Dyrbys chef overvågede kritiske medarbejdere
”Dyrby-sagen udstiller Berlingskes koncernchef,” skrev Filmmagasinet Ekko den 12. december som en kommentar til, at Anders Krab-Johansen længe forsvarede Michael Dyrby, selv om han havde stået i spidsen for en sexistisk kultur på TV 2.
Det var dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen, der afslørede, at chefer og profiler i årevis krænkede en række kvinder.
Efter at have været i flyverskjul forsøgte Michael Dyrby at redde jobbet som chefredaktør på B.T. ved at gå bodsgang i medierne. Men til sidst blev presset for stort, og han valgte at træde tilbage med en bizar afskedssalut.
Anders Krab-Johansen ansatte i 2018 Michael Dyrby som chefredaktør på B.T., på trods af at han arbejdede sammen med Dyrby på TV 2 i 00’erne, og Dyrbys upassende opførsel var almindeligt kendt i mediebranchen.
Nu kan Frihedsbrevet afsløre, at Anders Krab-Johansen efter Dyrbys exit i hemmelighed bestilte en rapport hos et konsulenthus ved navn Ulobby.
Krasnik ryster på hovedet
Ulobby fik til opgave at undersøge, hvordan udvalgte medarbejdere ved Berlingske Media omtalte sagen på de sociale medier.
Det gjaldt chefredaktørerne for henholdsvis Berlingske, Weekendavisen og B.T. – der alle er ejet af Berlingske Media – men undersøgelsen har øjensynligt også indbefattet en række andre medarbejdere og mediefolk, heriblandt debattør Anne Kirstine Cramon og journalist Aminata Amada Corr.
Rapporten skulle gøre Anders Krab-Johansen klogere på, hvordan hans medarbejdere forholdt sig til #MeToo. Ingen af cheferne blev orienteret om undersøgelsen.
”At lave en liste med navne på journalister på Weekendavisen med henblik på at undersøge, hvordan deres adfærd på sociale medier har påvirket kritikken af mediehuset – dét er i sig selv så skørt og kritisabelt, at hvis der var nogen, der havde spurgt mig, om det var en god idé, så havde jeg sagt, at de måtte være vanvittige,” siger Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen, til Politiken.
Chefredaktør Mette Østergaard fra Berlingske er på linje med Krasnik.
”Rapporten rejser nogle ubehagelige, men også unødvendige spørgsmål om tillid. Og så er jeg selvfølgelig kritisk over for, at vi ikke har fået oplyst, at den blev lavet,” siger hun til Politiken.
Chefen beklager
Kommunikationsrådgiver Anna Thygesen medvirker i dokumentaren om TV 2.
Hun satte for alvor skub i Michael Dyrbys deroute, da hun til Ekstra Bladet fortalte, at der var Dyrby, som havde afskrevet hendes karrieremuligheder på stationen, fordi han ikke ville ”kneppe” hende.
”Som en af de kvinder, der er stået frem i den dokumentar, er jeg fuldstændigt målløs over, at et frit medie blander ledelse og journalistik sammen på denne her måde. Det er helt amatøragtigt,” siger Anna Thygesen, der også kalder det ”klamt”.
De tre medarbejderforeninger i Berlingske Media har sendt et brev til Anders Krab-Johansen, hvor de kritiserer den personorienterede overvågning.
Det har fået Anders Krab-Johansen til at beklage.
”Jeg har beklaget forløbet over for medarbejderforeningerne. Kritikken er berettiget, og det er mit ansvar,” skriver koncernchefen til Mediawatch og fortsætter:
”I et mediehus må der ikke være noget, som kan give anledning til at tro, at der foregår overvågning. Vi er her alle for at styrke det frie ord, og det er afgørende, at der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved dette.”
Kommentarer