Nyhed
06. sep. 2024 | 16:29

Berlingske vil indskærpe retningslinjer for rejser

Foto | Linda Kastrup

Berlingske Tidendes chefredaktør Pierre Collignon understreger, at alle mediets betalte rejser til Israel har været deklareret i avisen, og han afviser, at turene har påvirket den redaktionelle linje.

Information og Berlingskes chefredaktører forsvarer rejser med israelsk lobby, men Berlingske erkender, at avisen ikke i alle tilfælde har overholdt sit princip om selv at betale for rejser.

Af Claus Christensen

Det nystiftede Mediekritisk Netværk, der vil sætte fokus på skjulte dagsordener i medieverdenen, vakte stor opsigt med dets første kronik i Information.

Her ville netværket skabe debat om mediers rejser til Israel, der er arrangeret og ofte betalt af den israelske ambassade i Danmark. Netværket mener, at rejserne undergraver mediernes troværdighed.

Men en kladde af kronikken blev lækket og spredt før udgivelsen, og i stedet kom debatten til at handle om den journalistfaglige håndtering af kontroversielle kronikker.

Ekko kunne desuden afsløre, at Information valgte at fjerne Berlingskes kronikredaktør, som tidligere har været på en betalt rejse til Israel, fra kronikken. Det skete efter pres fra vedkommendes chefredaktør på Berlingske.

Nu har Mediekritisk Netværk skrevet en ny kronik, som kan læses her på Ekkos hjemmeside. Det handler igen om mediers rejser til Israel, men denne gang rejser arrangeret af den pro-israelske lobbyorganisation Europe Israel Press Association (EIPA).

Netværket har fundet frem til, at Berlingske, Information og alt.dk har deltaget i sådanne rejser.

”Hvis en journalist dækker krigen baseret på sådan en rejse til Israel, kan der sættes spørgsmålstegn ved journalistens uafhængighed og objektivitet,” skriver netværket og tilføjer:

”Medierne bør være journalistiske fyrtårne, og der må ikke kunne rejses den mindste mistanke om, at de fungerer som et redskab for Israels public relations.”

På besøg i flygtningelejr
Ekko har kontaktet alle de nævnte medier og journalister for at give dem mulighed for at kommentere rejserne og korrigere eventuelle misforståelser.

Vi har også spurgt, om medierne har været på andre rejser med israelske lobbyorganisationer.

Mediechefer og journalister har ikke fået hele kronikken at læse, men er blevet orienteret om, hvad der specifikt står om dem i teksten og konteksten herfor. Flere af journalisterne er vendt tilbage, men de har ikke ønsket at udtale sig og henviser til de respektive mediers chefredaktion.

Chefredaktørerne fra alle tre berørte medier er vendt tilbage og har hjulpet med at korrigere mindre fejl i kronikken, som Ekko sammen med kronikørerne har rettet før udgivelsen.

I kronikken står der, at Kristian Kjærholm Pedersen som souschef på Berlingskes udlandsredaktion var i Israel i 2016 på invitation af EIPA.

Det er korrekt, men avisens chefredaktør Pierre Collignon oplyser, at Kristian tidligere været på to andre ture i regionen. Rejserne var organiseret og betalt af henholdsvis FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten og Europa-Kommissionen.

”Det gav adgang til en bred vifte af palæstinensiske kilder samt besøg i palæstinensiske flygtningelejre på Vestbredden, i Jordan og i den sydlige del af Beirut og nord for Tripoli,” skriver Pierre Collignon.

Han oplyser, at avisens Mellemøsten-korrespondent Carolina Kamil var på en EIPA-arrangeret tur i marts 2023, men hun skrev ikke noget fra turen.

”Vi skal selv betale”
Pierre Collignon understreger, at alle rejser har været deklareret i avisen, og han afviser, at turene har påvirket den redaktionelle linje.

