Nyhed
14. juli 2022 | 13:21

Dansk film anonymiserer filmfolk efter trusler

Foto | Nadim Carlsen
Mehdi Bajestani imponerer med afdæmpet spil i rollen som familiefar og seriemorder. Nu bliver han og det øvrige filmhold lagt for had i Iran, fordi Holy Spider kritiserer kvindeundertrykkelsen i præstestyret.

Iranske filmfolk bliver anonymiseret i rulleteksterne og pressematerialet til Holy Spider, fordi de anses for at være i fare.

Af Claus Christensen

”Falsk og ulækker.”

Sådan lød det iranske filmforbunds dom over Ali Abbasis danske film Holy Spider, da den vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle på Cannes-festivalen i maj.

Forbundet sammenlignede filmen med Salman Rushdies bog De sataniske vers, der fik Irans daværende leder ayatollah Khomeini til at udstede en fatwa over forfatteren med en dødsdom for gudsbespottelse.

I det nye nummer af Ekko fortæller skuespilleren Zar Amir Ebrahimi, hvordan hun efter sejren i Cannes har modtaget trusler a la ”bare vent, vi dræber dig”.

Filmholdet afstår ellers lige nu fra at give interviews af frygt for at provokere det iranske styre, oplyser filmens presseperson til Ekko.

Også på Det Danske Filminstitut, som har støttet Holy Spider, tager direktør Claus Ladegaard truslerne alvorligt.

”Det er vigtigt, at de iranere, som har været med til at lave filmen, får den nødvendige anonymitet og beskyttelse,” siger han til Ekko.

”Mange af de centrale personer på filmholdet bor uden for Iran – for eksempel Ali Abbasi og Zar Amir Ebrahimi – men vi skal i videst muligt omfang have anonymiseret de filmfolk, der lever i Iran. Deres navne vil blive fjernet fra rulleteksterne og alt andet materiale om filmen, men ellers får reaktionerne ingen betydning for distributionen.”

Udstiller hykleriet
Iransk-danske Ali Abbasi fortæller i Holy Spider en autentisk seriemorderhistorie fra Iran.

En familiefar slår i den hellige by Mashhad seksten prostituerede ihjel og smider deres lig i vejkanten. Han opfatter det som en guddommelig mission.

Prostitutionen foregår åbenlyst, selv om den er forbudt i den islamiske republik. Filmen udstiller hykleriet og viser solidarisk hverdagen for prostituerede, der ligesom andre kvinder bliver undertrykt i det patriarkalske præstestyre.

Da Holy Spider havde verdenspremiere i Cannes fremgik filmfolkenes navne af rulleteksterne. Men Claus Ladegaard mener ikke, at man kunne have forudset, at reaktionerne på filmen ville blive så voldsomme.

”Det er filmens producent, som træffer den slags beslutninger. Men vi havde da regnet med, at det var i orden at kreditere filmarbejderne,” siger direktøren.

Hårdere kurs mod kunstnere
I den forløbne uge er tre af Irans førende filminstruktører blevet anholdt af regimet. Iagttagere ser det som udtryk for præsident Raisis hårdere kurs over for samfundskritiske kunstnere.

Spørgsmålet er, om anonymiseringen i dette betændte klima er tilstrækkelig beskyttelse.

”Man kan i sådan en situation aldrig beskytte sig 100 procent. Omvendt er der heller ikke nogen rigtig gevinst for Iran ved at bevæge sig ind i en meget voldsom konfrontation om denne sag. Landet vil bare komme i et endnu større modsætningsforhold til Vesten,” siger Claus Ladegaard.

”Filmens kritik af regimet er jo også begrænset. Den viser, at landets retssystem faktisk virker: Seriemorderen bliver dømt!”

Dansk producer udskammet
Den danske producent Jacob Jarek er i den iranske presse blevet kaldt en ”jødisk zionist”.

”Den form for udskamning er langt ude,” siger Claus Ladegaard.

”Hvis man laver film, der forholder sig til konfliktområder, holdninger, tro og køn, risikerer man at fremprovokere reaktioner. Holy Spider vækker sandsynligvis vrede, fordi den viser, at prostitution er udbredt i Iran, hvor det er forbudt. Det er en skarp feministisk film.”

Trods stormvejret er Claus Ladegaard stolt af filmen.

”Jeg håber, at publikum bliver anfægtet og oplyst om, hvordan en kultur med sådan et kvindesyn som præstestyret i Iran fungerer,” siger han.

Holy Spider må give anledning til diskussioner. På Filminstituttet er vi optaget af, at film skal have betydning. De skal røre, indimellem provokere, andre gange bare vække til eftertanke. Ali Abbasis film gør det hele på én gang.”

Holy Spider har dansk biografpremiere den 13. oktober og anmeldes i det nye nummer af Ekko, som kan købes her.

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

Ekko #91

Det nye nummer af Ekko byder på portræt af den iranske skuespiller Zar Amir Ebrahimi fra Holy Spider

Hun måtte flygte fra Iran for at undgå piskeslag og arbejdsforbud, efter at en sexvideo med hende var blevet lækket til medierne.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko