunderkind-kokken Carmy. Han går pludselig fra en fashionabel New York-restaurant til at stå for et knap så fornemt køkken i barndomsbyen Chicago.
Mellem seriens visuelle overdådighed og de mange madjokes i maskingevær-tempo gør serieskaber Christopher Storer også plads til, at Carmy i rolige øjeblikke kan se sine dæmoner i øjnene.
Vores anmelder var ikke sen til at udråbe serien til en af årets bedste, og den højenergiske vitaminindsprøjtning ville vi så sandelig ikke have været foruden.
Lægeserien er som genre så gennemtærsket, at man har svært ved at forestille sig, hvordan den skal fornyes.
Det lykkes ikke desto mindre for skaberne bag britiske This Is Going to Hurt.
Serien har Ben Whishaw i hovedrollen som Adam Kay, der også er navnet på den forhenværende læge, som har skabt serien. Med udgangspunkt i sin selvbiografi har Kay lavet en hæsblæsende filmisk serie.
Med blandt andet Shakespearesk tale direkte til kameraet er serien lige dele højdramatisk og sorthumoristisk.
Livet på et hospital byder på naturligt drama i form af konstante møder med liv og død, men serien giver sig også tid til at være en knivskarp diagnose over det engelske samfunds sygdom. Den kritik er lige så slående i en dansk optik.
2. Severance
Det er svært at beskrive for udenforstående, hvorfor Severance er så særlig en serie-oplevelse. Hvis du forestiller dig arbejdskomedien The Office som en sci-fi-thriller, vil du måske have en anelse.
Serien er tindrende original med sin historie om et skæbnesvangert valg. En flok ansatte i et firma får muligheden for at blive splittet op i to versioner: én, der arbejder hele tiden, og én, der konstant holder fri.
Det åbner for tankegods om meningen med livet, som Severance ikke er bleg for at give sig i kast med. Men her er samtidig plads til de små sidehistorier.
Samtidig formår serieskaber Dan Erickson og Ben Stiller, som har instrueret de fleste afsnit, at balancere tonen ved selvsikkert at lade pauser af stilhed bryde det intense drama.
Anden sæson er gudskelov på vej, for vi kan ikke vente med igen at blive lukket ind i det fascinerende univers.
Man må bare bøje sig i støvet for, hvordan folkene bag Better Call Saul har turneret deres serie.
Det er i sig selv et kunststykke at tage en bifigur fra en anden af tv-historiens bedste serier – Breaking Bad – og udfolde hans liv på en måde, som vokser ud af skyggen af de ikoniske forgængere.
Når man dertil må konstatere, at advokaten Jimmy McGill og hans alterego Saul Goodman faktisk er mere komplekse og interessante karakterer end Walter White og Jesse Pinkman, har man forudsætningen for en åndeløst brillant serie.
Vi udråbte i 2020 femte sæson af Better Call Saul som årets bedste, og sjette sæson har ikke bare holdt niveauet, men også bundet en helt igennem fantastisk sløjfe på herligheden.
Serieskaberne Vince Gilligan og Peter Gould har skabt en afslutning på den nervepirrende skæbnefortælling, så man bliver rystet i sin grundvold over, hvor gennemtænkt en historie kan skrues sammen.
Årets film
Hvert år kårer Ekkos redaktion årets bedste film og siden 2011 årets bedste tv-serier.
Vi udpeger de bedste i dansk, amerikansk og ikke-amerikansk film samt tv-serier og dokumentarer i separate artikler.
De udvalgte film og serier har alle haft dansk premiere i det forløbne år
Tidligere vindere
2021:
Succession – sæson 3
2020:
Better Call Saul – sæson 5
2019:
Fleabag – sæson 2
2018:
The Americans – sæson 6
2017:
BoJack Horseman – sæson 4
2016:
Transparent – sæson 3
2015:
Fargo – sæson 2
2014:
True Detective – sæson 1
2013:
Breaking Bad – sæson 5
2012:
Louie – sæson 3
2011:
Treme – sæson 2
Kommentarer