Dansk kortfilm udtaget til Cannes
Filmkunstnere over hele verden venter i disse dage ængsteligt på, om deres film er udtaget til klodens mest prestigefyldte festival i Cannes.
I dag har kortfilmfolket fået forløst spændingen, og årets første danske udtagelse til det sydfranske er sikret.
Blandt de blot ni film, der ud af 3.500 kandidater er blevet valgt ud til hovedkonkurrencen for det korte format, er nemlig Guðmundur Arnar Guðmundssons Hvalfjordur, som på engelsk bærer titlen Whale Valley.
Guðmundsson er islandsk, og det samme er filmens sprog og skuespillere. Men filmen er støttet af Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut med flere danskere på holdet, blandt andet co-producerne Darin Mailand-Mercado og Jacob Oliver Krarup og klipperen Anders Skov.
En brødrehistorie
Hvalfjordur foregår på en lille islandsk gård og er en barsk historie om en syvårig dreng, der ved et tilfælde overværer, at hans storebror prøver at begå selvmord. Storebroren tvinger ham til at love aldrig at fortælle andre om, hvad han har set, og filmen udforsker de to brødres forhold i lyset af den traumatiske begivenhed.
”Jeg er meget optaget af historier om børn og unge. Deres verden reflekterer noget almenmenneskeligt på en meget klar og simpel måde,” siger Guðmundur Arnar Guðmundsson, da Ekko fanger ham på telefonen fra Island.
”Jeg prøver at undgå at bruge ordet coming of age-historier, fordi en konsulent på et tidspunkt fortalte mig, hvor svært coming of age-film har det i dag. Men Bille August og Nils Malmros er nogle af mine store inspirationskilder, særligt Zappa og Kundskabens træ,” fortæller instruktøren.
Han nævner dog allerførst mexicanske Carlos Reygadas’ poetiske Stille lys, når man spørger ham om hans visuelle forbilleder.
Afslag fra Filmskolen
Navnet Guðmundur Arnar Guðmundsson ringer næppe en klokke hos mange herhjemme.
Den 32-årige islænding er uddannet billedkunstner fra universitet i Reykjavik. Han lavede sine første kortfilm på Island – blandt andet en lille animationsfilm – før han for fem år siden flyttede til København for at søge ind på Den Danske Filmskole.
Her har han dog mødt afslag i tre ombæringer.
”Sidste gang sagde de, at jeg ikke skulle gå filmskolevejen, så nu søger jeg ikke ind mere,” griner Guðmundur Arnar Guðmundsson.
Ros til Filmværkstedet
I København mødte han en anden islandsk instruktør, Rúnar Runársson (Volcano), som tog Guðmundsson ind som assistent. I dag er Rúnarsson, som selv har været udtaget til Cannes-festivalen flere gange, co-producer på sin landsmands kortfilm og en nær sparringspartner.
I København mødte Guðmundsson også Rúnarssons faste fotograf, Sophia Olsson, som han i dag danner par med.
Instruktøren lavede Hvalfjordur sideløbende med en anden kortfilm, Ártún, der også har fået støtte fra Filmværkstedet.
”Det er virkelig et godt sted for unge talenter. Vi mangler en tilsvarende semi-professionel platform i Island, hvor det enten er helt amatøragtigt eller rigtigt professionelt,” siger Guðmundur Arnar Guðmundsson.
Næste film i København
Instruktøren har faktisk tidligere lavet en kortfilm på dansk, med Søren Malling og Marie Hammer Boda i hovedrollerne, men han sendte den aldrig ud. Han var ikke tilfreds med historien.
”Så begyndte jeg at skrive selv og have fokus på fortællinger om unge,” forklarer han.
”Jeg håber, at min næste film kommer til at foregå i Danmark. Den skal handle om fjortenårige drenge og vil være lidt mere brutal. Den vil passe godt til København.”
Cannes-festivalen løber af stablen 15. – 26. maj.
Kommentarer