Dansk filmbranche taber på nedlukning
Nyheden om, at biograferne må holde lukket i 38 kommuner hen over julens højsæson, har ramt den danske filmbranche hårdt.
Tidligere i dag bebudede statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde, at biograferne i hovedstadens kommuner og større byer såsom Odense og Aarhus må lukke dørene frem til 3. januar.
Det kan betyde en nedgang i billetsalget på 75 procent, lyder det fra Lars Werge, formand for Danske Biografer. Og det er både biografer, publikum og filmskaberne, der bliver hårdt ramt.
”Det smadrer stort set min film, og det er jeg virkelig ked af. Vi er mange, der mister rigtig mange penge,” siger Søren Kragh-Jacobsen, hvis første film i syv år, Lille sommerfugl, havde premiere 3. december.
”Der er altid sommerfugle i maven, når man har premiere på en ny film. Særligt når det er en film som denne, som jeg er rigtig glad for selv,” fortsætter instruktøren, der fik fire stjerner af Ekkos anmelder for Lille sommerfugl.
”Men det er jo forfærdeligt. Det er synd for mine producenter, mig selv og Nordisk Film. Det er synd for publikum,” siger Søren Kragh-Jacobsen, som tidligere har instrueret Mifunes sidste sang og Drengene fra Sankt Petri.
”Filmen er et kærligt postkort fra landet og solidarisk med dem, der bor der. Sådanne film er der ikke mange af i Danmark, de vrimler altid med københavnersnuder,” siger instruktøren, der dog forholder sig optimistisk til, at filmen nok skal få liv på et senere tidspunkt.
Penge i Jylland
Peter Aalbæk Jensen, grundlægger af og producer hos Zentropa, holder sig fortrøstningsfuld, selv om nedlukningen også hos ham er et hårdt slag.
Filmselskabet står bag efterårets store biografsucceser, Druk og Retfærdighedens ryttere, der indtil videre har solgt henholdsvis næsten 800.000 og over 400.000 billetter i de danske biografer.
”Det er nogle stærke film, vi har lavet. De er ikke sådan lige at banke ned under guldbrædderne, og folk er fuldstændig desperate efter underholdning,” siger produceren.
Alligevel kommer Zentropa til at tabe billetter på den delvise nedlukning. Mange billetter.
”I øjeblikket ser det ud til, at Retfærdighedens ryttere følger de samme tal som Druk. Med nedlukningen kommer vi formodentlig til at sælge 200.000 færre billetter,” siger Peter Aalbæk Jensen.
Han fortæller, at manglen på amerikanske film i biograferne har skabt plads til de danske film. På den måde har Zentropa tabt penge på coronakrisen, men også tjent på den.
Spørgsmålet er, om det vil gå op i sidste ende. Produceren skønner, at 150.000 af billetterne indløst til Druk kan tilskrives den manglende konkurrence fra de amerikanske spillefilm.
– Der spekuleres i, om det kunne være fornuftigt at tage Retfærdighedens ryttere af plakaten. Har I nogle planer om det?
”Nej, det ville da være en hån mod folk i Jylland, der gerne vil ind og se en god film på torsdag. Retfærdighedens ryttere lader vi bare ligge og køre i Jylland. Den sælger masser af billetter i provinsen.”
Kommentarer