Nyhed
28. apr. 2025 | 13:50 - Opdateret 28. apr. 2025 | 16:37

Bjarne Corydon bliver DR’s generaldirektør

Foto | DR

I DR-programmet Deadline har Bjarne Corydon ofte været gæst både i tiden som finansminister og som chefredaktør for Børsen. 

Valget af den tidligere finansminister og chefredaktør for Børsen som afløser for Maria Rørbye Rønn betegnes som indlysende, men der er også svage punkter.

Af Frederik Hoff

Den 1. august starter 52-årige Bjarne Corydon i stillingen som generaldirektør for DR efter femten år med Maria Rørbye Rønn på posten.

Til Børsen fortæller Corydon, at han stopper som chefredaktør for avisen øjeblikkeligt, men vil fortsætte som administrerende direktør, indtil han starter i arbejdet som topchef for den 100 år gamle public service-station.

”Jeg har svært ved at forestille mig en mere meningsfuld opgave og glæder mig til at møde mine nye kolleger,” siger Bjarne Corydon til DR og understreger, at det er et forpligtende privilegium at have ansvaret for DR i en tid med store forandringer.

Den statskundskabsuddannede koldingenser kommer fra et arbejderhjem og havde en lang politisk karriere i Socialdemokratiet, der toppede, da han fra 2011 til 2015 var finansminister i Helle Thornings Schmidts regering.

Han blev kendt for at føre politik, der var svært at skelne fra de borgerlige. Især vil mange huske konflikten med lærerstanden i 2013 og salget af en stor del af selskabet Dong Energy til amerikanske Goldman Sachs. Her fik han hård kritik på grund af den lave pris, selskabet blev solgt til.

Sagen skaffede ham tilnavnet ”Corydong”, men han er også blevet kaldt ”Blå Bjarne”, og når han optræder offentligt, udmærker han sig typisk ved at virke uberørt og sjældent smile.

Solid og lødig
Efter ministertiden blev Bjarne Corydon partner og global direktør for konsulentorganisationen The McKinsey Center for Government, inden han i 2018 blev chefredaktør og direktør for Børsen.

Avisen betragtes som uhyresolid og lødig med fokus på finansjournalistik, men til gengæld er sprælsk journalistik og underholdning ikke noget, man umiddelbart forbinder med Corydon.

De seneste år har han været medvært på aktualitetspodcasten Lykkeberg og Corydon sammen med Informations chefredaktør Rune Lykkeberg.

Film nedprioriteres
Igennem sine femten år har Maria Røbye Rønn styret DR igennem voldsomme besparelser, der blandt andet er gået ud over kulturstoffet og har kostet filmanmelderne Per Juul Carlsen og Mara Månson deres DR-job.

Per Juul Carlsen lagde i Ekko #95 ikke fingre imellem, da han kritiserede DR for systematisk at nedprioritere filmstoffet og svigte sin public service-forpligtelse.

Samtidig er DR på fiktionsfronten blevet overhalet af TV 2 og Netflix, hvilket også afspejler sig i det nye nummer af Ekko, hvor vi rangerer Filmmagtens top 25.

Til gengæld er DR de seneste år blevet leveringdygtig i dagsordenssættende dokumentarer somSexisme i musikbranchen. Flere af dem har også mødt voldsom kritik. Senest Grønlands hvide guld, som endte med at blive afpubliceret og kostede Thomas Falbe jobbet som chefredaktør for DR Nyheder.

DR’s nyhedsdirektør Sandy French gik ved samme lejlighed bodsgang, men den klingede ifølge Ekkos chefredaktør hult, og hun fik da heller ikke generaldirektørposten, som nogle ellers havde forventet.

Tårnhøj løn
Der er rigeligt at tage sig til for Bjarne Corydon, der kan se frem til en pæn gage for umagen.

Ifølge Ekstra Bladet kunne Mara Rørbye-Rønn i 2021 prale med en årsløn på 3.785.796 kroner – 315.483 om måneden – og ifølge MediaWatch var det nærmere 3,9 millioner årligt i 2022 – et svimlende beløb, som hr. og fru Danmark betaler over skatten.

I en pressemeddelelse udtaler DR’s bestyrelsesformand Lars Gert Lose, at en enig bestyrelse har valgt den nye generaldirektør.

”Med sin publicistiske erfaring, ledelsesmæssige tyngde og forståelse af både det omkringliggende samfund og den globale virkelighed, kunne vi ikke have landet en bedre ansættelse,” udtaler han.

Kontrast til Statsministeren
Over for DR vurderer Michael Dyrby – tidligere chefredaktør på B.T. og TV 2 – at Corydon er det mest indlysende valg til posten.

”Han har politisk tæft og enormt gode forbindelser helt op i toppen af regeringen. Han har haft ansvar for at lede virksomheder med mange medarbejdere. Han har håndteret budgetter med milliarder, og så har han fået publicistisk erfaring fra de sidste otte år som leder af Børsen,” siger han.

Jyllands-Postens politiske analytiker Niels Thulesen Dahl mener dog til DR, at Bjarne Corydons politisk baggrund ikke kun er en fordel.

”Han er også en politiker, som mange stadigvæk har holdninger til. Statsminister Mette Frederiksen og det socialdemokrati, hun har stået i spidsen for i ti år, har på mange måneder placeret sig som en modpol til Bjarne Corydon og hans og Helle Thornings socialdemokrati,” siger han og fortsætter:

”Der har ikke altid været lige god stemning. Mette Frederiksen har forsøgt at lægge afstand til de økonomiske reformer, som blev lavet under Thorning og Corydon, og det tætte samarbejde, som de havde med de blå partier i mange af de sager.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko