Film og arkitektur smelter sammen
Arkitekturfestivalen Copenhagen Architecture Festival inviterer atter engang publikum til at tænke ud af biografsalens fire vægge.
Det sker for fjerde gang, når arrangementet indtager biografer i København, Aarhus og Aalborg fra 27. april til 7. maj.
Festivalens program er kommet på gaden med et bredt udvalg af dokumentar- og fiktionsfilm. Det byder på over 40 film, som har fokus på arkitektur og byrum, og der er både verdenspremierer og gensyn med klassikere.
Big Time Bjarke
Arkitekten Bjarke Ingels er blandt de hotteste i verden, når talen falder på bygningskunst.
Kaspar Astrup Schröders dokumentar om ham, Big Time, åbner Copenhagen Architecture Festival den 26. april. Filmen følger arkitektens liv bag scenetæppet, hvor en hjernerystelse og mental træthed er med til at sætte succesen i et mere eksistentielt lys.
Senest blev det annonceret, at Bjarke Ingels skal tegne det nye pandaanlæg til Københavns Zoo, men langt større opgaver venter også i USA, hvor Ingels er arkitekten bag det nye World Trade Center.
Festivalens fokus på Ingels kommer derfor helt naturligt i forlængelse af ambitionen om at få arkitekturen ud til befolkningen.
Dokumentaren får flere visninger under festivalen og landsdækkende premiere den 3. maj.
Drømme og nedrivning
Copenhagen Architecture Festival giver også danmarkspremiere til Dardenne-brødrenes seneste, Kvinde, ukendt, der ligesom de dobbelte Guldpalme-vinderes andre film er et karakterdrama, men også en håndholdt tur rundt i en nådesløs by.
Dream Empire er historien om landsbypigen Yana og drømmen om at få del i det kinesiske vækstboom. Filmen kredser om den kinesiske optimisme, men sætter undervejs et kritisk lys på en virkelighed styret af public management og en symbolsk arkitektur, der skal rejse Kinas facade i den globale økonomi.
Den amerikanske instruktør David Borenstein undersøger den gensidigt afhængige forbindelse mellem befolkning og arkitektur, og hvordan drømme og tragedier styrer eksponentielt mod en ukendt fremtid.
Man kan også glæde sig til dokumentaren Citizen Jane om aktivisten Jane Jacobs. Ansigt til ansigt med de amerikanske pengemænds bulldozere stillede Jacobs sig i vejen for byggemogulen Robert Moses og hans planer om at rive New Yorks identitet op med rode.
Filmen kredser om Jacobs’ idéer om byrummet og konsekvenserne deraf for byens indbyggere, men også om en kvinde i 50’ernes mandsdominerede Amerika.
Krigens ødelæggelser
Desuden sætter festivalen fokus på krigsødelæggelserne i Syrien, Bosnien og Afghanistan. Den peger på arkitekturens nødvendighed for at opretholde en befolknings livsværdi og identitet midt i de ruinhærgede omgivelser.
Det er tilfældet i dokumentaren The Destruction of Memory.
Fiktionen spiller også en rolle i år, hvor festivalen kan byde på komedien Playtime (1967) af den altid festlige auteur Jacques Tati.
Filmen giver inspiration til en mere fiktiv brug af arkitekturen og får et mere nutidigt modspil i form af Crosscurrent, der også bliver vist på Copenhagen Architecture Festival. Billederne af Yangtze-floden indbragte Mark Lee Ping Bing (In the Mood For Love) Sølvbjørnen for bedste fotografering, da filmen blev vist på Berlinalen forrige år.
Ud over de 40 film har festivalen sammensat en pakke af guidede ture, oplæg og en stor internationale konference. Der kan læses mere om det og meget andet på Copenhagen Architecture Festivals hjemmeside.
Trailer: Dream Empire
Copenhagen Architecture Festival
Festival om arkitektur, der blev grundlagt i 2014.
Med et filmprogram, foredrag og udstillinger bliver der sat fokus på arkitekturens rolle i samfundet.
Den startede i København, men i 2015 blev Aarhus føjet til og Aalborg i 2016.
Årets festival finder sted fra 27. april til 7. maj.
Se programmet.
Kommentarer