Danmarks kolonisering til debat
Der er lagt op til debat om Danmarks status som kolonimagt i flere kommende film.
Til april er der premiere på det sorthumoristiske drama Viften, der tager Danmarks slavefortid på de vestindiske øer under kærlig behandling.
Og nu har dokumentarfestivalen Cph:Dox meldt ud, at Twice Colonized bliver åbningsfilm på årets festival.
Dokumentaren om den karismatiske, grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peters kamp for oprindelige folks uafhængighed er desuden udtaget til festivalens konkurrence Next:Wave, der er dedikeret til debuterende og fremadstormende filmskabere fra hele verden.
Vi anmeldte Twice Colonized til fem stjerner og interviewede instruktøren Lin Alluna og hovedpersonen Aaju Peter, da filmen for nylig havde verdenspremiere på den amerikanske Sundance-festival.
Den bliver 15. marts vist ved en åbningsgalla i DR Koncerthuset, hvor både Aaju Peter og Lin Alluna er til stede.
Cph:Dox løber fra 15. til 26. marts, og det fulde program offentliggøres den 21. februar på festivalens hjemmeside.
Kolonialismens konsekvenser
Twice Colonized er produceret af Emile Hertling Péronard fra det grønlandsk-danske selskab Ánorâk Film med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut og det grønlandske selvstyre.
”Twice Colonized er en af årets absolut vigtigste dokumentarfilm. Filmen sætter fingeren på kolonialismens personlige konsekvenser og giver os et tiltrængt nyt perspektiv på vores egen historie,” udtaler Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for Cph:Dox, i en pressemeddelelse.
”Den er båret af en dyb vrede og en vilje til at kæmpe for en mere retfærdig verden, men uden at miste fornemmelsen for virkelighedens nuancer og kompleksitet.”
”På den måde kan Twice Colonized forhåbentlig være med til at starte nye samtaler i Danmark om koloniseringen af Grønland og om, hvordan afkoloniseringsprocessen kun kan lykkes, hvis vi alle – både grønlændere og danskere – engagerer os i den.”
Cph:Dox kan i år fejre tyve års jubilæum, mens fiktionsfestivalen Cph Pix sidste år blev lukket med det formål at fokusere på dokumentarpendanten og børnefestivalen Buster.
Derfor er ambitionerne store på årets Cph:Dox.
Festivalen foregår hovedsagelig i København, men der kommer også til at køre minifestivaler rundt omkring i landet, oplyser Cph:Dox i pressemeddelelsen. Desuden kan et udvalg af festivalens film opleves på den nye streamingtjeneste Para:Dox.
Kommentarer