Nyhed
09. jan. 2016 | 17:34

Populær fodboldfilm fører Bodil-kapløbet

Foto | Christian Geisnæs
Ulrich Thomsen og hans medspillere har grund til at juble, for Sommeren ’92 har overraskende fået flest Bodil-nomineringer foran Krigen, som Ekko har kåret til årets film i 2015.

Letvægteren Sommeren ’92 topper overraskende med fem Bodil-nomineringer. Danske Filmkritikere hylder også en simuleret dokumentarfilm, der er blevet stærkt kritiseret.

Af Claus Christensen

Engang blev branchens Robert regnet for den kommercielle pris og kritikernes Bodil for den kunstneriske pris.

Men i takt med, at Robert har opkvalificeret sine nomineringer og afstemninger, er de to konkurrerende priser kommet til at ligne hinanden.

Konkurrencen har presset Bodil frem på banen, og i år kommer man for en gangs skyld før Robert med sine nomineringer.

Som noget nyt skal Bodil-festen, der finder sted 5. marts i Bremen Teater, også vises i udvalgte biografer rundt i landet. Det er et forsøg på at give prisen noget af den udbredelse og storhed, som den havde dengang, hvor DR transmitterede festlighederne.

Men det handler dog stadig om at vælge årets bedste film og skuespilpræstationer i 2015. Og her overrasker Danske Filmkritikere, der består af omkring 50 anmeldere og journalister, som arbejder ved større danske medier.

Hukommelsestab?
Med fem nomineringer fører Kasper Barfoeds Sommeren ’92 feltet. Den folkelige fodboldfilm er blevet nomineret for bedste film, bedste mandlige hovedrolle (Ulrich Thomsen), bedste kvindelige birolle (Lene Maria Christensen) samt bedste mandlige birolle (Henning Jensen og Esben Smed).

Det er fuldt fortjent at hylde skuespillet, som er filmens styrke, men det sender samtidig et forkert signal, når vægtigere film som Krigen, Under sandet og Lang historie kort må nøjes med tre-fire nomineringer hver.

Det kan også undre, at en af årets bedst anmeldte film, Anders Thomas Jensens Mænd & høns, ikke har fået en eneste nominering. Den fik ti begyndelsen af 2015 fem stjerner i Politiken, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og B.T. og fire stjerner i Berlingske. Samlet set blev filmen årets tredjebedst anmeldte, kun overgået af Under sandet og Krigen.

Man må spørge sig selv, om danske anmeldere lider af hukommelsestab, eller om man er gået uden om filmen, fordi den er produceret af Robert-formanden, Kim Magnusson.

Susanne Biers En chance til er også blevet forbigået, men her er kritikerne mere i overensstemmelse med sig selv. Dramaet om en politimand, der stjæler et spædbarn, fik generelt lunkne anmeldelser.

I stedet har man nomineret to film, som er blevet overset af publikum, til årets bedste: Christina Rosendahls Idealisten og Jeppe Røndes Bridgend. De har dog næppe nogen chance i selskab med Krigen, Under sandet og Sommeren ´92, hvor de to første må regnes for favoritter.

Hurra for snyd
I kategorien for bedste kvindelige birolle har Bodil-komiteen valgt at nominere Ruth Brejnholm fra Laurits Munch-Petersens dokumentar Skyggen af en helt.

Det er første gang nogensinde, at en skuespiller i en dokumentarfilm nomineres. I pressemeddelelsen udtaler Jacob Wendt Jensen, formand for Danske Filmkritikere, at Bodil både gerne vil hylde Ruth Brejnholms spil som instruktøren Laurits Munch-Petersens mormor og disse års blandinger af dokumentar og fiktion.

”Hurra for begge dele,” udtaler formanden, der dog nok ikke skal regne med, at mormorens efterladte, som har kaldt filmen løgnagtig, eller publikummer, som har følt sig snydt, vil købe billet til Bodil-festen for at råbe hurra.

Bodil-nomineringer 2016


Danske film
Under sandet
Idealisten
Bridgend
Krigen
Sommeren ’92

Kvindelige hovedrolle
Ghita Nørby, Nøgle hus spejl
Tuva Novotny, Krigen
Hannah Murray, Bridgend
Mille Lehfeldt, Lang historie kort
Bodil Jørgensen, Mennesker bliver spist

Mandlige hovedrolle
Joachim Fjelstrup, Steppeulven
Ulrich Thomsen, Sommeren ’92
Roland Møller, Under sandet
Pilou Asbæk, Krigen
Peter Plaugborg, Idealisten

Kvindelige birolle
Trine Pallesen, Nøgle hus spejl
Trine Dyrholm, Lang historie kort
Dya Josefine Hauch, Lang historie kort
Lene Maria Christensen, Sommeren ’92
Ruth Brejnholm, Skyggen af en helt

Mandlige birolle
Søren Malling, Idealisten
Henning Jensen, Sommeren ’92
Dulfi al-Jabouri, Krigen
Louis Hofmann, Under sandet
Esben Smed, Sommeren ’92

Dokumentar
Et hjem i verden, Andreas Kofoed
Misfits, Jannik Splidsboel
Fassbinder – at elske uden at kræve, Christian Braad Thomsen
The Man Who Saved the World, Peter Anthony
Naturens uorden, Christian Sønderby Jepsen

Amerikanske film
Birdman
Inderst inde
Sicario
Star Wars: The Force Awakens
Whiplash

Ikke-amerikanske film
Leviathan
Mad Max: Fury Road
Amy
Marshland
Mommy

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko