Bulgarsk ungdomsdrama vinder i Odense
Efter en lille uge med 129 kortfilm fra 42 lande over hele verden er vinderne af Odense International Film Festival kåret.
Det skete ved en prisfest lørdag aften i Magasinet i Brandts Passage, hvor skuespilleren Claus Riis Østergaard var vært for den 45. udgave af festivalen.
Den store triumfator er den bulgarske instruktør Hristo Simeonov med Nina. Filmen vinder hovedprisen Grand Prix – HCA Award og bliver dermed sendt videre til Oscar-komiteens nomineringsudvalg.
Samtidig får den æren af at være kortfilmen, som festivalen sender videre til European Film Awards 2020.
Filmen handler om den trettenårige gadepige Nina, der stjæler for at overleve. Hendes eneste ”beskytter” er en skummel mand, der leder tankerne hen på Fagin fra Oliver Twist. En mulighed for at slippe væk byder sig, men spørgsmålet er, om Nina er klar til at tage væk fra det velkendte.
Voldeligt parforhold
Kirgisiske Baizak Mamateliev vinder Storyteller-prisen for sit intime drama On the Boat.
Historien fokuserer på en muslimsk, sharia-troende mand, der pludselig står i den situation, at en gravid kvinde har brug for et lift over en flod for at komme på hospitalet.
Filmen har billedskønne naturbilleder, som perfekt komplimenterer den eksistentialistiske fortælling.
Det unge talent Katrine Brocks vinder prisen for bedste danske kortfilm med Uden at blinke, en rørende beretning om mental lidelse på baggrund af et dysfunktionelt mor/datter-forhold.
Brocks er aktuel på Ekko Shortlist med Under bølgerne, over skyerne, som er hendes afgangsfilm på Filmskolen, hvorfra hun dimitterede sidste år.
Uden at blinke er desuden nomineret Robert-prisen for bedste kortfilm. Den skal dyste med Hannah Elbkes Bleed, Christian Bengtsons Kaldet, Simon Mortensens Pinkies begravelse og Jennifer Alice Wrights animationsfilm Hvor træerne blokerer for lyset, der kan ses på Ekko Shortlist.
Publikumsprisen går også til en dansker, nemlig Jesper Quistgaards brutale Boneparte, der handler om et voldeligt parforhold under nedlukningen af samfundet efter coronavirus.
Hypnotiserende kvaliteter
Artist Award går til indiske Upamanyu Bhattacharyya og Kalp Sanghvis vilde dystopi Wade. I en nær fremtid truer stigende vandstande beboerne i Kolkata, hvor mennesker kæmper mod hinanden og umanerligt mange tigre.
Prisen for bedste animation, Børge Ring Award, bliver tildelt Paul Bush’ Orgiastic Hyper-Plastic. Det er en montagehyldest til plastik med hypnotiske kvaliteter, som understøttes af en lydside, der hensætter én i en hyperaktiv, trancelignende tilstand.
Katrine Glenhammer napper Animation Talent Award med sin fænomenale stop-motion-film Totem. Fortællingen om dengang, verden var befolket af jægere og samlere, har et surrealistisk skær og betager længe efter, filmen er færdig.
Manifest til kvindekroppen
Schweiziske Dejan Baracs Mama Rosa hjemtager fortjent prisen for bedste korte dokumentarfilm.
Det ubehagelige indblik i, hvordan den moderne elektronik kan opsluge vores liv, er en tankevækkende påmindelse om, at der også er en verden uden for hjemmets fire vægge, som teknologien ikke giver os adgang til.
The Soapbox Award går til rumænske Mihai Dragoleas dokumentar Everything for Riana. Tårekanalerne bliver sat på overarbejde, når man som tilskuer får åbnet øjnene for den rå virkelighed, mange mindre bemidlede mennesker i Europa skal håndtere hver dag.
Ungdomsprisen tilfalder dokumentaren Manifest, hvor Assa Rytter i sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole sammen med sin mor Dagmar laver et visuelt manifest til kvindekroppen.
En tankevækkende dokumentar om, hvordan ord og iscenesættelse igennem generationer har formet vores opfattelse af den nøgne kvindekrop. Filmen kan snart ses på Ekko Shortlist, hvor vi også vil bringe et interview med instruktøren.
Samtaler med barnepiger
Signe Barvild Stæhrs Barnepigerne snupper Filmfyn Talent Award.
I den hjerteskærende dokumentar forsøger instruktøren igennem samtaler med barnepiger fra sin barndom at bearbejde sorgen over moren, der døde, mens Stæhr stadig var et barn.
Endelig er der blevet uddelt to priser i konkurrencen Pitch Me Baby, hvor talenter skal fremlægge kommende projekter.
Jahfar Muataz vinder førstepræmien på 35.000 kroner for sin semiselvbiografiske Splittet, om en ung dreng, der ikke kan finde tilhørssted i hverken Danmark eller Irak.
Andenpræmien på 15.000 kroner går til en original idé med rødder i instruktørens eget liv.
Amalie Marias Kvalt skal handle om et sexdukkebordel, der sender et kæresteforhold ud på et foruroligende spor. Hovedpersonen Esther skal nemlig tage stilling til, hvor langt hun er villig til at gå, når kæresten får sine behov opfyldt af en dukke, der aldrig siger nej.
Odense International Film Festival 2020
Grand Prix – HCA Award
Nina, instr. Hristo Simeonov
OFF Storyteller Award
On the Boat, instr. Baizak Mamataliev
OFF Artist Award
Wade, instr. Upamanyu Bhattacharyya og Kalp Sanghvi
OFF Kortfilmkandidat til European Film Awards 2020
Nina, instr. Hristo Simeonov
Bedste danske kortfilm
Uden at blinke, instr. Katrine Brocks
FilmFyn Talent Award
Barnepigerne, instr. Signe Barvild Stæhr
Børge Ring Award
Orgiastic Hyper-Plastic, instr. Paul Bush
Animation Talent Award
Totem, instr. Katrine Glenhammer
Bedste korte dokumentarfilm
Mama Rosa, instr. Dejan Barac
The Soapbox Award
Everything for Riana, instr. Mihai Dragolea
Ungdomsprisen
Manifest, instr. Assa Rytter
Fyens Stiftstidende Publikumsprisen
Bonaparte, instr. Jesper Quistgaard
Pitch Me Baby, Førstepræmie
Splittet, instr. Jahfar Muataz
Pitch Me Baby, Andenpræmie
Kvalt, instr. Amalie Maria
Trailer: Nina
Claus Nygaard Petersen
Filmmagasinet Ekkos udsendte på Odense International Film Festival.
Har skrevet for Ekko siden 2019.
Festivalen blev grundlagt i 1975 og er Danmarks ældste.
Løber fra 24. til 30. august.
Kommentarer