Biograf vil vise Tenet i 70mm
Tidligere i år overtog den forhenværende distributionschef i flere danske filmselskaber, Sune Lind Thomsen, nøglerne til biografen Gentofte Kino på det værst tænkelige tidspunkt.
Kort efter blev landets biografer lukket som følge af coronakrisen. Men nu er de åbne igen, og Sune Lind Thomsen har store planer for sin biograf.
Han har købt en Philips DP70 – der er en 70mm-filmfremviser – som en stor, hollandsk biograf ellers var i gang med at erhverve sig. Den håber han at kunne fyre op for, når Christopher Nolan om lidt over en måned har premiere på det imødesete actionbrag Tenet.
”Måske kører vi lige en test med Interstellar eller Dunkirk, der også er af Christopher Nolan og findes i 70mm-kopier. Vi varmer nok lige systemet op og ser, at alt fungerer, og så giver vi den gas til Tenet,” siger Sune Lind Thomsen, der foruden at være biografejer også skriver klummen Box office i Filmmagasinet Ekko.
”Vi har ikke fået bekræftet, at vi får en 70mm-kopi af Tenet endnu, men vi har bedt om det og håber meget. Det ville være fantastisk at kunne tilbyde det. For maskinen er ikke kun købt ind til at vise gamle film, den skal også vise nye!”
Filmens svar på Rolls-Royce
Christopher Nolan er netop en af de instruktører, der holder traditionen i hævd ved at optage på rigtig film og lade sine værker vise i 70mm-format.
Også Quentin Tarantino sørger for 70mm-udgaver af sine film, mens storsuccesen Joker ligeledes kunne opleves i formatet, som ifølge cineaster giver en mere fordybende oplevelse.
Indtil nu har man kun kunnet se film i 70mm-formatet i københavnske Imperial, der med næsten 1000 sæder er Danmarks største enkeltsalsbiograf.
Gentofte Kino er landets næststørste enkeltsalsbiograf med plads til 290 gæster, og det forpligter ifølge biografejeren til at vise store film, som er skabt til det store lærred.
Derfor har han indkøbt filmfremviseren, der bærer navnet Lara. Den er opkaldt efter Julie Christies karakter i Doktor Zhivago, fordi filmen blev spillet nonstop i to et halvt år, da fremviseren kom til Danmark i starten af 60’erne.
”70mm er som en Rolls-Royce eller som at høre vinylplader på et rasende godt stereoanlæg. Det er meget mere organisk end digital projektion. Der er noget ved at se en film på 70mm, som er mere autentisk,” siger Sune Lind Thomsen, som har planer om at afholde en 70mm-festival, hvor man kan se både nye og gamle film i formatet.
”Det er ren nørderi for cineaster. Nogle af kopierne er blevet slidte og gamle, men når de først er på lærredet, står de med en kraft, så man siger wow!”
Kommentarer