Bent Mejding mestrede de faldne mænd
Mange kender Bent Mejding som playboyen Jørgen Varnæs, den selvsikre, dovne og håbløst forelskede sagfører, der går i hundene i Matador.
Kvinden, han spiller så selvdestruktivt og umuligt besat af, er den evigt ironiske femme fatale Gitte Grå, som bliver spillet af Susse Wold. Få år efter serien – i 1983 – blev de to gift, og de levede lykkeligt sammen i 51 år.
I går den 12. november døde Bent Mejding 87 år gammel af en slem lungebetændelse, skriver Susse Wold på sin Instagram-konto.
”Jeg har besluttet mig til at tro på, at Bent stadig vil beskytte mig, selv om han ikke fysisk er her mere. Jeg vil bære ham med mig i et liv med kunst og bevægelse – og aldrig ophøre med at elske ham,” skriver hun.
Men ud over at være en god ægtemand vil Bent Mejding blive husket som en fortræffelig skuespiller.
Han besad en medfødt elegance, der hjalp ham som indbydende førsteelsker og slesk skurk. Men den ufravigelige glathed gør det også så meget mere udtryksfuldt, når hans karakterer endelig mister overskuddet og begynder deres maskefald.
Om det er som Jørgen Varnæs, der søger efter en passende grimasse og fumler med cigaretten over for sin overmand Mads Skjern i Matador, eller den utroligt morsomme birolle som arrogant dirigent, der chokeres af sit orkesters vellyd i det legendariske teaterkup i Olsen-banden ser rødt.
Dynamisk teatermenneske
Bent Mejding blev født i 1937 i Vor Frue Sogn, Svendborg. Forældrene var tæt på at abortere ham før fødslen på grund af deres trange kår. Faren var Falck-redder.
Mejding begyndte som femtenårig at spille amatørteater, men blev i første omgang kontorlærling hos likørfirmaret Heering, inden han kom i lære hos skuespilleren Blanche Funch på Det Kongelige Teater i 1956.
I sit opslagsværk Danske filmskuespillere skriver kritikeren Morten Piil, at Bent Mejding igennem hele karrieren først og fremmest var et ”dynamisk teatermenneske i alle ordets betydningner”. Filmene kom i anden række.
Teaterkarrieren kom hurtigt godt i gang, og Mejding nåede at være direktør for en række teatre i løbet af karrieren, men de første roller på film var mindre vellykkede.
Han debuterede som flyverløjtnant i den campede komedie Mor skal giftes fra 1958, og han spiller famøst helterollen i den katastrofale kultmonsterfilm Reptilicus fra 1961.
Ifølge Morten Piil egnede Bent Mejding sig på film bedst som karakterskuespiller frem for en traditionel helt, og det er da også i hans mindre roller, at han gør størst indtryk.
Ud over gæsteoptrædenen i Olsen-banden ser rødt og den blændende tragiske præstation som Jørgen Varnæs spiller han Eriks modbydelige far i Bille Augusts Tro, håb og kærlighed, som indbragte ham en Robert.
Stærke tv-roller
I 1995 blev Bent Mejding slået til Ridder af Dannebrog, og han vandt både en Robert og en Bodil for sin birolle som sadistisk skoleinspektør i Niels Arden Oplevs Drømmen fra 2006.
De sidste årtier af karrieren leverede han også med jævne mellemrum stærke tv-præstationer.
Mange vil huske hans Oberst Sparre i serien Gøngehøvdingen, den erfarne kriminalreporter Vissing i Edderkoppen og den machiavelliske borgmester, der i Forbrydelsen altid er et skridt foran, indtil også han må falde.
Bent Mejdings sidste filmoptræden er en mindre rolle i Antboy 3 fra 2016. Hans sidste teateroptræden var i 2017, da han som 80-årig i A.R. Gurneys Kærestebreve spillede over for hustruen Susse Wold, som han så ofte gjorde det på scenen.
Bent Mejding efterlader sig Susse Wold, deres børn Lars Mejding og Anne Theil Mejding og adoptivsønnen Christian Mørk.
Kommentarer