Dansk Oscar under et sikkert Oscar-show
Danmark er verdensmester i at lave kortfilm, og det cementerede 36-årige Anders Walter, da han fejede den britiske favorit, The Voorman Problem, af banen med sin magisk-tragiske Helium og scorede statuetten for ”bedste kortfilm”.
Endnu en velfortjent triumf til Danmark og ikke mindst M&M Productions, der indkasserede sin fjerde Oscar i kategorien på under tyve år.
Men sejrens sødme var en kort fornøjelse, da Oscar-showets eneste, men desværre ikke overraskende skandale indtraf kun ti minutter efter Anders Walters sejr.
Prisen for årets dokumentarfilm gik til musikfilmen 20 Feet From Stardom, der sendte holdet bag The Act of Killing tomhændet hjem.
Joshua Oppenheimers danskproducerede dokumentar fornyer genren med den rystende iscenesættelse af folkedrabet på op mod en million kommunister i Indonesien i 1960’erne. Men akademiets medlemmer vendte altså ryggen til det skamroste mesterværk og belønnede i stedet en omgang triviel ”made in the US”.
20 Feet From Stardom handler om korsangere, der har været i kløerne på Phil Spector og spillet sammen med store stjerner som Bruce Springsteen, Sting og Stevie Wonder, der alle selv medvirker i filmen. Den har sine øjeblikke, men er for det meste en banal beretning, hvor rygklapperiet klichefuldt filmes med musikstudiets mixerpult i baggrunden.
Oscar til første sorte instruktør
Det blev ikke til et mirakel for Thomas Vinterberg og Jagten. Paolo Sorrentinos Den store skønhed sørgede for mindst mulig udbetaling for bookmakerne i kategorien ”bedste fremmedsprogede film” og føjede sig til rækken af de mange vindernavne, der helt som forventet gik hjem til laveste odds.
12 Years a Slave vandt Oscar’en for bedste film, og det var en rørt Steve McQueen, der stod på scenen med sin medproducer Brad Pitt.
”Jeg vil gerne dele prisen med alle dem, hvis liv har været berørt af slaveriet,” lød det sympatisk fra britiske Steve McQueen lidt over klokken 6.00 i morges dansk tid, da han skrev sig ind i historien som den første sorte instruktør til at vinde en Oscar.
Gravity årets topscorer
Statuetten for bedste instruktør måtte McQueen dog overlade til Alfonso Cuarón for Gravity. Mexicaneren tog sig god tid til at takke gud og hvermand, hvilket han ikke nåede, da han tidligere var på podiet og modtage prisen for bedste klipning.
Gravity blev som antaget uddelingens topscorer og modtog i alt syv Oscars for sine innovative virkemidler.
Ud af ti nomineringer blev nattens helt store taber svindlerdramaet American Hustle, der som den eneste film var nomineret i alle fire skuespil-kategorier. Men der var intet at hente for Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper eller Jennifer Lawrence, som igen i år præsterede at snuble, dog før showet startede.
3 Oscars til aids-drama
Matthew McConaughey fuldendte sit store comeback og hev en Oscar hjem for bedste mandlige skuespiller med Dallas Buyers Club, hvor han smed 25 kilo i rollen som aids-ramt rodeorytter.
Med sin velkendte sydstatscharme takkede han sin afdøde far, som han var sikker på dansede rundt i himlen med en øl i hånden.
I Dallas Buyers Club spiller han over for en uigenkendelig Jared Leto som transseksuel, hvilket stensikkert indbragte ham sejren for bedste mandlige birolle.
Og ikke uden grund snuppede filmen også prisen for bedste make-up.
Hos det modsatte køn scorede debutanten Lupita Nyong’o den kvindelige birolle-Oscar, der var tæt på at få den 31-årige skuespiller til at bryde ud i gråd. Men ikke engang her løftede uddelingen sig op i nærheden af fortidens mange ømme øjeblikke.
Klapsavler til Woody Allens navn
Cate Blanchett modtog prisen som bedste kvindelige skuespiller for Blue Jasmine. Rygtet havde svirret om, at hendes forsvar for filmens instruktør ville koste hende sejren, men sådan blev det heldigvis ikke.
Skuespilleren balancerede smukt på en knivsæg mellem det rørte og rolige i aftenens bedste tale, hvor hun anerkendte sine konkurrenters indsats, hyldede kvinder i filmbranchen, og ikke mindst takkede den incestanklagede Woody Allen, hvilket blev mødt med bifaldende klapsalver fra salen.
Selv var Woody Allen nomineret for bedste originale manuskript. Det var den 24. nominering til den 78-årige og altid obligatorisk fraværende New Yorker.
Prisen var dog på forhånd dømt til at blive en gyser mellem David O. Russell for American Hustle og Spike Jonze for Hende. Drengerøven fra Jackass trak det længste strå med sin melankolske fremtidsfabel og modtog statuetten med et nærmest benovet udtryk, da Robert De Niro overrakte den til ham.
For det bedste manuskript baseret på forlæg var der næppe tvivl om, at John Ridleys bearbejdelse af slaven Solomon Northups selvbiografi var en sikker gevinst.
Twitter brød sammen
Igennem 200 minutter og 24 kategorier fik komikeren Ellen DeGeneres stille og roligt kørt det 86. Oscar-show i mål uden, at showets producenter hev i nødbremsen eller folk i salen så rødt.
Den 56-årige komiker lagde kækt ud og konstaterede, at alle de nominerede tilsammen havde lavet 1400 film og havde gået seks år på universitet – også til sammen!
Mere spydigt blev det dog aldrig. En joke om et pizzabud faldt til jorden, mens en opfordring til at retweete en selfie, som hun tog med stjernerne i salen, sendte Twitter til tælling. Serverne på det sociale netværk kunne simpelthen ikke klare presset fra billedet, der ved showets afslutning var blevet retweetet over to millioner gange.
Den rolige og stabile DeGeneres var det pæne alternativ til den dybt udskældte Seth MacFarlane fra sidste år. Han bevægede sig ud på dybt vand, mens showet druknede i den ene sang efter den anden. I nat forblev Oscar-aftenen sikkert i soppebassinet og plaskede rundt med hyldestmontager af animationsfilm, eventyrlige filmhelte og Troldmanden fra Oz – til tonerne af popprinsessen Pink.
Oscarvindere 2014:
Bedste film:
12 Years a Slave
Bedste instruktør:
Alfonso Cuarón, Gravity
Bedste mandlige hovedrolle:
Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club
Bedste kvindelige hovedrolle:
Cate Blanchett, Blue Jasmine
Bedste mandlige birolle:
Jared Leto, Dallas Buyers Club
Bedste kvindelige birolle:
Lupita Nyong’o, 12 Years a Slave
Bedste originale manuskript:
Spike Jonze, Hende
Bedste adapterede manuskript:
John Ridley, 12 Years a Slave
Bedste fremmedsprogede film:
Den store skønhed
Bedste animationsfilm:
Frozen
Bedste dokumentarfilm:
20 Feet From Stardom
Bedste fotografering:
Gravity
Bedste visuelle effekter:
Gravity
Bedste kostumer:
The Great Gatsby
Bedste klip:
Gravity
Bedste make-up:
Dallas Buyers Club
Bedste dekorationer:
The Great Gatsby
Bedste originale musik:
Gravity
Bedste originale sang:
Frozen
Bedste lyd:
Gravity
Bedste lydmix:
Gravity
Bedste kortfilm, animeret:
Mr. Hublot
Bedste kortfilm, Live Action:
Helium
Bedste kortfilm, dokumentar:
The Lady in Number 6: Music Saved My Life
Kommentarer