”Vi deltager i presseture organiseret af forskellige interessenter, når vi har en formodning om, at de kan give adgang til nyttig viden og interessante kilder. Det vil fortsat gælde – også i forhold til israelske organisationer,” skriver chefredaktøren og fortsætter:

”Berlingske har dog i flere år haft den redaktionelle praksis, at vi selv skal finansiere vores rejser. Der kan være undtagelser, hvor det ikke er muligt at få en faktura, for ved en rejse med militære enheder, men princippet er, at vi selv skal betale.”

”Det står klart, at denne praksis ikke har været overholdt i nogle af de tilfælde, vi omtaler her. Derfor vil vi nu indskærpe vores retningslinjer på redaktionen.”

Uindskrænket selvbestemmelse
Informations chefredaktører Rune Lykkeberg og Anton Geist skriver, at Emil Rottbølls rejse til og ophold i Israel i december 2016 var betalt af EIPA, så vidt journalisten husker.

Avisen afviser, at det har haft en indflydelse på indholdet af de tre artikler, som kom ud af rejsen.

”Information betinger sig i alle relationer, vi måtte indgå i, uindskrænket redaktionel selvbestemmelse. Og når vi vurderer journalistikken, ser vi ingen problemer ved rejsen,” lyder det fra chefredaktørerne i en mail.

De mener ikke, at artiklerne er ensidige og henviser til, at en dansk ekspert blandt andet er citeret for følgende om Israels lægelige hjælp til sårede fra den syriske borgerkrig:

”Israel siger, at hjælpen er humanitær, og at de ikke kan holde ud at se på, hvad der foregår i Syrien. Men se på et kort! Hovedinteressen er, at Iran og Hizbollah ikke får en højborg lige ved Israels grænse. Det vil de gøre alt for at forhindre.”

Vil ikke afvise flere lobbyrejser
Rune Lykkeberg og Anton Geist tilføjer, at den arabisk-kyndige journalist, som var med til at skrive to af de tre artikler, har talt med kilder fra Syrien.

”I artiklen refereres der blandt andet til, at sårede islamister og krigere fra Jabhat al-Nusra-gruppen er blevet behandlet i Israel i modstrid med, hvad en israelsk generalmajor udtaler,” skriver chefredaktørerne.

Ville Information være parat til at gøre det samme i dag, hvor konflikten mellem parterne er eskaleret voldsomt?

”Det vil altid være en konkret vurdering af den givne mulighed og aktuelle kontekst, om Information vil deltage i en rejse, der er støttet af andre.”

Er der flere rejser med israelske lobbyorganisationer, som Information har deltaget i?

”Vi husker ikke, at der har været andre af den slags rejser i Runes tid som ansvarshavende chefredaktør, der begyndte i 2016. Vi er ved at undersøge det og er foreløbig ikke stødt på nogen.”

Rikke Dal Støttrup, chefredaktør for Alt for Damerne, bekræfter, at ALT.dk – der er ejet af Egmontkoncernen – for fem år siden bragte tre artikler om fans og deltagere ved Melodi Grand Prix i Israel.

”Det er i artiklerne tydeligt angivet, at ALT.dk var inviteret på en pressetur finansieret af EIPA. Vi angiver altid tydeligt, hvis en rejse er betalt af andre end os, som vi også har gjort i tilfældet her,” skriver Rikke Dal Støttrup.

Hun tilføjer, at hun ikke mener, at ALT.dk – eller det trykte magasin Alt for Damerne – har været på andre presseture med EIPA.

Kommentarer

Filmmagasinet Ekko

Ekko er et magasin om film og medier, og der står i vedtægterne, at vi har til opgave at bedrive mediekritik.

Mediekritisk Netværk var ikke tilfreds med censuren af deres kronik i Information om journalisters rejser til Israel, som Ekko afslørede i denne artikel.

Kronikken blev ikke taget godt imod i pressen, men Ekko mener, at Mediekritisk Netværks kritik af danske medier er et relevant bidrag til debatten om dækningen af Palæstina-konflikten.

Ekko bringer netværkets nye kronik ucensureret, men redigeret og faktatjekket, ligesom vi har givet de omtalte danske journalister og medier mulighed for at kommentere kronikken.

© Filmmagasinet Ekko